© ИВАН ГРИГОРОВ Статията е част от класацията на най-динамичните

...
© ИВАН ГРИГОРОВ Статията е част от класацията на най-динамичните
Коментари Харесай

Метали: Утрояване на продажбите

© ИВАН ГРИГОРОВ Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Голяма част от фирмите създават железни структури и триумфът им е директен резултат от усилването на строителството. За 2017 година предприятията в бранша също чакат за запазят или усилят размерите си.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Глобалните продажби на оръжия са нарастнали за пръв път от 5 години

Американските компании са огромните печеливши за 2016 година
12 дек 2017
" Габинвест " влага 8 млн. лева в цех за съставни елементи за ловни оръжия

Проектът на сдружението ще се развие в индустриалната зона на Габрово
21 май 2017
Метали: Растеж по веригата

Съживяването на строителството и навлизането на нови вложители стоят зад положителните резултати на фирмите в бранша
6 дек 2016
Силна година с растящи обороти и повече служащи. Така в резюме може да се опише 2016 година за предприятията в металообработването. Докато в миналата ранглиста най-динамичното дружество в бранша ( " Химтех " ) порасна със 136%, през предходната година първите четири сдружения съвсем утрояват продажбите си, а съвсем всичките топ 20 предприятия усилват и личния състав си.

Голяма част от фирмите създават железни структури и триумфът им е директен резултат от усилването на строителството през предходната година. Има и такива, които вършат съставни елементи и други железни произведения и които зависят от голям брой други браншове. Сред клиентите на компаниите в сектора са разнообразни индустриални и търговски предприятия, което пък е знак, че растежът е част от общата наклонност за развиване на стопанската система.

Да работиш за огромните

С максимален растеж на оборота през предходната година е " Металстрой Бургас ", която проектира, построява и инсталира стоманени структури за хранилища, магазини, индустриални халета, силози за земеделска продукция, спортни уреди и други Тъй като извършва поръчки съгласно самостоятелните условия на клиентите, описът с обектите й е много разнороден. " Работим с доста клиенти - бензиностанциите OMV и " Еко ", производителят на плоскости " Кроношпан ", " Лукойл " и така нататък, а поръчките ни порастват, тъй като сме правилни ", сподели шефът и съсобственик на компанията Петко Великов. Фирмата има 8000 кв.м индустриална база с машини, кранове и друга техника, а личният състав й варира съгласно поръчките. През предходната година служащите са се нараснали до 55 души.

С сходен растеж и личен състав е и " Алумина тримекс " от село Дъбене, Карловско. Предприятието се занимава с произвеждане на радиатори и леене под налягане. Съживяването на строителството пък евентуално стои зад близо тройно по-високите продажби на третата най-динамична компания - производителят на скелета и кофражи " Храмар ". От компанията не бяха открити за коментар.

Повече и по-големи поръчки

Пловдивският едноличен търговец " Веселин Запрянов ", който се занимава със студено евакуиране на тел, отдава по-добрите си резултати на увеличените поръчки. " Нямаме нови клиенти, само че имахме повече поръчки ", сподели Запрянов и добави: " Работим с най-големите компании в България - " Металснаб ", " Хъс ", железниците, както и на дребно. " Основният дял от приходите на предприятието за 2016 година са от продажба на поцинкована мека и твърда тел. Броят на служащите съвсем се удвоява до 132 души. Справка в Търговския указател демонстрира, че от август тази година Веселин Запрянов към този момент работи като еднолично сдружение с лимитирана отговорност.

Двойният растеж на приходите през предходната година извежда " Монтаж строителни структури " на пето място измежду металообработващите сдружения и го подрежда измежду най-големите дребни и междинни предприятия в бранша с продажби за 12.3 млн. лева Заводът в Казичене създава железни и сглобяеми стоманобетонни структури за индустриални, енергийни и други обекти. Компанията е изпълнявала поръчки за рафинерията в Бургас, АЕЦ " Козлодуй ", тецовете в Маришкия басейн, медодобвното дружество " Аурубис България ", както и за магазини и спортни зали. Работи също на обекти в Белгия и Англия. " През предходната година не сме навлизали на нови пазари, само че имахме по-големи поръчки от клиентите си ", изясни Марияна Йорданова, началник на финансовия отдел. От доклада на сдружението излиза наяве, че нарасналият размер работа е довел и до растеж на разноските с над 130%, което обаче отчасти се дължи и на по-високите цени на металите. Основните притежатели на предприятието са " Рослин партнърс България " и " Ви-инвестмънт България " (с по 35%), физически лица държат останалите акции.

Растящи съставни елементи

С растеж на приходите от над две трети на шесто място се подрежда " Гарант " от Бяла Слатина. Компанията създава обособени съставни елементи като спирачни и хидравлични произведения, аварийни елементи и складово-транспортна техника, а главните й клиенти са машиностроителните предприятия. И при нея по-добрите резултати през предходната година се дължат на увеличените размери поръчки. " Ръстът ни идва и от вложенията, които вършим в машини и съоръжение, за което разчитаме напълно на лични средства. Не използваме банкови заеми ", сподели изпълнителният шеф Петър Петров. По думите му компанията е изпълнявала планове с европейски средства през предходния програмен интервал, само че през последните две години не е кандидатствала. " Ако идната година отворят процедура за рационализация, евентуално ще участваме ", добави Петров.

Също съставни елементи, само че за ловни и въздушни оръжия и спортни револвери, създава десетата компания в класацията - " Габинвест ". Габровското дружество е част от немския холдинг L&O, в който влизат също производителите на оръжия Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. За 2016 година сдружението регистрира над 55% растеж на приходите до 11.2 млн. лева, а служащите се усилват с 20 души. Това е резултат от разширението на производството, откакто през есента на 2015 година компанията отвори нов завод за железни съставни елементи за въздушни оръжия. Той е ситуиран в наети пространства на някогашна предачница, а инвестицията в плана беше 4 млн. лева В момента компанията построява напълно нов цех на зелено в индустриалната зона на Габрово, за което купи 47 дка земя. Предприятието ще бъде с 8 хиляди кв.м застроена повърхност, а вложението се прави оценка на 8 млн. лева Очакванията са с откриването броят на служащите да нарасне с още 50 души. Компанията има проекти да удвои индустриалните площи през 2021 година

Мобилно е по-лесно

Частни и държавни поръчки в страната и чужбина стоят зад близо 65-процентното нарастване на продажбите на софийската " Топ хаус ". В базата си на входа на Нови Искър, която е ситуирана на към 20 дка повърхност, компанията създава разнообразни типове контейнери, преместваеми къщи, мобилни офиси, павилиони и други Тя да вземем за пример е направила всички павилиони на застрахователния брокер SDI, които могат да се видят пред огромните търговски вериги. " Продължаваме да работим с тях, защото те имат политика да усилват обектите си ", сподели Красимир Генков от " Топ хаус ". По думите му фирмите постоянно избират преместваемите обекти, защото те са с омекотен режим и не изискват специфични разрешителни като непрекъснатите.

Един от основните пазари на сдружението е Германия, където от шест години има сътрудници, които се занимават с продажба и отдаване чартърен на мобилни офиси и други обекти. Чрез тях да вземем за пример компанията доставя павилиони за " Октоберфест ". Произвежда също и хладилни контейнери за проби на коли за огромен европейски производител. През предходната година сдружението е изпълнило няколко огромни общински поръчки за доставка на преместваеми къщи за бежанците в Германия. В България също доставя контейнери за " Гражданска отбрана ", които се употребяват при бедствия и повреди. От две години сдружението има офис и шоурум в Австрия, а от една година и в Лондон. Има проекти и за нови пазари. " Искаме да се насочим и към околните страни, да вземем за пример Румъния ", сподели Генков.

Добри прогнози

За 2017 година множеството компании в бранша също са оптимисти. Прогнозите на " Металстрой Бургас " са тази година още веднъж да е мощна, а евентуално и идната. " Програмата ни е 100% заета с поръчки до март следващата година ", споделя Петко Великов. Запазва се наклонността за напредък и при " Монтаж строителни структури ". " Очакваме нарастване на размерите по отношение на 2016 година с към 50% ", разяснява Марияна Йорданова. " Гарант " също планува да резервира продажбите си. " Обемът ще е същият като предходната година, само че ще има леко покачване на облагата ", сподели Петър Петров. За 2016 година облагата на сдружението е 595 хиляди лева Активното строителство и икономическото възкръсване като цяло са добра причина за това. Инвестициите пък, които част от предприятията вършат в машини и разширение на производството, ще създадат растежа вероятен.

* Таблицата е поправена на 22 ноември 2017 година

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР