© Надежда Чипева Още по темата Спецпрокуратурата стигна и до

...
© Надежда Чипева Още по темата Спецпрокуратурата стигна и до
Коментари Харесай

Защо държавата се зарови в бельото на Баневи. Буквално.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Спецпрокуратурата стигна и до Николай и Евгения Баневи

Двамата са задържани във Франция по отношение на следствието на приватизираното и след това банкрутирало дружество " Полимери "
26 окт 2018
Николай и Евгения Баневи са задържани във Франция
26 окт 2018
Борисов vs. Баневи за " Полимери "

Вярно или не
11 авг 2017 Oт към два месеца прокуратурата и Министерство на вътрешните работи като че ли се завърнаха към практиките от ранните години на първия кабинет на Бойко Борисов.

Тогава полицията произвеждаше акции с цветни имена, подкрепени от добре режисирани клипове, на които " безспорни нарушители " бяха просвани по очи, а феновете на Министерство на вътрешните работи pictures можеха да видят в елементи домовете на арестуваните.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Повечето сходни интервенции приключиха с оправдателни присъди и серия от неоправдателни решения против България в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. Тази процедура беше изоставена. Или най-малко до началото на септември.

Акциите против Ветко и Маринела Арабаджиеви, зам.-председателя на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев и Митьо Очите и алкохолния необут Миню Стайков обаче бяха съпроводени от напоителен видео- и снимков материал от домовете на разследваните, като акцентът беше върху така наречен разкош - жилищата и колите им.

В петък прокуратурата заяви, че семейство Баневи са разследвани за източването на приватизираното от тях (през 1998 г.) дружество " Полимери ". Двамата бяха са арестувани на летището в Ница по издадена от българската прокуратура европейска заповед за арест.

В събота полицията популяризира фотоси от вкъщи на Баневи. Акцентите явно бяха сложени върху два автомобила, интериора, облеклата, обувките и бижутата на фамилията. Снимки имаше и на патрони и остаряла пушка.

" Капитал " се съветва с адвокати, специализирали в региона на отбраната на човешките права. Всички те са безапелационни, че сходна гласност е неоправдана и нарушава правата на Баневи.

Какво тъкмо желае да кажат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи?

" За да е оправдана сходна гласност, би трябвало да има съвпадане сред задачата на обявата и това какво е оповестено, т.е. информацията за интериора и така нататък би трябвало да попада директно в следствието ", разяснява юрист Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация ".

Неговият сътрудник Михаил Екимджиев, който има дългогодишна процедура пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, дефинира проблема като " безусловно излишно и противоправно нахлуване в дома и персоналния живот, тъй като няма нищо общо с закононарушенията, в които са упрекнати ".

В нито едно от изявленията на зам. основния прокурор Иван Гешев и шефа на столичната полиция Ивайло Иванов не стана ясно каква е връзката сред оповестените фотоси и следствието.

Очевидно задачата е да се онагледи изявление на премиера Борисов от предишното лято във връзка " Полимери ": " Всичко това е разграбено и унищожено, а пък притежателите имат " Мерцедеси-Майбах " и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората в резултат на тази разбойническа приватизация какъв брой милиарди е изгубила страната, само че и продължаваме да плащаме. "

" Преждевременна гласност сигурно не е в интерес на един обективен развой. Публичността, която надвишава рационалните граници, може да накърни презумпцията за невиновност ", разяснява юрист Александър Кашъмов.

Къде е салдото

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, който разпрати до медиите фотосите от вкъщи на Баневи, отхвърлиха коментар по какъв начин е взето решението за това.

В същото време стилът и методът на живот на Николай и Евгения Баневи са известни от дълго време. Самите те са парадирали с него. " Полимери " е приватизирано през 1998 година, а производството по неплатежоспособност е от 2013 година При това състояние позата на страната, че надали не в този момент открива какво се случва, наподобява повече от неуместно.

Миналото лято министър председателят Борисов съобщи, че след диалог с основния прокурор Сотир Цацаров е схванал, че следствието за " Полимери " е било напреднало. Думи, които бяха опровергани от зам. основния прокурор Иван Гешев през уикенда, който съобщи, че информацията, въз основата на която е формирано следствието е пристигнала от Министерство на вътрешните работи преди две седмици. Действително имало и други следствия - във Варна и София, само че те били спрени.

" Имаме неприятен опит. Виждали сме го това. Ранният ГЕРБ, които приключиха с оправдателни присъди и неоправдателни решения в Европейски съд по правата на човека. Явно нямаме институционална памет и практиката да се натрупа кратковременен рейтинг продължава ", разяснява юрист Екимджиев, който няма подозрение, че тази несъразмерна гласност може да докара до неоправдателно решение в Страсбург.

Хипотетично дейностите на българските управляващи може даже да блокират и предаването им от френската полиция, доколкото може да сложи под подозрение дали те ще получат обективен развой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР