© Цветелина Белутова Още статии по темата:Центърът на София -

...
© Цветелина Белутова Още статии по темата:Центърът на София -
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Смятам, че проектът за центъра е организиран добре

© Цветелина Белутова Още публикации по тематиката:
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани фотоси в интернет Още по тематиката
От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи Груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Гарф Игнатиев " и градинката " Се. Седмочисленици "?
12 окт 2018
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
По следите на новите релси

Плочките по ул. " Граф Игнатиев " повлякоха след себе си и подозрения във връзка с релсовия път. Те обаче наподобяват безпочвени
12 окт 2018
Правителството отпусна още 150 млн. лева за поправки на пътища из страната

В началото на октомври пътната организация разгласи и търг за петгодишно поддържане на автомагистралите за 131 млн. лева
10 окт 2018
" ПСТ груп " се контракти да строи 1.4 км от автомагистрала " Струма " за 18 млн. лева

Отсечката е след тунел " Железница ", а за самото оборудване и пътя до него още няма сключване, само че определените са " Джи Пи груп " и ГБС
9 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
" Софийски парцели " търси строител за общинския аквапарк в парк " Възраждане "

Прогнозната цена е 9.5 млн. лева без Данък добавена стойност, срокът е 1 година, а планът наподобява е пропуснал няколко басейна
20 авг 2018
Защо общината влезе в извинителен режим, а не изиска от изпълнителя " Джи Пи Груп " и надзора на плана да обяснят какво тъкмо се случва с ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и градинката " Св. Седмочисленици "? Получи се по този начин, като че ли защитавате строителите, вместо да им потърсите отговорност.

- С дейностите си до момента съм посочила, че съм безусловно безкомпромисна към изпълнителите, които и да са те. Много е елементарно още в същия ден, когато възникне даден проблем, да разглася, че глобявам изпълнителя или приключвам контракта. Но това не е отговорно. Тази седмица постанових санкция от 100 хиляди лева на строителния контрол на обекта, и то не поради вдигналия се звук, а въз основата на три протокола от септември насам, с които са открити пропуски в работата му и неналичието на експерти на терен, които да наблюдават за качеството на ремонтите. Ако тези протоколи не бяха формирани, глобата щеше да падне в съда. Това е първата и последна глоба за надзора, защото при последващо нарушаване ще пристъпим към развалянето на контракта.

В договорите с изпълнителите също сме присъединили задоволително механизми, които ни разрешават да реализираме непоколебим надзор върху тях. Конкретно за този с " Джи Пи Груп " глобите за закъснение и неприятно качество могат да стигнат близо 6 млн. лв., като е заложено да им задържим половината от импортираната гаранция или 300 хиляди лева за целия гаранционен период на обекта, който е 8 години.

Конкретно за надзора, това, което възмути хората, е, че му се заплаща близо 1 млн. лева и има учредения да се счита, че една от компаниите в консорциума " Проджект Надзор София " е близка до самите строители.

- Важно е да се посочи, че въпросната сума е за контрол на ремонтните работи и в двете зони - тази към ул. " Граф Игнатиев ", по която работи " Джи Пи Груп ", и тази на " ПСТ Груп ", в която попадат градинките " Кристал ", " Св. Климент Охридски " и площадът към " Александър Невски ". Общата инвестиция в тях е над 46 млн. лева, като бюджетът за строителен контрол е съгласуван с европейските практики тъкмо тъй като неговата роля е извънредно значима. Мога да кажа, че средствата са обосновани. Въпросът е дали наетите компании си правят работата. Това, което се видя, е, че не връщат строителя навреме да поправи забележими нередности. Смятам, че с дейностите си и наложената санкция демонстрирах, че проследявам прецизно за това.

Що се отнася до това дали има обвързаности сред строителите и надзора, аз не мога да разясня. Фирмите са определени посредством обществени търгове, цялата документи е общодостъпна и в случай че имаше нещо неправилно, до момента сигурно щеше да бъде посочено.

Каква съгласно Вас е повода при всеки по-знаков ремонт в София да се стига до сходни кавги и разногласия за качеството?

- Тази реакция е обяснима. Нашите обекти се осъществят в градска среда, пред очите на всички, основават изключителни неудобства и по тази причина се наблюдават под лупа. Което е добре за по-доброто осъществяване на ремонтите. В отговор на публичната реакция съм поканила екип от специалисти, отпред с проф. Димитър Назърски, който да извърши още един разбор на влаганите материали и да даде мнение за метода на осъществяване на плана.

Виждате ли проблеми в организацията на целия план за промяна на настилките в центъра - от формулирането на заданията до контрола и времето на осъществяването? Трябваше ли вс ич ко да се случи едновременно?

- Тези планове започнаха да се приготвят още през 2013 година и към този момент пет години върви процесът по възобновяване на централните градски елементи. През това време бяха извършени редица състезания, в които конкуренцията сред архитектите за визията беше огромна, имаше публични разисквания с голям брой разногласия, изпълнителите бяха определени след открити процедури и цялата документи за това е обществена. Вероятно във всички тези детайли има някакви пропуски или нещо, което не сме съумели да разбираем, само че като цяло считам, че планът е проведен добре.

Обновяването на централната част на столицата се очакваше да донесе политически дивиденти за ГЕРБ преди локалните избори следващата година, само че в този момент, наподобява, се случва тъкмо противоположното. Ще има ли политически последици от проблемите към тези поправки?

- Разбира се, всяко наше деяние има политически последици. В случая акцията за идващите локални избори към този момент се води интензивно. И мисля, че моите сътрудници даже могат да ме упрекнат, че тъкмо в навечерието на локалните избори започнах подобен огромен ремонт, който предстоящо провокира голям брой мнения.

Не мога да приема обаче спекулациите, операциите и даже бих споделила откровените неистини от страна на политически сили по отношение на ремонтите. Конкретен образец за това е изказването на кмета на регион " Средец " Мария Ачкова от ДСБ, която сподели, че е сюрпризирана от типа на плочите. Истината е, че тя или неин представител участват постоянно на седмичните срещи за напредъка по плана и добре знаят какво се случва. Не може да каже, че в този момент е видял цвета на плочите.

Не мога да приема също представители на политически сили, които оставиха града в съсипия, да разясняват нашата работа. Това могат да вършат жителите - те заплащат налозите си тук и имат право да бъдат взискателни.

А ще се кандидатирате ли за нов мандат като кмет на София следващата година? - Много е рано да разясня този въпрос. Аз не съм в предизборна акция, а съм в работен развой и има доста неща, които би трябвало да довърша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР