© Надежда Чипева 1. Драмата с болничните: проблем има, а

...
© Надежда Чипева 1. Драмата с болничните: проблем има, а
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Надежда Чипева 1. Драмата с болничните: проблем има, а решението е комплицирано. Въпросът е има ли ГЕРБ заем на доверие и потенциал да го реши

Идеята първият ден от болничните да не се заплаща провокира такова торнадо от неодобрение, че беше въпрос на време министър председателят Бойко Борисов еднолично да я анулира. Така и се случи - по време на следващата джип ревизия на градежа на " Хемус " министър-председателят съобщи, че сходно предложение няма да се внася в Народното събрание. Ходът му не изненада никого. Не единствено поради опасността на синдикатите за готвени национални митинги. Проблемът е, че мярката беше показана без задоволително безапелационни причини, без спор и остави чувството, че страната е подготвена да накаже всички поради личното си изтощение да се оправи с контрола.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А проблем има и по всичко проличава, че тематиката ще бъде повдигната още веднъж – броят на болничните пораства по-бързо от този на наетите и заплатите. Вижте още тук.

2. Как сметката за едно скрито пътешестване на варненския кмет до Израел беше платена от журналистка в дребна локална телевизия

" Черно море " е дребна и безкритична варненска телевизия. Тя е една от многото районни медии в България, които съществуват на правилото на разменната търговия – безконтролна финансова поддръжка от страна на локалната власт против безусловна преданост. В тези покупко-продажби място за публицистика няма. Точно затова преди две седмици водещата на предаването " Посоки.eu " Елена Кирова беше принудена да напусне работата си в малкия екран.

Отговорът на въпроса за какво се случи това минава още веднъж през тежката тематика за свободата на словото в България. Но и вади на показ детайли от технологията, която хората на власт непроменяемо ползват, когато би трябвало да скрият нещо от жителите. Прочетете историята тук.

3. Първият рисков фонд на Eleven се готви да излезе на фондовата борса с нарастване на капитала до 4 млн. лева

Фондовете за рисков капитал постоянно са били считани за бутикови клубове, в които влизат определени вложители, а борсата за тях е по-скоро тематика табу. През последните 5-6 години обаче обстановката се трансформира. Било поради ликвидни проблеми или акционерен напън, някои от тях стартират да поглеждат към публичността и финансовия пазар, където да листнат свои акции. И въпреки да не може да се приказва за голям поток от първоначални предлагания (IPO), световната наклонност доближава и България. Мениджърите на първия фонд за рисков капитал на Eleven възнамеряват да пуснат негови акции на Българската фондова борса. За задачата към този момент е записано особено сдружение, в което е трансфериран портфейлът на фонда, проспектът му е импортиран за утвърждение от Комисията за финансов контрол, а медиатор по интервенцията е капиталовата къща " Карол ". Подробностите ще намерите в този текст.

4. Фабриката за велосипедни рамки на " Сайкъл ГЕТС " в София ще проработи до края на годината

Когато преди няколко години китайски стартъп за споделени колела получава огромна инвестиция и прави поръчка от няколко милиона рамки за колела вкупом, заводите в Азия безусловно връщат останалите си клиенти. Засегнати са и български компании, които нямат от кое място другаде да доставят най-важния детайл за един велосипед - рамката, и са подготвени да платят двойно. Историята е красноречива за убийствения монопол, който фабриките от другия завършек на света държат в индустриалната верига на велоиндустрията.

И една дребна група локални бизнесмени се закани, че ще разбие. Дали поради ярките имена в екипа или поради простата сметка, че в случай че съумеят да го създадат, ще придвижат на нова, по-бърза предавка целия отрасъл освен в България, със стиснати палци зад плана им застанаха мнозина. Новината за тях в този момент е, че до броени седмици фабрика на " Сайкъл ГЕТС " ще отвори порти и през януари от нея ще излязат топли-топли първите модели алуминиеви рамки за колела. С това България става третата страна в Европа, която се впуска в това мъчно произвеждане, след пилотни планове в Полша и Португалия, и прави първа крачка към своя велонезависимост.

5. Фонд на " Експат " прави налични вложенията в изкуство

Инвеститорите във финансови принадлежности имат склонността да виждат света в два цвята: в зелено, когато са на облага, и в алено, когато това, на което са заложили, носи загуба. Отскоро пазарните динамичности нагоре-надолу може да задават нюанси в цялата палитра цветни тонове и повода за това е появяването на първата действителна опция за вложения в изкуство и диверсификация на портфейлите посредством фонда " Експат световно изкуство ", ръководен от " Експат капитал ". За шест месеца той е привлякъл близо 100 вложителя, а активите му са за 1.5 млн. лева. През тази седмица се организира и първият му огромен аукцион за продажба предмети на изкуството, който дефинира рентабилност от 14% за вложителите. Това обрисува ведри вероятности пред фонда, който отваря напълно действителна капиталова опция за хората с приходи над междинните и по едно и също време с това дава вяра на надарени създатели, търсещи финансово рамо за промотиране на изкуството им пред света. Вижте още за опциите в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР