© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електроенергията

...
© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електроенергията
Коментари Харесай

Борсовата цена на електроенергията се понижи с 25% през седмицата

© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса е приблизително 38.96 евро/МВтч базова мощ. Тази стойност е с цели 25% по-ниска от записаните равнища за през първите две седмици на април, когато токът се търгуваше за към 51 евро/МВтч. Така българската електрическа енергия от най-скъпата още веднъж е най-евтина в района. За съпоставяне в Румъния цените са приблизително 44 евро/МВтч, в Унгария - 46.96 евро/МВтч, а в Сърбия доближават 47.98 евро. За разлика от българския пазар при останалите понижението през последната седмица е доста по-малко - сред 5 и 10%.

Основната причина за по-резките промени в България е страната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". От 1 април тя работеше единствено с 25% от мощността си, защото три от блоковете и бяха в ремонт, а други три - в запас. Блокове №1 и №2 на централата бяха пуснати в употреба надлежно на 14 и до 19 април и имено по тази причина цените се намалиха.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По-големият проблем е, че даже и след ремонтите Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " няма да има икономическа логичност да работи, защото индустриални й разноски са доста високи. Заради квотите CO2 тя би продавала на загуба при цени под 70 евро/МВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР