© Цветелина Ангелова Още по темата Цигареният пазар бележи спад

...
© Цветелина Ангелова Още по темата Цигареният пазар бележи спад
Коментари Харесай

Над 84.5 млн. лв. ще бъдат разпределени като субсидии за тютюн

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Цигареният пазар бележи спад

Продажбите на тютюневи произведения са до 950 млн. къса месечно и под равнищата за предходната година
18 юли 2017
Фонд " Земеделие " изплати със забавяне над 500 млн. лева дотации (обновена)

Средствата са разпределени сред повече от 95 хиляди производители
8 май 2017
За 107 млн. лева дотации за тютюн

Или от кое място идва напрежението в бранша
23 фев 2015 Над 84.5 млн. лева от националния бюджет ще бъде сумата на дотациите за тютюнопроизводство, които следва да бъдат разпределени сред производителите за предходната година. Общите средства са с 5% по-малко по отношение на миналата, каквото е условието за тази държавна помощ.

Според графика за погашение на дотациите на земеделското министерство средствата би трябвало да бъдат преведени на стопаните през април.

Намаление на финансирането

Решението е станало ясно на провелия се съвещателен съвет по тютюна през предходната седмица. Средствата ще дойдат от националния бюджет, като сумата е по-ниска по отношение на миналата година, когато бяха разпределени 90 млн. лева Намалението идва по линия на ангажимент на България за тази държавна помощ. Страната е получила позволение от Европейската комисия да изплаща подкрепяне на производителите до 2020 година, само че то би трябвало да се понижава всяка година с 5%.

Стар метод на систематизиране

От известие на агроминистерството излиза наяве, че на провелия се съвет по тютюна са били гласувани и съответните ставки за кг тютюн за другите сортови групи, само че размерът им не е обявен. По неофициална информация на " Капитал " се е взело решение да се резервира миналогодишният принцип на разпределението на средствата по сортови групи, като още веднъж за тютюн от сорта " Басми " ще се вкара диференцирана ставка за подкрепяне за дребни, междинни и огромни производители. Същевременно миналогодишните суми ще бъдат понижени с 5% за всяка обособена група.

През предходната година производителите получаваха по 1.30 лева за кг тютюн от сорта " Каба кулак ", 0.95 лева за " Бърлей " и 0.75 лева за " Вирджиния ". За най-масово отглеждания вид в България - " Басми ", подпомагането беше сред 1.65 и 2.55 лева за кг според от създаваните размери.

Според графика на земеделското министерство дотациите за тютюн би трябвало да бъдат изплатени на фермерите през април. Годишно за това подкрепяне аплайват над 40 хиляди производители, като изплащането на средствата им се отпуска за пренасочване към различен вид произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР