© Надежда Чипева [Капитал] Проблемът не е само липсата на

...
© Надежда Чипева [Капитал] Проблемът не е само липсата на
Коментари Харесай

Липсата на работна ръка е проблем за Черноморието

© Надежда Чипева [Капитал] " Проблемът не е единствено неналичието на квалифицирана на работна ръка, а тоталната липса на каквито и да е фрагменти ", Венцислав Танчев, притежател на " Сънтурс "

Фотограф: Надежда Чипева Бизнес на Черноморието се прави мъчно, а повода за това е неналичието на работна ръка. Това стана ясно от диалога на участниците във втория панел на годишната полемика " Среща на бизнеса на Черноморието " на " Капитал Градове ".

Според участниците - представители на бизнеса в района, са нужни незабавни ограничения от страна на държавното управление, като самите те показаха личните си визии по тематиката. " Проблемът не е единствено неналичието на квалифицирана на работна ръка, а тоталната липса на каквито и да е фрагменти ", счита Венцислав Танчев, притежател на " Сънтурс ". Според него на българските служащи им липсва мотивация за работа, а продуктивността на труда е ниска. " След 16 часа даже да предлагаме на някой да работи и да му даваме пари за всеки спомагателен час, отново не намираме искащи. Хората избират да си отидат в къщи ", изясни той.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " В днешно време набюдаваме един феномен на пазара на труда - от една страна безработицата е ниска, което е фантастично, въпреки това не намираме хора и това става все по-трудно и по-трудно ", Спирос Номикос, изпълнителен шеф, " Солвей Соди "

Фотограф: Надежда Чипева " Ако се търси профилирана работна ръка - за корабни и пристанищни действия, нещата стават още по-сложни ", Огнян Райчев, изпълнителен шеф на бургаската " Порт България Уест "

Фотограф: Надежда Чипева Той имаше рекомендация, която отразява желанията на морския туризъм от години насам. " Държавата да либерализира наемането на служащи от трети страни ", сподели той и добави, че по негови калкулации сред 40 и 50% от заетите в туризма у нас са от трети страни, главно от някогашните руски страни.

Индустрията също

Туризмът обаче не е изобщо единственият бранш, който страда от липса на работна ръка. Изпълнителният шеф на " Солвей Соди " Спирос Номикос също дефинира неналичието на работна ръка като проблем за бизнеса на компанията. " В днешно време набюдаваме един феномен на пазара на труда - от една страна безработицата е ниска, което е фантастично, въпреки това не намираме хора и това става все по-трудно и по-трудно ", разяснява той. Според Номикос е нужно страната да подтиква фамилиите и обърна внимание на ниската раждаемост в страната. Друг проблем съгласно него е образованието.

Огнян Райчев, изпълнителен шеф на бургаската " Порт България Уест ", която оперира фериботи сред България и Кавказ разяснява, че среща същите провокации. " Имаме същите проблеми за намиране на работна ръка, а в случай че се търси профилирана работна ръка - за корабни и пристанищни действия, нещата стават още по-сложни ", сподели той и добави: " При нас образованието и възпитанието са доста сериозен развой и в този смисъл не може да разчитаме на сезонна емиграция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР