© Надежда Чипева Министерството на финансите ще опита да пласира

...
© Надежда Чипева Министерството на финансите ще опита да пласира
Коментари Харесай

Първият аукцион на ДЦК за годината - за 200 млн. лв. с почти нулева лихва

© Надежда Чипева Министерството на финансите ще опита да пласира 200 млн. лева нов дълг в първия си аукцион на държавни скъпи бумаги (ДЦК) за годината. Емисията е петгодишна, като купонът е 0.01%, излиза наяве от обявлението на Българска народна банка. При неналичието на деен второстепенен пазар на българския дълг е мъчно да се предвижда каква ще бъде постигнатата рентабилност, само че поради глада за ДЦК от банки и пенсионни фондове не е изключено тя да бъде за пръв път негативна. През предходната година държавното управление съумя да пласира двадесетгодишни бумаги при 1.38% рентабилност и десетгодишни - при 0.32%, а по-краткосрочните облигации по принцип би трябвало да носят по-ниска рентабилност.

Преди падежите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Аукционът е плануван за идващия понеделник - 13 януари, като постъпленията от новата емисия ще постъпят по сметките на финансовото министерство до 15 януари. Този тайминг приказва, че евентуално задачата на емисията е отчасти да покрие падежиращите ДЦК през месеца. Според календара на идните заплащания на 16 януари следва погасяване на емисия от 165 млн. евро. ДЦК издадени през 2013 година, което е и един от най огромните падежи. Следващият е 400 млн. лева при започване на февруари, а общо за годината страната би трябвало да погаси малко над 1 милиарда лева главници и над 150 млн. лева лихви.

През предходната година държавното управление пласира 1 милиарда лева ДЦК на вътрешния пазар като тогава заложи най-вече на по-дългосрочни матуритети. Част от постъпленията бяха предопределени за финансиране на покупката на нови изтребители F16. Преди това страната година и половина не беше излизала на пазара на дълг, тъй че актуалните ДЦК ще са първата средносрочна емисия от над две години насам. Според бюджета за 2020 година лимитът за вдишване на нов дълг през годината е 2.2 милиарда лева, а в емисионната политика на финансовото министерство е записано, че тактиката ще е да се залага повече на вътрешния пазар и да се усилва относителният му дял. Все отново обаче в границите на този предел страната може да употребява и утвърдената си средносрочна стратегия и предварителните си съглашения с четири интернационалните банки, с цел да пласира и излъчвания на интернационалните пазари. Също по този начин съгласно емисионната политика ще се залага повече на левови ДЦК, а срочността ще се дефинира според от падежната конструкция и пазарните условия и търсенето от вложителите.

Тестване на интереса

Въпреки ниската, а може би и негативна рентабилност евентуално към новите ДЦК ще има интерес поради свръхликвидността на банките и неналичието на други възможности. Българска народна банка полза подадените при нея средства над минималните наложителни запаси с негативна рента -0.7%, а облигациите на множеството страни от еврозоната също се търгуват при негативна рентабилност.

Все отново тестването на нулевото равнище от българското държавно управление ще е забавно. То не би било казус - през 2017 година беше продадена емисия 4-годишни ДЦК при -0.19%, само че тогава бяха пласирани едвам 30 млн. лева При липса на задоволителен интерес или при неудовлетворителни условия министърът на финансите може да утвърди единствено част от поръчките или даже да отхвърли всички. Във Фискалния запас към края на ноември има над 10 милиарда лева и даже след ударното декемврийско харчене средствата са предостатъчни за финансиране на идните заплащания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР