© Цветелина Белутова Година и половина след като беше пусната

...
© Цветелина Белутова Година и половина след като беше пусната
Коментари Харесай

Михаел Вебер: Особеното в България е, че тол-системата покрива почти всички пътища

© Цветелина Белутова Година и половина откакто беше пусната публичната поръчка, България избра кой да построи тол-системата й. Победител е австрийската Kapsch, която предложи цена от 150 млн. лева при 200 млн. лева прогноза на страната. Сега тече срокът за обжалване на процедурата, само че когато и да стартира построяването, е ясно, че системата ще проработи през 2019 година

Как ще наподобява моделът тук приказваме с Михаел Вебер, който е изпълнителен шеф на " Капш телематик технолоджис България ". През 2007 година той се причислява към Kapsch Group, където дава отговор за продажбите на пътнотранспортни телематични системи и тол-системи за таксуване за страните от Централна и Източна Европа като Русия, Украйна, Полша, Казахстан и България. Kapsch TrafficCom е построила сходни системи в над 50 страни по целия свят. Фамилната компания е основана във Виена, Австрия, от 125 години. Групата има 6900 чиновници и доходи от 1.1 милиарда евро за финансовата 2016/17 година Още по тематиката
Тол-системата поевтиня с 50 млн. лева от ниската цена на австрийската Kapsch

Почти сигурният победител в държавната поръчка е компания с европейски опит и евтина оферта, въпреки надпреварата да беше проведено зле
4 окт 2017
Двама на тол-финала за 200 млн. лева

Цените на австрийската Kapsch и " Тол България " ще бъдат отворени в сряда, останалите четири участника са отстранени
2 окт 2017
Четири плана, които биха избавили Северна България

...и какъв брой близо е до реализация всеки от тях
1 сеп 2017
ТОЛ-кова доста очакване

Поръчката за създаване на тол-система най-сетне стигна до стадия " отваряне на предложения ", само че дългото очакване докара до представянето на екстравагантна концепция: страната да построи системата
17 авг 2017
Как успяхте да предложите по-ниска цена – 150 млн. лева, при 200 млн. лева предстоящи от страната?

- Причината е доста елементарна - имаме богат опит, а и конкуренцията е яростна, както в никакъв случай до момента.

Държавата даде доста къс период за представянето на предложенията – единствено 24 часа. Повечето компании от състезанието споделиха, че е невероятно да се показа каквото и да е в подобен период. Как успяхте да го извършите?

- Няма значение дали ще са 1, 3 или 5 дни – ние бяхме подготвили всичко. Подобен период е постоянно поставян в тази сфера. Трябва да призная, че сходна задача е мъчно изпълнима за дребни компании или за консорциуми, тъй като в тях вземат участие 3 или 4 компании.

Коя страна има най-сходната система с тази, която ще се сътвори в България?

- Унгария. Но главната разлика с всички страни са пътищата. България е единствената страна, в която водачите заплащат за всички пътища посредством винетката. В другите страни не е по този начин - водачът заплаща за автомагистралите.

В България тол-системата ще бъде държавна. В други страни е частна - като в Италия и Испания. Сега да вземем за пример общата европейска система дава опция да се премине през Австрия, Германия, Испания, Италия, Франция единствено с едно устройство в камиона. В Унгария да вземем за пример това към момента не е приложено. В прилежаща Румъния към този момент няма тол-система и не знаем какво решение ще вземат в бъдеще. В другите ви съседи - Гърция, Сърбия и Македония, няма да има механически проблеми. Макар те в този момент да употребяват по-стар модел на заплащане, това може би ще се промени след време. В България да вземем за пример дебатът стартира преди 8 години. В други страни процесът бе по-дълъг.

Колко време продължи този развой в Австрия?

- От първия спор до стартирането на тол-системата - към 11 години. И беше подготвена през 2004 година

Управляващите желаят системата да бъде подготвена в края на идната година. Смятате ли, че е допустимо, въпреки по контракт да имате 18 месеца?

- Не знам. Има доста неща, които би трябвало да се извършат и уточнят. Дори би трябвало да се посочи какво имат поради под " подготвена ".

В някои страни ни лиши по-малко време, а в други повече. Разликата е голяма - зависи по какъв начин ще наподобява системата, за какъв брой километра става дума, какви са регулациите. В Полша, където задачата беше по-малка – системата беше единствено за автомагистрали и камиони, бяхме подготвени за 7 месеца. В Чехия бе направена за 12 месеца, само че там ставаше дума за 700 км. Но в България системата ще обхване над 16 000 км (при общо 19 600 км пътища в страната - бел. ред.).

Преглед на оригинала [натиснете, с цел да видите инфографиката в цялостен размер]

Автор: Капитал Какъв екип ще ползвате тук?

- Ние сме тук, с цел да останем, не да си тръгнем. Няма да имаме непознати специалисти, тъй като процесът на образование е доста дълъг. Ние разчитаме единствено на локални специалисти. Имаме 600 такива в Полша, 150 в Чехия, 150-200 в Беларус, 1000 в Южна Африка. В България ще разчитаме на локални компании поради техните знания за вътрешната среда. Например ще работим с компанията " Ита ".

Споменахте, че ще останете за дълго в страната. Защо дълго?

- Има прекалено много хрумвания, свързани с трафика, пътищата, тунелите, градовете, които можем да осъществим. В бъдеще ще имате самоуправляващи се коли. Предстои множеството страни да одобряват закон, който да не разрешава коли на дизел или бензин, с цел да се ограничи отделянето на нездравословни излъчвания. Това ще промени цялата конструкция на системата. Във всяка страна следва " електронна еволюция на улиците ".

Ако се върнем на тол-системата, камерите по пътищата ще могат ли да разпознават водачите, които карат с превишена скорост?

- Тези водачи ще бъдат разпознавани по различен метод. Ще се пресмята времето им на пробег от един пункт до различен. И на място ще знаем дали има нарушаване. Това се прави в Сърбия. Технически е допустимо, само че още веднъж е законов въпрос.

Ще разполага ли с всички записи по пътищата осведомителният център? И дали по този метод АПИ и Министерство на вътрешните работи ще знаят всяка кола къде се намира и накъде отива?

- Ще разчитаме на сателитна система. За да се извърши това, ще се употребява GPS. Информацията, която ще се получава в центъра, ще е по отношение на GPS в колата. Положителното е, че това е гратис за потребителя. Недостатъкът е, че американските управляващи събират информацията. Ползването на данните от записа е вътрешен законов въпрос.

Ще поддържате ли системата, откакто я завършите?

- Има избран интервал. Между 3 и 6 месеца ще осигуряваме техническа поддръжка на системата. Когато възникне проблем в системата, би трябвало да окажем помощ, а също и да обясняваме разнообразни функционалности. Всичко може да възникне.

Интервюто взе Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР