© Цветелина Белутова Два месеца преди евентуалното начало на процедурата

...
© Цветелина Белутова Два месеца преди евентуалното начало на процедурата
Коментари Харесай

Вечерни новини: Цацаров предупреди Радев да не се меси в процедурата за главен прокурор; търговска война САЩ - Китай

© Цветелина Белутова Два месеца преди възможното начало на процедурата за избор на нов основен прокурор и две седмици преди евровота президентът Румен Радев реши да стартира диалога за критериите и за смяна на пълномощията му. Темата, несъмнено, е извънредно значима - това е една от позициите в страната, от която зависи доста, само че повдигането ѝ в този момент също беше използвано в предизборната акция. Корнелия Нинова сподели в неделя, че министър председателят Бойко Борисов не желае да се отдръпна от властта, преди да си подсигурява, че наследникът на Сотир Цацаров няма да го " закача ".

В предизборна акция както директните участници в нея, по този начин и " елементарните " хора би трябвало да претеглят всяка своя дума. Примерът от последните дни е с турския дипломат Хасан Улусой, който сподели в Кърджали, че за насърчаването на турските вложения у нас би трябвало в България да се учи верен писмен и приказваме турски език, за което Анкара е подготвена да спомага.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Реакцията, която провокира това изказване у опозицията в лицето на Корнелия Нинова и у ръководещите в лицето на премиера и външния министър не може да се дефинира като симетрична и съответна с изключение на за задачата на акцията за евровота. Посланик Улусой през днешния ден беше " привикан " в Министерство на външните работи, с цел да му бъде връчен формален митинг, след което турското посолство обясни думите му. С това, наподобява, казусът ще бъде завършен.

Доста надалеч от разрешаване обаче е различен спор с доста огромен капацитет да се отрази отрицателно на международната стопанска система. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай, наподобява, избухна с цялостна мощ, откакто двете страни взаимно вкараха високи мита върху вноса, което възобнови напрежението сред тях.

НАЙ-ВАЖНОТO

Сотир Цацаров предизвести президента да не се меси в процедурата по желание на основен прокурор

" Подранили " и " много прибързани " - по този начин основният прокурор Сотир Цацаров дефинира диалозите, които президентът Румен Радев инициира за процедурата за избор на негов правоприемник. Той предизвести президента, че няма пълномощия в нея, а всевъзможни мнения ще са възможна интервенция. " Сигурен съм, че президентът желае да съблюдава прецизно пълномощията си и конституцията ", сподели Цацаров.

Смяната му би трябвало да стартира най-рано през юли, а най-късно през септември. Държавният глава обаче счита, че още в този момент би трябвало да се приказва за критериите за избор, както и за възможни промени в пълномощията на новия основен прокурор. Цацаров беше първият поканен на " Дондуков " 2, във вторник е Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд, а в четвъртък - Георги Чолаков, който оглавява Върховен административен съд.

Според Цацаров президентът е бил на мнение, че каквито и промени да се вършат, това би трябвало да става след законно определен нов основен прокурор. Той не видял съвпадения сред позициите на Румен Радев и позициите на Корнелия Нинова.

Президентът, несъмнено, има цялостното право да слага въпроса за това какъв ще е идващият основен прокурор. До началото на процедурата не остава доста време, а ролята на обвинителя в страната е основна за битката с корупцията и престъпността, които спъват напредъка на България. Дори и официално видяно, президентът има роля в избора на нов основен обвинител. Той може да върне за ново разискване и гласоподаване във Висшия правосъден съвет определения основен прокурор. Ако Висш съдебен съвет му го предложи още веднъж, е задължен да подпише указа за назначението му. Обсъждане на критерии за правоприемник на Сотир Цацаров няма по какъв начин да е в нарушаване на конституцията.

Китай също подвига митата за импорт от Съединени американски щати

Китай ще усили митата върху американски импорт на стойност 60 милиарда $ от 1 юни. Става въпрос за над 4400 артикули, сочи изказване на уеб страницата на китайското външно министерство, оповестява Bloomberg. Мярката идва след решението на американския президент Доналд Тръмп да бъдат увеличени митата върху импорт от Китай за 200 милиарда $ от петък. То беше оповестено в хода на договаряния сред Вашингтон и Пекин, които би трябвало да сложат завършек на комерсиалната война посред им и които се водеха при " мъртвило ", оповестено на срещата на Г-20 в Буенос Айрес през декември. По-рано в понеделник Тръмп посъветва Китай да не отвръща на митата, наложени от Вашингтон, и предизвести, че ескалация в комерсиалната война " единствено ще утежни нещата ".

На процедура повишението на комерсиалното напрежение ще се отрази и на световната стопанска система. Китай и Съединени американски щати са двете най-големи международни стопански системи и в случай че митата доведат до отслабването им това ще понижи търсенето и на артикули от други страни, в това число европейските страни.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кога ще стане ясно къде ще е заводът на Volkswagen

Надзорният съвет на немския автомобилен гигант Volkswagen Group заседава на 13 май, а ден по-късно, във вторник, е общото заседание на акционерите на компанията. На срещите ще се разисква и тематиката за предстоящ цех на автопроизводителя в Източна Европа, където съгласно немската преса България и Турция се конкурират за инвестицията от 1.4 милиарда евро. По всяка възможност окончателното решение ще бъде оповестено на по-късен стадий.

Сигнал против Делян Пеевски е подаден в прокуратурата

Неправителствената организация БОЕЦ продължава да търси истината къде живее националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. За задачата е подаден сигнал до прокуратурата със подозрения, че декларацията, подписана от претендента за европейски народен представител и подадена в ЦИК, е с погрешно наличие. Тя удостоверява, че той дава отговор на изискванията в Изборния кодекс, едно от които е в последните шест месеца да е живял на територията на Европейски Съюз. От БОЕЦ считат, че Пеевски прекарва огромна част от времето си в Дубай. Ако прокуратурата откри, че декларацията е с погрешно наличие, това е закононарушение, за което се планува до три години затвор.

Доналд Тръмп приема Виктор Орбан в Белия дом

Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще бъде посетител в Белия дом на Доналд Тръмп в поредицата от срещи на американския президент за активизиране на контактите на Вашингтон с Централна Европа. Но поканата към унгареца е посрещана с рецензии и от демократи, и от републиканци. Анализатори, представени от Bloomberg, споделят, че опитите на Съединени американски щати да трансформират курса на управляващите в Будапеща посредством изолираност и дипломатически напън не са постигнали доста и в този момент се прави завой към ангажиране с последователя на " нелибералната народна власт ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Външно министерство извика на диалог турския дипломат Хасан Улусой поради изявлението му в Кърджали в събота, че България би трябвало да предизвиква проучването на " верен вербален и писмен турски език ", с цел да притегли повече турски вложения, и че Анкара е подготвена да спомага за това. На дипломата е обяснено, че е недопустимо да обвързва турските вложения в страната с проучването на турски език.

От 15 май ще има нови цени на интернационалните диалози в Европейски Съюз . Обажданията сред страните ще бъдат таксувани за не повече от 19 евроцента на минута без Данък добавена стойност, а текстовите известия ще костват 6 евроцента без Данък добавена стойност. Става дума за всички позвънявания, без значение дали се организират сред закрепени или мобилни телефонни линии.

Ремонтът на ул. " Цар Шишман " и ул. " Шести септември " в центъра на София ще продължи до 2020 година Подмяната на настилките им стартира при започване на 2019 година, само че едвам в този момент общината схванала, че се постанова незабавна замяна на централен топлопровод. Двете улици бяха част от обновяването на зоната към ул. " Граф Игнатиев ", площад " Славейков " и площад " Гарибалди ".

Кандидатстването за директни фермерски дотации за 1.5 милиарда лева може да бъде удължено с една седмица - до 23 май. Кампанията, която стартира на 1 март, би трябвало да завърши до 15 май, само че и през тази година имаше закъснение в приемането на документите. Данните на земеделското министерство демонстрират, че фермерите са подали до момента над 93 хиляди заявки за дотации и са обрисували 36 млн. декара земя, която обработват.

Швеция ще възобнови следствието за обезчестяване против Джулиан Асанж , един от създателите на Уикилийкс, и може да изиска екстрадицията му. Предварителното следствие бе прекъснато през 2017 година, когато Асанж получи протекция в посолството на Еквадор в Англия. Той обаче беше задържан в Лондон предишния месец, откакто изкара в дипломатическата задача седем години, и наказан на 50 седмици затвор. Съединени американски щати също упорстват за предаването му поради публикуването в Уикилийкс на секретни документи.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

74.8 години
е предстоящата междинна дълготрайност на живота в България за интервала 2016 - 2018 година, като остава непроменена по отношение на предходния интервал (2015 - 2017 г.). Въпреки че за последните 10 години тя е повишена с съвсем 2 години, България дружно с Латвия е измежду страните с най-ниска междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз. На челните места са Испания с 83.4 и Италия с 83.1 години. Значителна е разликата в продължителността на живота на мъжете и дамите, като дамите живеят цели 7 години повече (71.4 против 78.4 г.) Градското население пък живее с съвсем три години повече от хората в селата. Най-дълголетни са хората в София, Кърджали, Благоевград и Варна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Машини, които опаковат колета сами, ще заменят хиляди работни места в Amazon

Работници сортират поръчки за Amazon

Фотограф: Michaela Rehle
Amazon.com ще стартира да употребява всеобщо машини за активност, осъществявана в този момент от хиляди служащи: пакетиране на потребителски поръчки, оповестява " Ройтерс ".
В последните години компанията е тествала автоматизацията в няколко от складовете си - машините сканират артикули от конвейерна лента, след което ги слагат в кутии, направени по поръчка за всеки продукт. Сега Amazon има намерение да конфигурира технологията в още 55 междинни по величина склада в Съединени американски щати, което съгласно източници на организацията ще коства най-малко 1300 работни места общо. След това машините евентуално ще влязат във всички хранилища на компанията - които в Съединени американски щати сега са над 160, въпреки че смяната ще отнеме известно време, защото технологията би трябвало да бъде тествана преди всеобщата й приложимост.
Но посоката към автоматизация и понижаване на работната мощ, както и съответното нарастване на облагите в компанията е ясна. За момента обаче най-често срещаната задача в склада - изборът на продукт, към момента не може да се свърши от роботи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР