© Цветелина Белутова Още по темата Екатерина Захариева поиска увеличаване

...
© Цветелина Белутова Още по темата Екатерина Захариева поиска увеличаване
Коментари Харесай

ВСС отказа повишение на съдия заради съмнителни действия по фалита на телевизия "Нюз7"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Екатерина Захариева изиска увеличение на наказването на арбитър Ивайло Родопски

Висш съдебен съвет понижи заплатата на Родопски с 10%
6 апр 2016
Временното управление на градския съд стартира да демонтира модела " Янева "


В същото време Висш съдебен съвет се опита да репресира арбитър недоволен против неприятното ръководство на Софийски градски съд
6 май 2015
Драмата " България без TV7 "

Изземането на имущество на медиата е разумно разследване от протичащото се в нея пред последните години
30 апр 2015
За общото сред отхвърли на прокуратурата да проверява Пеевски...

... и отхвърли на Цацаров да има самостоятелен орган за битка с корупцията
9 мар 2015
Правосъдният министър предложи дисциплинарно произвеждане против още един търговски арбитър

Висшият правосъден съвет образува трето дело на Румяна Ченалова
9 фев 2015
ТV7 - затъването продължава

По схемата с компанията на Цв. Василев ТЦ-ИМЕ Софийският градски съд подари контрола в малкия екран на Николай Бареков
4 юли 2014
Командироването на съдии – метод на приложимост

Когато не е обяснимо с рационални причини, няма гаранции, че не е част от " поръчаното правораздаване
1 юли 2014 Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да увеличи в сан придобилия скандална популярност костинбродски арбитър Ивайло Родопски, който преди няколко години стана доста известен поради назначението на друга скандална фигура - синдика Панайот Велков, по делото за банкрута на " Балкан Българска телевизия " ЕАД ( " Нюз7 " ). През 2015 година Родопски беше осъден дисциплинарно с 10% понижаване на заплатата за една година за съществени нарушавания на закона по това дело. После обаче петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира наказването му с претекста, че то е наложено за превратно използване на закона, а правораздавателната активност е предпазена от функционален имунитет и не може да бъде предмет на дисциплинарно произовдство.

С мотив, че не е наказван, арбитър Родопски изиска от Висш съдебен съвет повишение в сан " арбитър във висш съд ", защото досега е с сан арбитър в апелативен съд. Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет обаче през днешния ден отхвърли повишението. С болшинство от 7 на 6 гласа бе подкрепено предлагането на Комисията по атестирането и състезанията, изложено от ръководителя й Красимир Шекерджиев, да се отхвърли настояването за повишение в сан. Повечето членове на съдийската гилдия се съгласиха с претекстовете на комисията, че въпреки съдията официално да дава отговор на условията на закона за повишение в сан, в това число и да няма санкции, съветът не може да не се съобрази и със смущаващите обстоятелства, разкрити в делото против наказването му пред Върховния административен съд. Съдът е отменил наказването не тъй като липсват нарушавания, а тъй като попадат във функционалния имунитет на съдията, в същото време няма спор, че той е позволил съществени пропуски и нарушавания в правораздавателната си активност, разясниха членове на Висш съдебен съвет.

За нарушаванията на арбитър Ивайло Родопски, осъществени през 2014 година, до момента в който е бил командирован в Софийския градски съд (СГС), стана известно в хода на инспекциите на делата на арбитър Румяна Ченалова от Софийски градски съд и на назначения от нея синдик Панайот Велков. По сигнали против синдика Министерството на правораздаването извърши инспекция на активността му, от която излязоха данни за същата скица на работа и по други каузи, в това число и по делото за банкрута на " Балкан Българска телевизия " ЕАД.

Въпреки нередовностите на исковата молба, неналичието на доказателства за съществуващи отговорности, както и за нужда от поръчителство арбитър Родопски е позволил като поръчителство назначението на краткотраен синдик - посочения от кредитора Панайот Велков. Кредиторът е " Ноу фрейм медия България " на Николай Бареков. По-късно горната инстанция - Софийският апелативен съд, категорично показва, че е неприемливо назначението на посочен от молителя краткотраен синдик, защото това нарушава правилото за равнопоставеност на страните в процеса, провокира подозрения за пристрастност и заплашва ползите както на ответника,така и на останалите възможни кредитори. На назначения краткотраен синдик Панайот Велков е избрана заплата от 2000 лева за сметка на длъжника, въпреки че в тази фаза на производството тя би трябвало да е за сметка на кредитора.

Отделно от това съдията е позволил синдикът Велков да надвиши правата си и вместо единствено да реализира контрол за активността на сдружението, той сключил разоряващ контракт за защита с " Делта гард " ООД по същата скица, по която е работил и в други случаи. Договорът е подписан за период от 1 година и е на стойност 25 000 лева месечно без Данък добавена стойност. С анекс е уговорена наказателна клауза при преустановяване на контракта в размер на 750 000 лева без Данък добавена стойност (900 000 лева с ДДС). Договорите са подписани с с позволение на арбитър Родопски.

През февруари 2015 година тогавашният министър на правораздаването Христо Иванов изиска от Висш съдебен съвет дисциплинарно наказване за Ивайло Родопски. Дисциплинарният състав във Висш съдебен съвет предложи той да бъде уволнен, само че Висш съдебен съвет му наложи единствено понижаване на заплатата с 10% за една година. Тричленен състав на Върховен административен съд удостовери решението на съвета с претекста, че съдията Ивайло Родопски съзнателно е превишил правата си и превратно е изтълкувал и приложил закона.

Петчленният състав обаче анулира наказването, тъй като установените нарушавания засягат правораздавателната активност и са в обсега на функционалния му имунитет. Съдиите " носят дисциплинарна отговорност, лимитирана до нарушаванията на тези служебни отговорности, с които се приготвя постановяването на акта или се провежда неговото осъществяване и надзор ", написа в претекстовете на Върховен административен съд. Решаващата активност на съдията при преценката на доказателствата не може да съставлява дисциплинарно нарушаване.

Днешното решение на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет е показателно, че има и различен механизъм, по който качеството на съдийската работа да се отрази на кариерното развиване на съдията и надлежно на неговото заплащане. Тепърва обаче въпросът ще се развива пред Върховен административен съд, където е предстоящо съдията да апелира, и в този подтекст да се търси решение на въпроса дали повишението в сан на един арбитър се дължи автоматизирано и официално с приключване на избран стаж, или за това се преценят и други качества.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР