© Надежда Чипева Страната ни не си е взела поука

...
© Надежда Чипева Страната ни не си е взела поука
Коментари Харесай

Мнения Daily - България си гарантира руско енергийно робство

© Надежда Чипева Страната ни не си е взела поука от неуспеха на " Южен поток ". Още по тематиката
Мнения Daily - Да не ставаме истерични пишман-идеолози

И още: Не промяна на системата, а на политическите генерации в нея; Русия ексхумира прогнилия мъртвец на руската власт
26 ное 2018
Мнения Daily - Президентът е прав да не върви при Слави

И още: Гледахме прост епизод от " Шоуто на Борисов " ; Не, Трифонов няма да е опция на ГЕРБ
22 ное 2018 Здравствуйте, братушки!

България си подсигурява съветско енергийно иго

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От коментар на Емилия Милчева за " Дойче Веле "

Властта в България е подготвена на всичко, с цел да получи втората тръба на " Турски поток ". Е, може би не чак на всичко. Например да изригне срещу глобите против Русия, както направи преди месец италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини. В Москва той дефинира глобите като икономическа, обществена и културна полуда.

Унгарският министър председател Виктор Орбан се опълчва на икономическите наказания против Русия още от 2014 година - и до ден-днешен упорства да отпаднат. Но това не попречи на Будапеща да изгони един съветски посланик в символ на взаимност с Англия поради отравянето на Сергей Скрипал и щерка му.

България не посмя да изгони съветски дипломати. И въпреки да е съвсем напълно подвластна от вноса на съветски природен газ и от съветско нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", в този момент упорства да получи още една тръба, по която да тече още веднъж единствено съветски газ. Така че да си подсигурява съветско енергийно иго до живот.

Но какво е подготвена да предложи България против толкоз преданост, демонстрирана от водачи като Орбан, Ципрас, Салвини? На първо време явно е подготвена на доброволна амнезия, като не помни за клаузата " transit or pay " в контракта с " Газпром " за доставка на съветски природен газ до 2030 година. По силата на този контракт, в случай че спре да транзитира синьо гориво през България, съветската компания би трябвало да си заплати за оставащия по контракт период. Тоест, в случай че прекрати преноса от 2020 година, би трябвало да заплати към 1,2 милиарда $ за останалите 10 години от контракта. На толкоз се пресмятат пропуснатите изгоди от директни такси.

България явно не си е взела поука от неуспеха на " Южен поток ", спрян през 2014, когато банкрутира и КТБ. Въпреки неколкократните предизвестия на еврокомисаря Гюнтер Йотингер планът да бъде координиран с Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, българските управляващи започнаха нагли опити да го заобиколят. При кабинета " Орешарски " депутати от Българска социалистическа партия даже направиха опит да изкарат част от българското крайбрежие отвън Европейски Съюз, въвеждайки понятието " морски газопроводи ". Така територия на България до компресорната станция, в това число и самата станция, на процедура бяха извадени отвън юрисдикцията на европейското законодателство.

------------
Агресия против непослушния комшия евентуално ще предизвика " патриотична горделивост ".

Casus belli

Путин може да получи карт бланш да удари Украйна

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Pavel Rebrov
Очевидно Москва инициира ескалация на спора с Украйна. Причините за това могат да са от друго естество. В най-външния кръг на причинноследствените зависимости, водещи до следващата военна случка са данните за спадащия рейтинг на Путин - в резултат на пенсионната промяна, следствията от глобите и икономическите проблеми, ерозиращи стандарта на живот на елементарните хора в Русия.

Нова вълна на " патриотична горделивост " от експанзия против непослушния комшия може да поправи ерозиралия имидж на самодържеца в Кремъл. Една по-конкретна интерпретация води до навлизането в комфортен интервал за нова експанзия. Изборите в Съединени американски щати минаха - което отчасти отслабва интереса към съветската тематика в политческия живот на Америка. В Европейски Съюз избори предстоят през пролетта, вътрешно европейските политически спорове се изострят, а канцлерът Меркел е в отслабена позиция на изхода на своята политическа кариера.

Логистиката на консолидиране на Крим в РФ е сложна заради неуспеха на Москва да разшири експанзията си по отношение на Украйна до сполучлива окупация на украйнския бряг на Азовско море - с цел да получи сухопътна връзка с Крим. Практическата обсада на достъпа на Киев до Керченския проток ще има доста съществени последици - както стопански, по този начин и от гл.т. на сигурността.

Предизборната обстановка в самата Украйна ще стимулира както Порошенко, по този начин и другите претенденти за президент да заемат по-твърда позиция против съветската експанзия, която би дала карт бланш на Путин за пълномащабни военни дейности против Киев. Досега Москва водеше войната против Украйна със " зелени човечета " - паравоенни формирования без идентификация. Сега в спор непосредствено са военноморските сили на двете страни. Брюксел и Вашингтон ще се опитат да лимитират следващата ескалация на спора, което, несъмнено, ще значи частична легитимация на следващата съветска експанзия.

Добре пристигнали в многополюсния свят! Вече нямате хегемон. Живеете в царство на произвола - за всеки, който може да си го разреши.

----------

Пропагандата скърца, тъй като не може да формулира " явен държавен роман ".
Баланси

Борисов - натрупването на взаимни отстъпки води до парализа

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Дойче Веле "

Фотограф: Велко Ангелов
България е страна на държавната непоклатимост и на свободата на словото. Особено когато става дума за словото на премиера и на ръководещите. То справедливо се лее отвред. Проправителствената преса на господин Пеевски е единствено 5% (по калкулации на премиера), само че бълва и дава чартърен проправителствена продукция като за 95%.

Това е по този начин, тъй като да вземем за пример Българска национална телевизия се снабди с ново управление, което без да е официално нечие владеене, стартира да се държи по този начин, като че ли е. А останалите огромни уеб сайтове и медии - с дребни изключения - също обичайно страдат от тежкия Синдром на Странна Проправителствена Медийна Координация (ССПМК). Някой споделя нещо от единия край и ехото незабавно го разнася до другия. Магия, поради която интернационалните ранглисти за свободата на словото постоянно ни ощетяват.

ССПМК е най-силен, когато има явен държавен роман. В този роман положителният воин наложително е министър председателят, дружно с ръководещото болшинство, а неприятният - опозицията. ССПМК се ускорява тогава, когато държавното управление е устойчиво - т.е., има вероятност за най-малко тримесечен живот.

Когато тази вероятност изчезне, проправителствените самостоятелни медии и техните екстензии стартират да се услушват и оглеждат за нов политически патрон. Практиката дотук демонстрира, че те се обръщат на 180 градуса още в мига, в който са разбрали, че властта най-вероятно ще се смени.

В момента ССПМК отслабва заради две аргументи. Първо, държавното управление " Борисов 3 " остана без огромен роман. И второ, замириса на избори. В такава обстановка пропагандната машина продължава да се върти, само че за патрона резултатът е чудноват и на моменти даже смешен.

Загубата на " огромния роман " е главната причина за свадите в кабинета " Борисов 3 ". Какъвто и ход да направи, той стартира да изпада във вътрешно несъгласие. Да балансираш сред противоположности е огромно изкуство, в което Борисов реализира съществени триумфи през последните десетина години. Но в един миг натрупването на взаимни отстъпки води до парализа - накъдето и да мръднеш, нещо пада и се чупи. И то с доста звук.

Тази парализа може да бъде прикривана известно време с медиен заслон. Но и този заслон се нуждае от достоверен роман, с цел да е ефикасен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР