© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

...
© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Дрехи на склад

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
H&M в България е събрала 578 тона ненужни облекла през 2017 година

Инициативата е част от напъните на веригата да понижи отрицателния отпечатък върху околната среда и да затвори индустриалния цикъл
19 апр 2018
H&M с най-ниска тримесечна облага от 16 години

Приходите на шведската верига в България са нарастнали с 8% през тримесечието
27 мар 2018
Масово оживление

Обемите в търговията със спортни артикули и възходящият брой надпревари за фенове са знак, че българите спортуват повече
17 фев 2018
H&M се изправя против новата онлайн действителност
15 фев 2018 Конкуренцията в търговията с облекла е свирепа и безкомпромисна. В момента обаче най-голямата спънка пред водачите в бранша е неналичието на еластичност в производството. Първото тримесечие на 2018 година се оказа тежко за водещи компании като H&M и Gap Inc. Още преди него беше уволнен и изпълнителният шеф на Gap, а от началото на годината акциите на компанията се сринаха с съвсем 15%. Същевременно Inditex, компанията майка на Zara, която избра овреме да се приспособява и усъвършенства услугите си, краде все по-голям дял от пазара.

Какво се случи с Gap?

Собственикът на eдноименния бранд, както и на Banana Republic и Old Navy, надалеч не е нов в бизнеса. Компанията се наложи на пазара още през 90-те, когато беше една от първите, които интензивно вложиха в марковите си магазини. Оттогава обаче мина време и в доста връзки Gap не съумява да приспособява бизнес модела си по отношение на новите стремежи на потребителите. Резултатът от това е мудна поточна линия, която мъчно се нагажда съгласно търсенето и оставя купища непродадени облекла.

В Gap даже и ценовата политика не оказва помощ. Тъй като компанията е мощно фокусирана върху американския пазар, цените й са високи за европейските консуматори. Това води до 270 затворени магазина на Banana Republic и Gap през 2017 година и огромно отписване на активи.

Подобен е казусът и в H&M. Шведската компания не съумя да доближи упования от вложителите растеж на продажбите. Заедно с това облагата на компанията понесе удар и спадна с над 60% през първото тримесечие на 2018 година Това още веднъж се дължи на солидните разпродажби, които са резултат от по-слабото търсене на марката. Толкова ниско, че общата стойност на непродадените облекла по складовете и магазините на H&M доближава 4 милиарда $.

По-бързият печели

Неотдавна херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън бе видяна с " евтина рокля от Zara " - реклама, която множеството марки не могат да си разрешат, а от притежателя Inditex едва ли се оплакват. " Ефектът Мидълтън " е машина за повдигане на продажбите на избрани артикули, когато този артикул могат да си разрешат съвсем всички дами. Затова компанията, която управлява и марките Massimo Dutti, Bershka и Pull&Bear, остава един от най-агресивните и печеливши играчи на пазара. От групата настояват, че индустриалната им линия е толкоз усъвършенствана, че за по-малко от седмица дадена дреха може да слезе от подиумите в Милано до магазините в мола. Тази скорост им разрешава еластичност при изменящите се стремежи на потребителите. Така от Inditex могат бързо да пренасочат производството си, без да натрупат купища непродадени артикули в складовете си.

Друга причина за триумфа на Inditex е бързата интеграция сред физическия и онлайн магазин, до момента в който при Gap и H&M тя остава проблем. Но, наподобява, испанската компания не се задоволява с растящите облаги и пазарен дял. Преди месец тя показа концепцията си за " онлайн интегриран магазин ". Тя включва " смарт огледала ", които посредством технология за добавена действителност (AR) могат да покажат на клиентите по какъв начин облеклата биха изглеждали върху тях, без даже да ги обличат. В определени магазини на Zara даже към този момент обикалят служащи, въоръжени с iPad таблети, които могат на място да осведомят клиентите за артикули, които не са в моментна наличност.

Изглежда, H&M също прави опити да направи физическите си магазини по-умни. Според Wall Street Journal шведският колос приготвя основни промени в тактиката си, като изкъсо ще следи кои облекла се купуват в кои магазини. Данните след това ще бъдат обработени посредством програмен продукт за различаване на изображения, който ще рови из обществените мрежи за да разпознава нови облекла, които се харесват и споделят. Тази купчина данни ще бъде компилирана и въз основата на нея ще бъдат нагаждани цени по отношение на желанията на характерни пазари. Проблемът е, че множеството от тези " умни " акомодации лишават време, с цел да влязат в приложимост, а решаването на казуса с продажбите не търпи отсрочване.

Amazon е огромен и Безос дебне отвред

Една от аргументите за спада на Gap и H&M е и онлайн колосът Amazon. През 2016 година компанията на Джеф Безос стана най-големият онлайн магазин за облекла в Съединени американски щати, което е доста примамливо за търговците, които срещат усложнения с продажбите. Предлагането на артикули в Amazon отстрани потребността от физически магазини и доста работна ръка. Същевременно световното наличие на марката отваря прозорец за лесна акомодация на цените. Анализатори сочат, че Gap би трябвало да се насочи към предложение в Amazon, което може да докара до растеж. Много от тях обаче виждат това като краткосрочно решение заради прекомерното канализиране на продажбите в една-единствена платформа. Именно поради тази причина до наскоро в магазина на Amazon нямаше лични магазини на известни марки за дрехи. Днес обаче там могат да бъдат открити марки като Calvin Klein, Levi’s и Nike. Ако те заложат прекомерно доста на наличието си в платформата, фирмите стават подвластни от ценовата политика на Amazon. Още през март 2018 онлайн търговецът разгласи, че ще усили таксите за предложение на облекла през своя marketplace.

Очевидно е, че конкуренцията в бранша е висока, а желанията на потребителите се менят по-бързо от всеки път. Ето за какво на колоси като Gap и H&M са нужни по-бързи поточни линии, по-широко предложение и по-ниски цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР