© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко

...
© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко
Коментари Харесай

Другари, вече е различно

© Георги Кожухаров През последните 10 години страната на няколко пъти влиза в конфликт с най-голямата петролна компания в страната с концепция да й наложи повече надзор. Мачът се играе по еднакъв метод - шумно начало и точка за институциите, последвано от мъртвило и край на дуела постоянно с победа за съветската " Лукойл ".

Всеки нов опит на администрацията да накара компанията да заплаща налог облага в страната или пък да конфигурира повече уреди за надзор в складовете си дотук приключва безславно и единствено ускорява чувството, че петролният колос се употребява със специфичен статут пред властта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега изненадващо страната стартира нов мач - държавното управление реши да задейства концепцията на починалия изпълнителен шеф на митниците Ваньо Танов за повече надзор на нефтопровода, по който рафинерията придвижва горива към шестте бази на търговеца в страната. Този път мачът може да се играе и по нови правила - мениджмънтът беше заменен и има политическо намаляване на позициите на " Лукойл ", има и активизиране на прокуратурата по тематиката за цените на горивата, както и комфортен миг смяната да бъде прокарана в Народното събрание бързо.

Доказателства, че водачът на пазара на горива укрива количества, няма, само че множеството уреди ще разрешат сигурност дали всичко се заявява. Стои и въпросът дали тъкмо през икономисан данък и Данък добавена стойност се ощетява най-вече страната - да вземем за пример преди няколко месеца самият финансов министър призна, че на два пъти - през 2008 и 2013 година, данъчната организация е признала големи негативни резултати на огромна петролна компания, което й е разрешило в продължение на пет години по-късно да си ги приспадне от облагата и по този начин да не внася суми в бюджета. Публична загадка е, че министърът говореше за " Лукойл ".

Aко този път е друго, страната би трябвало да покаже и че отношението й към петролния бранш е еднообразно. Години наред различен състезател на пазара - " Инса ойл ", не поддържа законовите запаси, което му икономисва десетки милиони годишно, само че по този проблем не се прави нищо. Изглежда елементарно с два-три законови текста и по-силен надзор върху всички състезатели, а освен над изгубилите политическа защита играчи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР