© Цветелина Белутова Последните 88.9 км от магистрала Хемус между

...
© Цветелина Белутова Последните 88.9 км от магистрала Хемус между
Коментари Харесай

"Хемус" ще се строи поне още четири години, с 10% печалба за "Автомагистрали"

© Цветелина Белутова Последните 88.9 км от автомагистрала " Хемус " сред пътя Русе-Велико Търново и пътен възел " Буховци " ще са подготвени след най-малко четири години и то в най-оптимистичния сюжет. Това е един от основните заключения, който може да се направи от контракта сред държавната компания " Автомагистрали " и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Дружеството, което също като АПИ е под шапката на районното министерство, получи първата си голяма поръчка за създаване на " Хемус " през декември 2018г. Вторият й безценен контракт беше за подсилване на 74 обекти, наранени от свлачища и сривания, за 475 млн. лева без Данък добавена стойност, а третият - за 1.15 милиарда лева без Данък добавена стойност, за оставащите 89 км от северната автомагистрала. Пътната организация разпореди и трите контракта на " Автомагистрали " посредством така наречен in-house - вътрешно възлагане без открит търг, което Законът за публични поръчки (ЗОП) разрешава в избрани случаи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Последните два контракта обаче не са оповестени в уеб страницата на АПИ, макар че бяха подписани съотвено през октомври и декември и по закон би трябвало да са в Профила на купувача. " Капитал " ги получи по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Според документите " Автомагистрали " има заложена облага от 10%, което при бюджет от 1.6 милиарда лева е 160 милиона. Към договорите обаче не са оповестени единичните цени за съответните действия, което на процедура значи, че няма количествено-стойностна сметка за дейностите.

Интересна уговорка и от двата контракта е, че " Автомагистрали " не може да разяснява плановете пред медии в случай че няма категорично документално разрешение от АПИ.

Кога ще е подготвена " Хемус "

Цялата автомагистрала " Хемус " ще е подготвена през 2023г., сподели ръководителят на управителния съвет на АПИ, Георги Терзийски изявление пред в. " Строител ", оповестено на 30 януари 2020г. Същото съобщи районният министър Петя Аврамова в своя доклад за 2019 година в края на декември.

Тази прогноза обаче е прекомерно оптимистична, най-малко на база на обществената информация за плана. Преди повече от година АПИ разпореди построяването на 134 км от Боаза до пътя Русе-Велико Търново, напролет имаше шумна първа копка, само че към този момент има позволение за градеж единствено за 1.6 км.

В контракта от декември 2019г. за правата сред 222-ри и 310-ти км - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се сега сектор Белокопитово - Буховци, са заложени периоди, които даже не е ясно по кое време ще стартират да текат. За първия сектор, който е дълъг 43.6 км., са планувани 460 дни за проектирани и 36 месеца за строителство . Първият период обаче ще стартира да тече откакто АПИ показа готовия абстрактен план. Справка в уеб страницата на организацията демонстрира, че сега тече процедура по желание на реализатор на идейния план, само че към момента няма определен подобен. За другите два сектора, дълги по 33 и 11 км, има планувани надлежно по 260 дни планиране и сред 30 и 36 месеца за построяването.

Освен това в контракта на " Автомагистрали " се упоменава, че тези периоди може да се удължат поради непредвидени и справедливи условия като археология и процедури по отчуждаване на частни терени.

Това значи, че " Хемус " може да е подготвена най-рано в края на 2024г., само че единствено в случай че не се случи нещо отвън прецизния проект, а това е доста малко евентуално. Например при правата от 16 км сред Буховци и Белокопитово, където строят частни компании, има съществено закъснение точно поради непредвидена открита археология.

Така един от основните причини да се подписват тези контракти без спортна процедура - а точно скоростта, олеква. Освен това компанията въпреки всичко ще би трябвало да разчита на външна помощ, с цел да може да работи паралелно по всички планове, които към този момент пое. Това обаче е в прорез със Закон за обществените поръчки, защото при вътрешното възлагане държавните компании не могат да употребяват подизпълнители и да превъзлагат действия.
Високи ли са цените

Часовите ставки, на които ще работи " Автомагистрали " по двата контракта са надлежно 7.50 и 8.50 лева на час. За съпоставяне, в контракта на ГБС за връзката на Околовръстното шосе с автомагистрала " Тракия " ставката е 4,90 лева

Минималната часова ставка за дипломиран труд е 3,90 лева, разяснява източник от сектора. " Цена от 8,50 е много добра, ние рядко слагаме в публичните поръчки такава ", изясни той. Критерият за най-ниска цена в откритите търгове, както и дозата сива стопанска система може да е причина за по-ниските ставки при частните компании, изясни различен източник.

Странно е още, че в договорите на " Автомагистрали " написа, че при въвеждането на тол системата може да се одобри повишение на ценовото предложение. " Капитал " изпрати въпрос до АПИ по тематиката.

За " Хемус " държавната компания ще получи задатък от 35% или 402 млн. лева в границите на 90 дни от сключване на контракта. За украпването на 74 обекта ще получи до 50% от контракта в границите на 60 дни от подписването му, т.е. в този момент може към този момент да е изплатена сумата от 440 млн. лева без Данък добавена стойност.

Свлаичища за милиони

В контракта за подсилване на свлачища за 470 млн. лева са включени 74 обекта из цялата страна, които отиват без търг в " Автомагистрали ". Някои от обектите в контракта са със стойност на строителството под 1 млн. лева, до момента в който други са много по-високи.

Сред най-скъпите обекти са: подсилване на свлачище в квартал " Старо село " на Своге, засягащо част от реубликански път III-164 Своге-Искрец - Бучин проход за 32.3 млн. лева без Данък добавена стойност свлачищни деформации в сектор от път II-11 (о.п. Видин - Димово) - Симеоново - Ботево - Арчар - Лом от км 9+990 до 10+425 км - 25.9 млн. лева без Данък добавена стойност подсилване на свлачище на републикански път I-5 Полски Тръмбеш -Велико Търново от 98+130 до 100+220 за 19.5 млн. лева без Данък добавена стойност трайно подсилване на проявени деформации на пътното платно на Автомагистрала Тракия в сектора от км 342 до км 348 - 16.45 млн. лева без Данък добавена стойност
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР