© Николай Дойчинов Още по темата Когато автомобилът е служебен

...
© Николай Дойчинов Още по темата Когато автомобилът е служебен
Коментари Харесай

Продажба на автомобил, за който не е използван данъчен кредит при покупката

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Когато автомобилът е длъжностен

По-лесният и преференциален режим за облагане на фирмените активи, които се употребяват и за персонални цели, към този момент е признат и за осигуровките
14 апр 2017
Ревизиите по налог " уикенд " са и за години обратно

Данъчните безусловно се пазарят с ревизираните компании какъв % от потреблението на фирмените активи – най-често коли, да бъде избран като за персонални цели
16 яну 2017
Лични налози – какво ново

Расте осигуровката за фонд пенсии, влиза в действие ново облекчение, стяга се режимът при апорт и продажба на парцел
6 яну 2017
За кои артикули и услуги не може да се употребява данъчен заем по Данък добавена стойност

Точното му установяване е значимо, защото непозволеното удържане носи наказания
12 сеп 2016 Въпрос: ООД закупува лек автомобил за 99 200 лева без право на данъчен заем според член 70. Впоследствие го употребява единствено за персонални потребности. Не се възползва от разноски за него, в това число и разноски за амортизации. Продава го за 10 000 лева без Данък добавена стойност по член 50, т. 1, алинея 2. Има ли право да се възползва от член 50, т. 1, алинея 2 ЗДДС? При изписване на лекия автомобил за 99 200 лева дължи ли налог уикенд? Трябва ли да усили финансовия резултат в края на годината с разхода, в случай че лекият автомобил се е употребявал единствено за персонални потребности?

Отговор: При продажбата на автомобил, за който не е употребен данъчен заем при покупката, би трябвало да се има поради нормата на член 50 от Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС). Съгласно нея освободена е доставката на артикули или услуги: които са употребявани напълно за осъществяването на освободени доставки и на това съображение не е било упражнено правото на приспадане на данъчен заем във връзка с начисления налог при тяхното произвеждане, придобиване или внос; при производството, придобиването или вноса на които не е било налице право на приспадане на данъчен заем на съображение член 70.

Ако основанието за неупражняването на правото на приспадане на данъчен заем за лекия автомобил е сред посочените горе, неговата продажба има темперамент на освободена доставка и налог върху добавената стойност не следва да се начислява.

Ако основанието за неупражняване на данъчен заем е друго от посочените в член 50 от ЗДДС, да вземем за пример в случай че се дължи на неналичието на данъчен документ за покупката на лекия автомобил, формиран в сходство с условията на член 114 и член 115 от ЗДДС (чл. 71, т. 1 от закона), продажбата е облагаема доставка.

Относно налог уикенд: Съгласно член 9, алинея 3, т. 1 от ЗДДС даването на услуга за персоналните потребности на данъчно задълженото лице, на притежателя, на служащите и чиновниците или за цели, разнообразни от самостоятелната икономическа активност на данъчно задълженото лице, при осъществяването на която се употребява стока, при производството, вноса или придобиването на която е приспаднат напълно или отчасти данъчен заем, се счита за възмездна доставка на услуга, т.е. полза се с налог. Облагане не се прави когато не е приспаднат данъчен заем при придобиването, както е в описания случай.

Относно облагането по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) има значение данъкът върху разноските. В член 204, алинея 1 от ЗКПО е посочено, че с налог върху разноските се таксуват писмено обосновани разноски в натура, свързани със лични, наети и/или предоставени за прилагане активи, предоставени за персонално прилагане и/или свързани с потребление на личен състав, от служащи, чиновници и лица, наети по контракти за ръководство и надзор (наети лица), както и от лица, упражняващи персонален труд по смисъла на параграф 1, т. 26, писмен знак " и " от спомагателните разпореждания на Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ). В случая се начислява налог върху разноските в натура, тъй като има лични активи, предоставени за персонално прилагане.

Дефиниция за " разноски в натура " има в параграф 1, т. 83 от спомагателните разпореждания на ЗКПО:
" Разходи в натура за задачите на член 204, алинея 1, т. 4 е частта, съответстваща на персоналното прилагане на активите и/или личния състав, от счетоводните разноски, които не попадат в член 204, алинея 1, т. 1 - 2 и са свързани със лични, наети или предоставени за прилагане активи и/или личен състав, употребявани както за активността, по този начин и за персонално прилагане.

Когато активите са данъчни амортизируеми активи, вместо счетоводните разноски за амортизации се вземат поради данъчните амортизации. Не са разноски в натура за задачите на член 204, алинея 1, т. 4 разноските, осъществени в интерес на физически лица, които съставляват добит приход по смисъла на член 11, алинея 3 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Не са разноски в натура и разноските, свързани с потреблението на лични, наети или предоставени за прилагане активи, предоставени за персонално прилагане и/или свързани с потребление на личен състав, когато за потреблението им се дължи заплащане.

При установяване на данъчната основа за разноските в натура, свързани с транспортни средства, разноските се отнасят към персоналното прилагане, като общият размер на всички разноски, свързани с транспортното средство, се умножи:

1. по съотношението:
а) сред изминатите за персонално прилагане километри и общите изминати километри от съответното транспортно средство или

б) сред часовете на персонално прилагане на транспортното средство и общите часове на потребление на транспортното средство, или 2. по 50 на 100.

За отписването на активи има значение наредбата на член 66, алинея 1 от ЗКПО – когато активът се отписва от счетоводния амортизационен проект, при установяване на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат се усилва със счетоводната балансова стойност на актива.
При този вид отговорностите и документирането на стоката при изпращането й за Сърбия на българската компания не се разграничават от тези в хиотезата на стока, получена и обложена като ВОП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР