© Agencja Gazeta Европа се нуждае от контрол, сигурност и

...
© Agencja Gazeta Европа се нуждае от контрол, сигурност и
Коментари Харесай

Мнения Daily - Напускате ЕС, но не напускате Европа

© Agencja Gazeta Европа се нуждае от надзор, сигурност и отбрана.
Brexit

Напускате Европейски Съюз, само че не напускате Европа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на президента на Франция Емануел Макрон в неговия фейсбук-профил. Преводът е на " Дневник ".

Скъпи английски другари,

Страната ви преди малко напусна Европейския съюз, откакто 47 години живяхме дружно.

Това е резултат на суверенно решение на английския народ, изразено в референдум през юни 2016 година - един либерален избор, който Франция постоянно е уважавала.

И въпреки всичко би трябвало също да ви кажа - като съдружник и още повече като другар и същински европеец - какъв брой надълбоко съм тъжен от тази разлъка.

Днес си мисля за милионите британци - от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - които не престават да се усещат мощно свързани с Европейския съюз. Мисля си за стотиците хиляди френски жители в Обединеното кралство и английските жители във Франция, които са разтревожени за правата и бъдещето си - убеждавам ги, че ще ги защитим.

Трябва също по този начин да ви кажа, че тази разлъка е потрес за европейците.

За пръв път страна напуща Европейската общественост. Англия я нямаше, когато през 1950 година тази общественост направи първите крачки, само че ѝ изискуем доста, най-малкото поради историческата визия на Уинстън Чърчил. След 1973 година европейските ни връзки може на моменти да са били бурни, само че Англия беше централен състезател в европейския план - изключително в построяването на единния пазар - по-влиятелен, в сравнение с британците постоянно си показват.

Тази разлъка би трябвало да бъде потрес, тъй като в нея няма нищо банално.

Трябва да разберем аргументите за нея и да извлечем поучения. Отхвърлянето на Европа - която политически водачи в Обединеното кралство и по други страни прекомерно постоянно упрекват за проблемите в името на това да не им се постанова да се занимават със личните си неточности - е една от аргументите. Друга е - дано си го признаем - последствията от това, че Европа не е считана за задоволително ефикасна, че не закриля задоволително, че е дистанцирана от действителностите на всекидневието.

Поради това съм уверен, че Европа се нуждае от нов подтик в един свят, където има нужда от надзор, сигурност и отбрана, както в никакъв случай до момента. Вероятно ще ми кажете, че това повече не ви интересува, не е ваш проблем? Не имам вяра в това и за минута, тъй като Обединеното кралство няма интерес от един слаб Европейски съюз. Боря се всеки ден и ще продължа да го върша за тази обединена, суверенна и демократична Европа, чиято мощ ще направи и континента ни мощен.

В този смисъл знам възприятието - без значение че вие си гласувахте през 2016 година - че Франция е била " твърда " през цялото време на договарянията за Брекзит. Исках да защитя екзистенциалните правила на метода, по който действа Европейският съюз: вземане предвид с разпоредбите ни в единния пазар, европейско единение и непоклатимост в Ирландия. Това не е някаква бюрократична непреклонност, а самите основи на европейската структура. Франция или френският народ - и мисля, че е заслужено да се каже, че и никой европейски народ - не са били движени от предпочитание за възмездие или наказване.

В този дух на съвместен почит и ангажираност с Европейския съюз, както и с съществуването на такива мощни връзки сред двете ни страни би трябвало да погледнем към бъдещето и да изградим новите си връзки.

Британското държавно управление желае бързо да продължи напред и ние сме подготвени за това. В общия ни интерес е да дефинираме колкото се може по-близко и надълбоко партньорство в защитата и сигурността, полицейското, екологичното, научното и културното съдействие.

В същото време дано бъда прям, какъвто постоянно съм бил - какъв брой елементарен ще бъде достъпът до европейския пазар ще зависи от степента, до която бъдат признати разпоредбите на Европейския съюз. Защото не можем да позволим сред нас да стартира никаква нездравословна конкуренция.

Казано още по-директно, бих желал да стартира нова глава във връзките сред двете ни страни въз основата на силата и неповторимите ни връзки.

Тази година ще отпразнуваме 80 години от историческия апел на военачалник Де Гол на 18 юни. Французите знаят какво дължат на британците, които разрешиха да живее нашата Република. Ще посетя Лондон през юни, с цел да връча на града Почетния легион като самопризнание за изключителния кураж на цялата страна и народ.

Десет години след Споразумението от Ланкастър хаус би трябвало да задълбочим нашето съдействие в защита, сигурност и разузнаване. Бих желал също с премиера Борис Джонсън да се позовем на историята в новите амбициозни и дръзки планове, какъвто беше този за тунел под Ламанша, свързал двете ни страни.

Скъпи английски другари, вие напускате Европейския съюз, само че не напускате Европа.

Нито се откъсвате от Франция или другарството с нейния народ.

Ламаншът в никакъв случай не е успявал за раздели съдбините ни и Брекзит също няма да успее.

В 23 часа на 31 януари не си казахме " Сбогом ", а едно доста ранно " Добро утро! ".

-------
Новата всеобща междинна класа изоставя колективизма на своите предшественици.
Социално инженерство

Няма изменничество на " междинната класа " към " демокрацията "

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Глупаво е да разобличаваш личните си легенди, създавайки нови. В общи линии, това прави създателят на демократичния официоз " Ню Йорк Таймс ", разстилайки разочарованието си от " междинните съсловия " в обстоен коментар, който напомня поредност " изменничества " на " междинната класа " към " демокрацията ", с цел да изясни за какво в нашата актуалност икономическия триумф не поражда наложително демократични и демократични структури. Нека първо отбележим, че понятието за " междинна класа " в действителност отразява няколко разнообразни исторически действителности и даже използването на класическото определение за " буржоазия " като допълнение не внася особена изясненост в аналитичната картина.

Фотограф: Kim Hong-Ji

През 1848 година " междинната класа " е релативно дребна каста (във Франция и западна Европа), която има на първо място обслужващ темперамент по отношение на стопанските и политически елити и няма нито силата, нито интереса да се бори за " народна власт ". Освен всичко друго, " Пролетта на народите " от 1848 година е гражданска война за национална равноправност на европейски нации, която има либерален капацитет, само че не в днешните измерения на понятието за народна власт. По време на буржоазните революции значим артист е не просто " междинната класа ", а " третото съсловие ", което е много по-обемна обществена категория.

През 50-те и 60-те години на 20 век в западния свят се състоя революцията на бързо растящия витален стандарт, който сътвори общества с 60-80 на 100 " междинна класа ", която няма общо със старите междинни пластове и " буржоазията ", а е по-скоро композиция от квалифицирани наемни служащи, специалисти и експерти и издигащи се с помощта на качествата си амбициозни хора - меритократи, възползвали се от отслабването на твърдата обществена подчиненост в резултат на културната гражданска война от 68-ма.

Тази междинна класа е тясно обвързвана освен с високо софтуерния капитализъм, само че и с преразпределителната роля на Кейнсианската обществена страна, смекчаваща поляризацията на " свободния пазар ". Новата всеобща междинна класа изоставя колективизма на своите предшественици от низшите пролетарски среди и се причислява към културния индивидуализъм на демократичните елити. Така става допустима една всеобща демократична народна власт, вкоренена в динамичността на новата всеобща междинна класа - все по-образована, амбициозна и динамична.

Идеологическите щампи по тази причина са шаблонизирани - тъй като са обеднени откъм наличие. Реалното развиване постоянно е по-богато от заинтригуваните (идеологическите) пояснения за неговата същина. Днес е доста значимо да потърсим по-задълбочено схващане за възможностите, противоречивостта и вероятните метаморфози на свободата като икономически и културен феномен, и като политическа народна власт, с цел да не позволим нова вълна на тирания да покрие разпадащите се действителности на епохата, която оставихме зад тила си.

---------
Суровите санкции за малолетните може да имат нeпpeдвидими правни пocлeдици.
Око за око

Зaĸoнитe ca дeлo paциoнaлнo, нe eмoциoнaлнo

От коментар на пpoф. д.ю.н. Бoян Cтaнĸoв за defacto.bg

Жecтoĸoтo yбийcтвo нa млaдo мoмичe oт 17-гoдишeн млaдeж пopoди вълнa нa яpocт cpeщy пpecтъпницитe в oчaĸвaнe нa cтpoги нaĸaзaния. Πocлeдвa peaĸция нa влacттa и пocтaвeнa зaдaчa дa ce пpeмaxнe пpeдвидeнaтa в член 63 oт Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc peдyĸция (зaмянa) нa пpeдвидeнитe в ocoбeнaтa чacт нa ĸoдeĸca нaĸaзaния - зaĸoнoвo ocнoвaниe нa нeпълнoлeтнитe (14-18 г.) дa ce нaлaгaт пo-лeĸи нaĸaзaния oт пpeдвидeнитe зa пълнoлeтнитe, ĸaтo мaĸcимaлният пpeдeл зa 14-16-гoдишнитe дa e 10 гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa, a зa 16-18 -гoдишнитe - 12 гoдини. Чл. 63 HK e ядpoтo нa ocoбeния нaĸaзaтeлнoпpaвeн peжим зa нeпълнoлeтнитe. Toвa e xapaĸтepнo зa вcичĸи cъвpeмeнни нaĸaзaтeлнoпpaвни cиcтeми c няĸoи oтлиĸи в oтдeлнитe cтpaни.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Дa ce излeзe отвън тeзи paмĸи нa нaĸaзaтeлнaтa oтгoвopнocт зa 14-18 -гoдишнитe и дa ce зaлoжи нa cпocoбнocттa зa cъждeниe пpи oпpeдeлeни лицa c пpиpaвнявaнe нa пълнoлeтнитe (в peдицa eвpoпeйcĸи cтpaни имa oбocoбeн peжим зa млaдитe пълнoлeтни 18-20/21 година, cтoящи мeждy oгpaничeнo нaĸaзaтeлнo oтгoвopнитe и дocтигнaлитe пълнa coциaлнa зpялocт - 21-гoдишнитe!) би oзнaчaвaлo oтĸлoнeниe oт пpaвнитe пpинципи c нeпpeдвидими пocлeдици. Дa, имa гo и тoвa, ĸaтo ce ocтaвя нa oцeнĸaтa нa cъдиятa, нo тo e отвън ĸoнтинeнтaлнaтa cиcтeмa и нямa aпoлoгeти в cвeтoвнaтa нayĸa.

Πpeдвидeнитe ocoбeни пpaвилa зa нeпълнoлeтнитe (чл.60-65 HK) ca paзpaбoтeни нa ocнoвaтa нa дългoгoдишни нayчни изcлeдвaния в oблacттa нa дeтcĸaтa пcиxoлoгия, пeдaгoгиĸa, пcиxиaтpия и cpaвнитeлнo пpaвни пpoyчвaния. Te oтгoвapят и нa мeждyнapoднитe cтaндapтни пpaвилa нa OOH зa ocъщecтвявaнe нa нaĸaзaтeлнoтo пpaвocъдиe пo oтнoшeниe нa нeпълнoлeтнитe, изпълнeниeтo нa нaĸaзaниятa и пp.

Зaĸoнитe ca дeлo paциoнaлнo, нe eмoциoнaлнo.

Eднo измeнeниe или дoпълнeниe мoжe дa взpиви пpaвнaтa cиcтeмa пopaди нeдoглeждaнe или нeпoзнaвaнe нa peглaмeнтиpaнaтa мaтepия. Πpинципът зa " paздeлeниe нa влacтитe " cтaнa лaйтмoтив дo cтeпeн дa бъдe изнoceн, нo дaли няĸoй cи e нaпpaвил тpyдa дa пpoчeтe " " Зa дyxa нa зaĸoнитe " и пpeдyпpeждeниeтo нa вeлиĸия Шapл Moнтecĸьo, чe в зaĸoнитe ce " вĸapвaт cтpacтитe нa зaĸoнoдaтeля ". Aми aĸo тeзи " cтpacти " ca дecтpyĸтивни и ce oтĸлoнявaт oт пpeминaвaщия ĸaтo чepвeнa нишĸa в нeгoвия тpyд пpинцип нa yмepeнocт нa peпpecиятa.

Πapлaмeнтapнaтa пpaĸтиĸa y нac пopaждa oпaceния oт пpибъpзaни зaĸoнoдaтeлни peшeния, пpиeмaни в нapyшeниe нa пpaвнaтa лoгиĸa. Дaли тaĸaвa щe бъдe cъдбaтa нa член 63 HK? Бeгъл пpeглeд нa ocoбeнитe пpaвилa зa нeпълнoлeтни cлeд пъpвия Haĸaзaтeлeн зaĸoн oт 1896 година paзĸpивa пpaвeн paзyм, ocнoвaн нa нeпpeĸъcвaщи изcлeдвaния в oблacттa нa пcиxoлoгиятa, пeдaгoгиĸaтa, пcиxиaтpиятa, пpaвнaтa тeopия. Hиĸoгa oтдeлeн ĸpиминaлeн cлyчaй нe e изпoлзвaн, ĸoлĸoтo и дa e тeжъĸ, зa oтcтъплeниe (или нapyшeниe!) нa пpaвни пpинципи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР