© Надежда Чипева Докато изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ

...
© Надежда Чипева Докато изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ
Коментари Харесай

Вечерни новини: БНТ на практика е във фалит, протестите в Хонконг спряха закона за екстрадиция

© Надежда Чипева Докато изпълняващият длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия потвърждаваше пред регулатора Съвет за електронни медии, че малкия екран е с огромни отговорности и на процедура е във банкрут, в Народното събрание в сряда се разиграваше първа серия на надпреварата по популизъм по тематиката с размера на партийната дотация. След като Народното събрание не почете настояванията от референдума на Слави преди три години, едно от които бе понижаване на дотацията до 1 лева за глас, през днешния ден депутатите утвърдиха на първо четене точно тази сума - по самодейност на премиера Борисов. Тя пристигна след абсурда с разкритието, че партиите в последните години в действителност са взимали повече средства от полагащите им се 11 лева на глас и на фона на Данък добавена стойност популизъм от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Истинското съревнование и наддаването обаче занапред стартират и размерът на сумата по всяка възможност ще бъде повишен сред четенията - до какъв размер и кой какво ще изтъргува в пазарлъците занапред ще стане ясно.

С цената на конфликти с полицията стотиците хиляди протестиращи в Хонконг пък съумяха да спрат противоречивия законопроект за екстрадиция в Китай и да реализират победа. Засега, защото законът публично е " краткотрайно отдръпнат ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Продължават и митингите в Прага с искане на оставките на премиера Андрей Бабиш и министъра на правораздаването Марие Бенешова, откакто одит на Европейска комисия откри спор на ползи във връзка със дотации за бизнес империята на Бабиш, на която той публично сякаш не е притежател, откогато е министър председател. Десетки хиляди излязоха в Прага и други огромни градове нощес, а за 23 юни е плануван и нов огромен митинг.

НАЙ-ВАЖНОТО

Българска национална телевизия дължи 37 млн. лева до месец май и на практика е във банкрут, призна Кошлуков

" Българска национална телевизия е в на практика банкрут и обстановката е сериозна. Затова желаеме поддръжка от Министерството на финансите, с цел да спасим малкия екран " - това в резюме сподели пред Съвет за електронни медии и.д. генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. По искане на медийния регулатор той показа доклад за работата на медиата за второто тримесечие и съгласно изнесената от него информация действителните отговорности до май месец са за 37 млн. лева, като голямата част от тях са за спортни права, а упованията са до края на годината дефицитът да доближи 44 млн. лева

Кошлуков на процедура удостовери обоснованите съмнения, че финансовото положение на Българска национална телевизия в навечерието на състезанието за нов общоприет шеф е доста неприятно и че публичната телевизия е с големи отговорности след близо година и половина ръководство на Константин Каменаров. В края на април той се отдръпна от поста, откакто бе наказан дефинитивно за шофиране в нетрезво положение. Явно новото управлението ще би трябвало да търси помощ от страната. Това значи, че още средства на данъкоплатците ще бъдат налети в публичната телевизия, чийто коефициент на социална полза обаче все още е по-нисък от всеки път. А най-вероятният предстоящ шеф ще е част от благодарностите за държавната субсидия и ще е задоволително зависещ на ръководещите.

Хонконг отсрочи гласуването на закона за екстрадиция в Китай след митингите

Фотограф: Athit Perawongmetha
Хонконг отсрочи гласуването на законопроекта, допускащ изгонване на локални поданици към Китай. Поводът е продължаващите великански митинги против проекта, който съгласно жителите е опасност за човешките права и правосъдната самостоятелност на територията. В сряда сутринта още веднъж стотици хиляди души се събраха в символ на митинг против проектозакона. Според медии полицията е употребила водни оръдия, сълзотворен спрей и гумени патрони, с цел да разпръсне протестиращите.

Властите в китайския специфичен административен регион към момента не са определили по кое време законопроектът ще бъде гласуван. Според тях проектът е нужен, само че съперниците споделят, че това ще разреши на Китай да заобиколи правните гаранции на територията и да екстрадира политически съперници или други поданици на града, базирайки се на изфабрикувани обвинявания.

НАГЛОСТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Юлия Лазарова
" За нас това е див популизъм, което се предлага. За нас това значи банкрут на партиите при 1 лева дотацията. Нормално е, в случай че ще се трансформира моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски вид от ясни и транспарантни донори. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е благосъстоятелност на олигарсите. "

Депутатът на Движение за права и свободи Делян Пеевски за утвърдените през днешния ден на първо четене промени, с които дотацията на партиите бе понижена на 1 лева за глас

ЕДНО КЪМ ЕДНО

" Нова " е прекратила договорите на журналистките Миролюба Бенатова и Генка Шикерова , оповестява " Свободна Европа ". Това е станало в петък, а двете потвърдиха пред медията, че напущат, само че отхвърлиха да разясняват аргументите. Това са следващите промени в медиата след пазаруването ѝ при започване на април от братята Домусчиеви.

Нарушителите да получават 20% отстъпка от размера на всевъзможни санкции, в случай че не ги апелират и платят в 14-дневен период. Това планува част от огромните промени в Закона за административните нарушавания и санкции, оповестени за публично разискване. Този метод не е нов - има го от дълго време, да вземем за пример за нарушавания по закона за придвижване по пътищата, само че за пръв път се вкарва като общо предписание за всички санкции.

Земеделската земя е поскъпнала със 7.9% през 2018 година, сочат данните на Национален статистически институт. Средната цена на един декар доближава 941 лева Увеличението се дължи напълно на нивите, чиито цени за година са скочили с 12.6%, до момента в който цената на непрекъснато затревените площи понижава с 16.8%.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

NYTimes стопира карикатурите в интернационалното издание след " антисемитската " рисунка на Тръмп и Нетаняху
On the left, Nazi antisemitic cartoon showing a Jew leading a Soviet official by a leash.

On the right, NYTimes cartoon showing @realDonaldTrump, as a Jew being led on a leash by a dog appearing to be @netanyahu wearing a Star of David as a collar. pic.twitter.com/M4uwGnMb7H
— Sacha Roytman Dratwa (@SachaDratwa) April 28, 2019

Вестник NYTimes ще спре да разгласява политически карикатури в интернационалното си издание (в националната версия въобще няма карикатури). Решението идва близо месец след обявата на изображение, което демонстрира израелския министър председател Бенямин Нетаняху като куче лидер на слепия президент Доналд Тръмп. Нетаняху носи звездата на Давид на каишката си, а Тръмп – кипа. Според критиците на изображението то е " антисемитско " и припомня за нацистката агитация, която изобразява евреите като контролиращи света, а пред редакцията на вестника имаше митинги. Вестникът наказа редактора, одобрил обявата, и разгласи, че повече няма да приема карикатури от външни създатели, каквато е била тази.

Това е следващият противоречив случай с карикатури на ръба на политическата уместност. Въпросът къде минава тънката линия сред дискриминирането и цензурата и в този случай, както в доста други, е противоречив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР