© Paul Hanna На 3 юни Европейската енергийна борса (EEX),

...
© Paul Hanna На 3 юни Европейската енергийна борса (EEX),
Коментари Харесай

Започва търговията с български енергийни фючърси

© Paul Hanna На 3 юни Европейската енергийна борса (EEX), в партньорство с Българската самостоятелна енергийна борса, ще стартира да предлага на пазара фючърси върху електрическата сила. Това са финансови принадлежности, чиято стойност е производна на цената на електрическата енергия за даден интервал и зоната на доставка. В случая продуктите, които EEX ще предлага, ще бъдат основани на българския борсов пазар с доставка ден напред.

Очаква се новите принадлежности да разрешат по-добро ръководство на риска - внезапните промени в цената на тока за търговците и потребителите. За производителите пък фючърсите ще съставляват обезпечен доход, който даже може да послужи за поръчителство пред банка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Купувачите и продавачите на фючърси не търгуват със самата електрическа енергия, а се договарят за цената й за предстоящ интервал. Това значи, че цената на фючърсите е подвластна от предстоящата цена на стоката, в тази ситуация електрическата сила, която стои зад тях ", изясняват от българската енергийна борса.

Как работи

Енергийните фючърси на процедура наподобяват дълготраен контракт за покупка/продажба на електрическа сила. Страните се договарят за цената и доставката на несъмнено количество електрическа сила за предстоящ интервал, който може да бъде седмица, месец, година или даже по-дълъг. Разликата е, че при финансовите фючърси не се стига до действителна доставка на силата. Вместо нея, всекидневно се прави финансов сетълмент по фючърсния контракт на база на постигнатите цени на пазар " Ден напред ". Така купувачът не получава силата, а получава разликата сред цената по подписания фючърсен контракт и цената на пазар " Ден напред ".

Например, при покупка на финансов фючърс за базов товар за една година при цена 45 евро/мВтч, купувачът ще си подсигурява постоянна цена за електрическата сила за 12 месеца. Ако той има потребност от електрическата енергия, физически я закупува от пазар " Ден напред " и за всеки ден на доставка получава или заплаща разликата сред пазарната цена и контрактуваните 45 евро. Така, при положение, че цената на пазар " Ден напред " е 50 евро/мВтч, то купувачът получава по 5 евро за всеки мегаватчас от продавача на фючърса. Но в случай че борсовата цена е 40 евро/мВтч е задължен да заплати по 5 евро на продавача на фючърса. По този метод финансовите принадлежности се употребяват за реализиране на средносрочна и дълготрайна ценова предвидимост при търговията, в тази ситуация с електрическа сила.

Волатилни цени

Един от главните проблеми на българския пазар на електрическа енергия е слабата му ликвидност, която води до основни промени в цените за доста къси интервали - растеж или спад от 50-70% за ден не е нещо извънредно. Това обаче основава проблеми освен за търговците, само че и за крайните клиенти, които мъчно могат да плануват разноските си за електрическа енергия даже на месечна база. Показателно е, че даже прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране се размина мощно с действително постигнатите стойности - регулаторът заложи междинна цена от 70 лева./мВтч за интервала 1 юли 2018 година - 30 юни 2019 година, само че все още междинната стойност на покупко-продажбите е 89 лева./мВтч и няма по какъв начин да се намалят сензитивно в идващите 30 дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР