© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Още по темата Три сценария за бъдещето

...
© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Още по темата Три сценария за бъдещето
Коментари Харесай

Капан, заложен от държавата

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Още по тематиката
Три сюжета за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по разнообразни способи и с друг резултат, като във всички водеща роля има Столична община
12 яну 2018
Витоша: Затворената планина

Ако Столична община в действителност желае да отбрани ползите на жителите, пътят е елементарен
12 яну 2018
Банско: новите линии на остарелия проблем

Осем въпроса и отговора за това за какво решението на държавното управление буди съмнения
4 яну 2018
Витоша в очакване на новите лифтове

Новият проект за ръководство на естествения парк ще разреши строителство на спортни и туристически уреди в планината
7 авг 2015
Всички на кабинката

Вторият въжен превоз на Банско наподобява превдварително решен
6 фев 2015 Основната причина за положението на оборудванията на Витоша е методът, по който страната ги приватизира — поотделно, без каквато и да било тактика и никакви гаранции за отбрана на публичния интерес.

Към края на предишния век оборудванията на Витоша са благосъстоятелност на страната през четири разнообразни субекта. Министерството на стопанската система и туризма е притежател на лифта " Романски " и влековете " Помагалски ", " Боби ", " Спас ", " Черни връх " и " Ветровала ".

Министерството на образованието е притежател на двата седалкови лифта " Академика " 1 и 2 (които обслужват пистата " Витошко лале " ), а Министерство на спорта - на влека " Заека ". През общинското " Въжени линии " Столичната община е притежател на двата кабинкови лифта " Симеоново " и " Княжево " (спрял да работи през 1995 г.), на седалковия Драгалевци - Бай Кръстьо - Голи връх, и на влека на " Конярника ".

Основният пакет уреди - влековете и трите седалкови лифта - " Романски " и " Академика " 1 и 2 ( " Лалето " ), са приватизирани през 2002 година Те първо са апортирани от двете министерства, които са притежатели (Министерството на образованието и Министерството на стопанската система и туризма за останалите) в търговски сдружения, надлежно - " Академика 2000 " и " Алеко спорт 99 ".

В началото на 2002 година " Русалка " на Николай Банев приватизира " Алеко спорт 99 ", в която са множеството влекове на Витоша и лифта " Романски ", за 450 хиляди $.

Следващата година " Академика 2000 " заменя против дълг от 750 хиляди лева двата седалкови лифта, обслужващи пистата " Лалето ", на сдружението " Ски системи ", като след това оборудването стартира да се стопанисва от " Ферайнигте Бергабанен ", ръководено от притежателя на хотел " Щастливеца " Веселин Воденичаров и зад която стои президентът на Австрийската федерация по ски Петер Шрьокснадел. За разлика от Банев от компанията вършат вложения, като построяват осветяване на пистата " Витошко лале ".

Разпарчетосването на оборудванията сред два притежателя води до неуместната обстановка, в която оборудванията на Витоша имат разнообразни притежатели и скиорите трябваше да избират дали да карат на " Лалето " или на " Стената ".

През 2006 година кипърското сдружение " Елора мениджмънт ", обвързвано с един от притежателите на Първа капиталова банка, Цеко Минев, купува за 3.35 млн. евро компаниите " Алеко спорт 99 " и " Ферайнигте Бергабанен " и по този начин всички ски уреди минават в ръцете на една компания с публично неразбираем притежател.

Столична община без въжени линии

Пагубно за достъпа на Витоша се оказва последната от сериите приватизационни покупко-продажби - на общинското " Въжени линии ", което държи трите лифта, с които се стига до планината - Симеоновски, Драгалевски и Княжевски (който не работи), както и оборудването на " Конярника ". В актива на предприятието са и два терена терена до долните станции на Симеоновския (заедно с паркинга) и Княжевския въжен превоз (4 дка в гората при долната станция), както и постройките на лифта.

Процедурата по приватизация стартира при започване на лятото на 2007 година Тогава кмет на София е Бойко Борисов, който наследява общинския съвет, определен през 2002 година, само че е финализирана от доминирания от ГЕРБ общински съвет, встъпил през ноември 2007 година

В състезанието единствено видимо има конкуренция, тъй като двата участника - концесионерът " Юлен " и новосъздаденото тогава " Витоша ски ", са на еднакъв (скрит) притежател. Печели " Витоша ски ", която година по-рано е придобила контрола върху всички уреди в планината. За компанията " Витоша ски " заплаща 8.3 млн. лева и покрива 357 хиляди лева отговорности на сдружението към общината. Фирмата е определена поради предлагането и да влага 500 хиляди лева в лифтовете.

Основният проблем на тази договорка е извънредно слабият приватизационен контракт, който общината подписва. Единственият ангажимент на приватизатора е да поддържа избран брой работни места за 25 години и толкоз. Встрани от уговорката за инвестиция от 500 хиляди лева общината не е сложила нито едно друго изискване - да вземем за пример за възобновяване на Княжевския въжен превоз или подмяната на драгалевския. На процедура, в случай че на следващия ден " Витоша ски " реши да спре лифтовете, локалната власт няма по какъв начин да отбрани интереса на софиянци, а тъкмо това се случи през 2012 година, когато двете линии не работеха в продължение на над половин година. Тогава дейностите на " Витоша ски " оставиха натрапчивото чувство, че става дума за рекет.

" Столичната община неведнъж е изисквала от притежателя да поддържа лифта в положително техническо положение и да обезпечава екологичен достъп до планината на столичани. СОАПИ всяка година прави следприватизационен надзор, като инспекциите по осъществяването на отговорностите са за период от 25 години. До момента са направени 11 такива инспекции. През първата година е открито нарушаване на контракта в частта му за броя на работните места и притежателят е платил наказателна клауза в размер на 120 000 лв. ", разясниха от Столичната община.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР