© Надежда Чипева Фонд Земеделие е изплатил над 450 млн.

...
© Надежда Чипева Фонд Земеделие е изплатил над 450 млн.
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" изплати 450 млн. лв. "зелени" субсидии

© Надежда Чипева Фонд " Земеделие " е изплатил над 450 млн. лева дотации на аграрни стопани, които съблюдават практики, благоприятстващи климата и околната среда, оповестиха в четвъртък от институцията. Средствата, повече познати като " зелени " заплащания, са за миналата година.

Ново подкрепяне

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изплатените в този момент 450 млн. лева ще бъдат разпределени сред над 58 хиляди фермери в страната. Финансовата помощ е изчислена по ставка от 122.84 лева за един хектар, което прави по малко над 12 лева за декар земеделска земя. Право на подкрепяне имат фермерите, които ползват практики за запазване на околната среда и климата. Сумата е за миналата година и е част от пакет от над 1.55 милиарда лева директни дотации, които се разпределят по над 10 схеми за подкрепяне. В началото на седмица по линия на екомерките бяха изплатени и 58 млн. лева на близо 5300 земеделци по схемата " Агроекология и климат ". Основната част от дотацията за 2018 година - базовото заплащане на повърхност, което е за към 700 млн. лева, беше преведено предплатено на фермерите в края на декември.

До 15 май се кандидатства за дотации

Още две седмици остават до крайния период, в който земеделските производители могат да аплайват за дотации за 2019 година До 15 май те би трябвало да подадат заявление в общинските служби по земеделие и да очертаят площите, които обработват. В случай че пропуснат този период, те ще имат опция да подадат документи до 9 юни, само че с санкция от 1% на дотацията за всеки ден забавяне. За 2019 година сред земеделските производители ще бъдат разпределени над 1.5 милиарда лева Заедно с заплащанията по Програмата за развиване на селските региони, програмата за риболовство, така наречен пазарни ограничения и други се чака сумата да доближи 2.99 милиарда лева съгласно плановете на фонд " Земеделие ", които Министерският съвет утвърди при започване на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР