© Цветелина Белутова Лихвите по ипотечните заеми продължават да се

...
© Цветелина Белутова Лихвите по ипотечните заеми продължават да се
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните заеми удариха ново историческо дъно

© Цветелина Белутова Лихвите по ипотечните заеми не престават да се намаляват и през март междинното равнище за пазара е 3.19%. Толкова ниски лихви действително не е имало в никакъв случай в новата история на България. Така наклонността, която стартира преди към десетина години, продължава. Това е и единственият кредитен артикул, който е с трайно намаляване на лихвите – тези по потребителските заеми да вземем за пример остават към 8%. Това демонстрират последните данни на Българска национална банка.

По-високата гаранция по жилищните заеми дава повече комфорт и храброст на банките да понижават лихвите по тях. Това обаче няма да е постоянно и би трябвало да се подхожда с нараснало внимание – нещо, за което Българска народна банка към този момент няколко пъти предизвестява, както банките, по този начин и клиентите. А то е, че в устрема си да завоюват клиент и да отчетат доходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента. Така при положение на рецесия като тази от 2008 година той елементарно би изпаднал в обстановка, в която не може да заплаща заема, а цената на парцела е спаднала дотолкоз, че при насилствена продажба постъпленията да не покриват паричното обвързване, което остава да тежи на потребителя години напред.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Понижение има и в лихвите по ипотеките в евро – до 3.58% приблизително за пазара. Преди години те бяха по-евтини от левовите, поради преференциалния запас, който банките си осигуряваха от своите централи. От 8-9 години обаче наклонността се обърна и през днешния ден едвам към 10% от жилищните заеми са в евро, защото банките имат много евтини средства в лв. и избират да отпускат в локална валута. Годишния % на разноските, който включва такси и комисионни за ръководство, също се намалява и към края на март е 3.54% за левовите и 3.98% за ипотечните заеми в евро.

Все отново посочените равнища са междинни за пазара. В взаимозависимост от изискванията, платежоспособността на клиентите и промоциите лихвите варират. Справка в портала moitepari.bg да вземем за пример демонстрира предложения под тези равнища при ЦКБ (2.9%) и БАКБ (3.15%), за заем от 100 хиляди лева и стойност на парцела 120 хиляди лева, като това не са единствените оферти, има и по-високи. Като цяло при огромните банки процентите са по-високи – към 4-6%, само че в множеството случаи това е по този начин, защото те оферират фиксиране за първите години, като при някои предложения има и за интервал на фиксиране от 10 години. Което може и да е добър вид за бъдеще, в което се чака последователно повишаване на лихвите и леко закъснение на стопанските системи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР