© Цветелина Белутова Националната здравноосигурителна каса отново е решила да

...
© Цветелина Белутова Националната здравноосигурителна каса отново е решила да
Коментари Харесай

Здравната каса пак предлага да пести от лекарства на болни хора

© Цветелина Белутова Националната здравноосигурителна каса още веднъж е решила да пести от медикаменти за пациентите. Тя възнамерява от идната година да не заплаща повече от два медикамента за едно заболяване, а това ще лиши пациентите с всеобщи болести като високо кръвно налягане, сърдечна непълнота, диабет и други от платени лекарства и те ще би трябвало да си ги купуват сами.

Текстът е залегнал в плана за Национален рамков контракт сред Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК за цените и размерите здравна помощ, които касата ще заплаща през 2020 година и съществуването му и резултатът от него предизвести в отворено писмо доктор Виктория Чобанов, която е ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво е предлагането

До момента персоналните лекари имаха право да изписват три типа медикаменти за една диагноза по интернационалната подредба на заболяванията, което осигуряваше опция да бъдат изписани лекарства, които да повлияят разнообразни органи и системи. Сега лекарите ще могат да изписват единствено две медикаменти от друга фармакотерапевтична група, което стеснява полето за лекуване.

Д-р Чобанова привежда за образец сърдечната непълнота, която е много честа в практиката. " Съгласно Европейските управления за държание е належащо то да се лекува с диуретици, съдоразширяващи лекарства, АСЕ-инхибитори, лекарства за понижаване на сърдечната периодичност и лекарства за понижаване на съсирването на кръвта. Съгласно плана НЗОК ще поеме отчасти единствено 2 от тези 5 съществени лечебни групи, останалите ще се закупуват от пациентите в брой, в случай че желаят да се лекуват ", разяснява тя.
По думите й, ограничаването ще се отнася и за всички останали всеобщи болести – диабет, нервни заболявания и други

Какъв ще бъде резултатът

" Представете си, че пациентът идва от болница с назначени пет медикаменти. Ние можем да му изпишем единствено две или единствено едно, в случай че е комбинирана формула ", споделя доктор Чобанова. Според нея и сътрудниците й задачата на здравната каса е да ограничи разноските за лекуване на пациенти в домашни условия.

В момента над 1.5 млн. души употребяват медикаменти за домашно лекуване на най-масови болести – сърдечно-съдови, диабет, нервни заболявания и други, като в множеството случаи медикаментите са отчасти платени от НЗОК – приблизително 25%, а останалата част се доплаща от пациента. По данни на здравната каса сега пациентите доплащат 300 млн. лева единствено за медикаменти на сърдечно-съдови болести. Отделно от това няма точна разбивка на сумата, която пациентите дават от джоба си за такива медикаменти, без да минават през здравната каса и персоналния доктор за рецепта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР