© Цветелина Белутова Още по темата Петко Карамочев: Блокчейн технологиите

...
© Цветелина Белутова Още по темата Петко Карамочев: Блокчейн технологиите
Коментари Харесай

Ясен Танев: Спазването на кибер хигиената ще става все по-важно

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Петко Карамочев: Блокчейн технологиите трансформираха бизнеса ни и настройките ни към търсенето на хора

Съсобственикът и шеф на софтуерната " Индустрия технолъджи " пред " Капитал "
18 дек 2017
Данните за клиентите са ни скъпи

Бизнесите без политика за ръководство на персонална информация би трябвало да побързат, с цел да отговорят на новата евродиректива
8 сеп 2017
Нови правила за персоналните данни

Компаниите би трябвало да се приготвят за измененията, които ще влязат в действие след по-малко от година
6 сеп 2017
Интернет фирмите са под напън поради отбраната на персонални данни

Властите от ден на ден желаят от фирмите да разкриват поверителна информация
30 авг 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Ясен Танев е създател на платформата за сигурност в интернет safer.bg, която организира образования за възпитаници, а също по този начин обезпечава решения за отбрана на бизнеса и за покриване на новите условия по съответния правилник GDPR.

Разкажете по какъв начин технологиите трансформират вашия бизнес, въпреки че технологиите са вашият бизнес, тъй че новините идват първо при вас.

Всичко ново е добре познато остаряло, разликата е само в скоростта. Ако преди време е трябвало постепенно да изчисляваме доходи, изгоди и обороти, то в актуалния свят скоростта е по-бърза, а преживяването е още по-пълно, тъй че цифровият свят основава една нова действителност и всички съществуваме в нея. Когато има огромен бизнес сигурно има нездравословен, незаконен интерес и цифровия свят с изключение на плюсовете крие и своите рискове.



Какви са параметрите на заплахите особено за българския бизнес?

Аз ще изходя от действителни данни – през предходната година към 3 млн. евро са платени от българския бизнес за откупи, свързани с бизнес закононарушения, като наклонността е тази сума да се усилва годишно сред 2 и 3 пъти, тъй като по този начин нарастват и самите киберпрестъпления и в случай че не вземем ограничения към този момент, то по-скоро би трябвало да изградим разбирането и цифровата хигиена. Нашият бизнес и план е обвързван сигурно и ограмотяване. Като приказваме за цифрови трансформации ние гледаме да сме на границата, там където се случва бъдещето и да помогнем на хората да се насладят на новото.

Как най-добре можем да запазим кибер хигиената в тези нови връзки?

Преди 5 години група IT експерти, подкрепени от публицист, който съумява да споделя истории на естествен език, създадохме неправителствената организация Safer, като главната концепция е да описваме на простоват език по какъв начин да оцеляваме. Цифровата хигиена е минималното изискване, с цел да не бъдете лесна плячка. Затова пет елементарни правилото – мийте си ръцете цифрово – т.е. постоянно обновявайте и поддържайте цифровите си профили. Когато пресичаме се оглеждаме, тъй че когато сърфирате в интернет пространството постоянно се оглеждайте преди да кликнете или да дадете единодушие.

И да си спомним за приказката за Хензел и Гретел и къщичката от лакомства – постоянно когато нещо наподобява ужасно, първо се замислете каква цена ще платите или какво може да е прикрито зад него. Трето предписание е любознанието болести котката – в случай че нещо наподобява доста привлекателно, се замислете дали не е капан – т.е. суми, които някой е не запомнил или вие сте единствения спечелил инцидентно милиарди – просто не се доверявайте. И в случай че намерите нещо подхвърляно, не го поставяйте непосредствено в цифровия си живот. Обичаме да получаваме дарове – и освен към Коледа – само че представете си, че получите usb стик от незнаен сътрудник, само че вместо лъскавата опаковка, в него се окаже, че има криптовирус. Същото може да се случи с външна батерия за телефон да вземем за пример. Ако нещо ви е значимо постоянно архивирайте най-малко на три разнообразни места, тъй че да сте сигурен.

Колко бързо нараства този проблем и какви са приложенията за неговото решение?

Ако няма обороти и опция за кражба, то няма да има и цифрови закононарушения, само че търговията се придвижва от физическа към цифрова, което е страховит образец за цифровата промяна. Парите се придвижват от физически в електронни, златната тресчица се придвижи от Клондайк към биткойн. Всички ние започваме да претърпяваме цифрово извършването на покупки. Не е задоволително единствено търговците да оферират такива услуги, само че е доста значимо и клиентът да знае, че ги употребява несъмнено.

В България заплащанията с карти са към момента под 15 процентовата преграда, която ние считаме за сериозна. Изследванията демонстрират, че сега, в който те станат над 20% тогава пазарът стартира да бъде по-интересен. В момента пробивите в киберпрестъпността у нас са по-скоро инцидентни неточности или те са отвън бранша на заплащанията с карти и не приказваме за всеобщи офанзиви, а по-скоро за ориентирани офанзиви против компании. Примери за това са писма, в които има атачмънти, които могат данните на вашия компютър да бъде криптирани. И вместо да платите 500 000 евро на колегата ви в Тайван вие превеждате специфичната цена, която единствено за тази седмица е паднала на 300 000 евро в банкова сметка в Лондон, която пък посредством Western union преводи да вземем за пример се изтегля в брой за по-малко от три дни. 9:45 Ако желаете да имате цифрово надеждна преписка би трябвало да изисквате вашите сътрудници да подписват цифрово, с цел да сте сигурни, че изпращача е в действителност оня, който стои зад писмото.

Кои са регулациите, които пазят клиентите и бизнеса?

Това са политиките на Европейския съюз – GDPR, те доста ясно регламентират по какъв начин би трябвало да се съхраняват персоналните данни, което е ужасно за частния клиент, което ще дигне равнището на киберзащита и на бизнеса. От друга страна стандарта PSI/DSS, който е на картовата промишленост, също споделя по какъв начин би трябвало да се пазят данните. Има стандарти ISO за отбрана на информацията. Така че в случай че бизнесът желае да остане цифров и не желае да пие единствено една студена вода, то би трябвало да бъде цифрово отховорен.

До какъв брой установяването на пазара с информация и персонални данни е, както се споделя – новият нефт?
Ние непрекъснато печелим самостоятелност, само че и непрекъснато я губим. Лично аз съм тъжен за интернет неутралността, която започваме да губим, тъй като по този метод се губи част от опцията да запазим своите данни персонални. Представете си когато интернет престане да бъде безпристрастен –аз се надявам това в никакъв случай да не се случи - и корпорациите стартират да знаят всичко за вас и да ви продават реклама и наличие, което получавате на база персоналните ви данни, това няма да е независимост, а профилиране, по тази причина и Европейски Съюз показва прецизна регулация на персоналните данни. И тя е толкоз мотивираща, тъй като е извънредно скъпа. 4% от оборота на сдружението или 20 млн. евро – в случай че вие съхранявате данни на жители от Европейски Съюз, то вие би трябвало да ги пазите както би трябвало, което ме прави извънредно горделив, че съм европеец.

Разкажете малко повече за плана safer.bg, какъв брой индивида са били подготвени от него?
И ние бяхме в положение на духа, в което, вярвахме, че тези, които сме останали се броим на пръсти и злото ще победи. Но взехме решение да се надигнем против статуквото и да се постараем да нaмeрим верния метод да разкaзваме за киберсигурността на човешки език. Намерихме публицист, който ни сподели " Знаете защо става дума, само че никой не ви схваща ". Той стартира да работи с нас и създадохме цифровото читалище Safer, като концепцията беше да приказваме за киберсигурността на деца и на тинейджъри, както и на компании, само че да не пропущаме и възрaстните хора, тъй като те са съществена рискова група.

Търсехме верния модел и взехме решение, че както едно време читалищата са тръгнали на правилото да образоват учители, които да образоват възпитаници, по този начин и ние ще възприемем този модел. Не мисля, че ще е нереалистично в случай че кажем, че сме достигнали до 150 000 индивида, тъй като единствено в една от нашите акции обучихме 32 учителя, които имат по 5 класа от 20 деца, а те надлежно са обучили или са разказали най-малко на двама родители или близки, виждате че броя елементарно скача на 10 000. Така че Safer е читалище за цифрова сигурност, основано от хора, занимаващи се с превeнция на киберпрестъпления и сътрудници публицисти, които вършат посланията ни налични за всички.

Какви са упованията ви за въвеждането на всички нови регулации за гарантиране на сигурността на персоналните данни?
Тази година април месец направихме една прогноза, в която казахме, че киберзимата идва и не сбъркахме. Дигиталното наличие и цифровите ни отпечатъци на поведениeто ни в интернет също ще се усилват, финансовите потоци ще се усилват, което значи, че закононарушенията от физически ще стартират да бъдат все по-дигитални и заплахите ще бъдат все по-чести и рисковете, все по-големи. Страхотно е, че има някакви регулации, само че бизнесът би трябвало да ги вземе на съществено, фирмите, които употребяват персонални данни – да ги пазят, операторите, които употребяват платежни карти да употребяват стандартите за запазване на персоналните данни, сътрудниците за самолетни билети освен би трябвало да пазят нашите карти, само че и точките за преданост. А ние самите като хора би трябвало да приравним оптимално държанието си в интернет на това в действителния свят, би трябвало да наваксаме хиляди години еволюция единствено за 10.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР