© НАДЕЖДА ЧИПЕВА 1.069млрд. евро са договорени по програмата към

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА 1.069млрд. евро са договорени по програмата към
Коментари Харесай

ПРСР: 2017 беше слаба година за кандидатстване

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА 1.069
милиарда евро са контрактувани по програмата към 31 декември 2017 година, което е 36.6% по отношение на целия й бюджет.Изминалата 2017 година беше повече от скромна за кандидатстване по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Обявената авансово стратегия с графици за банкет на планове на процедура остана единствено положително желание, като упоритостите са тази година да има цялостна смяна и доста повече стопани да получат финансиране. Бюджетът на програмата е 2.9 милиарда евро и средствата би трябвало да бъдат вложени в ефикасни планове до 2020 година, когато изтича сегашният програмен интервал. Основната част от средствата - 2.4 милиарда евро, се обезпечава от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, а останалите - от националния бюджет. Засега обаче формалните данни демонстрират не изключително високи достижения при договарянето и изплащането на средства от програмата.

Договорени и разплатени
" Целите на програмата и ограниченията за постигането им, както и бюджетите, са написани добре, обосновани са и звучат разумно. Проблемът идва сега, в който би трябвало да оценим резултата от използването ",д-р Стоилко Апостолов, член на Комитета за наблюдаване на ПРСР

Фотограф: Капитал
Към 31 декември 2017 година по програмата са контрактувани 1.069 милиарда евро, или 36.6% по отношение на целия й бюджет, оповестиха за " Капитал " от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
За миналата година единствено по капиталовите ограничения са контрактувани 415 млн. евро, а дружно с оторизираните суми по ограниченията с заплащане на повърхност надвишават 570 млн. евро. Реално повече от половината от контрактуваните средства от началото на програмния интервал са през 2017 година, обобщават от министерството.
Сумите, които са достигнали до съответни получатели на безплатни средства от програмата, обаче са много по-малки. Разплатените към към края на годината дотации са съвсем 436 млн. евро, или 14.9 % от целия разполагаем бюджет. Само за календарната 2017 година са разплатени 249.4 млн. евро, което съставлява 8.5% от бюджета на цялата стратегия и е повече от половината от разплатените средства от началото на използването й, показват от МЗХГ.

Само положителни планове

Единствената нова мярка, по която можеше да се кандидатства през 2017 година, беше " Хуманно отношение към животните ". Подпомагането по нея е ориентирано към предпочитания бранш " Животновъдство ", за който е обезпечена финансова поддръжка от 57 млн. евро. Средствата се дават за усъвършенствания в стопанствата, свързани с надхвърляне на минималните стандарти за хуманно отношение към животните.

През предходната година беше разгласен втори банкет за избор на локални инициативни групи, които да извършват тактики за " Водено от общностите локално развиване " - подмярка 19.2. Със тактиките се финансират: вложения в общинска инфраструктура, развиване на микро-, дребни и междинни предприятия, модернизиране на земеделските стопанства, туризъм, запазване на културното завещание на териториите, образования и други Приемът завърши на 31 август и по него постъпиха 70 заявки, прецизираха за " Капитал " от земеделското министерство и показаха, че финансовият запас по втория банкет е задоволителен да се финансират 25 плана на обща стойност съвсем 141 млн. лева В рамките на първата покана по тази подмярка са подписани 40 съглашения с локални инициативни групи. С общ контрактуван финансов запас по двете процедури от 345 млн. лева на процедура целият разполагаем бюджет по подмярката е привършен, показаха от министерството.

Бяха отворени и четирите площни ограничения от програмата: " Агроекология, " " Биологично земеделие ", " Плащания в " Натура 2000 " и " Плащания за необлагодетелствани региони ". Интересът към тях се резервира обичайни висок и през 2017 година, настояват от ведомството.

Забавеният банкет на планове през 2017 година докара до отсрочване на две от дълго чаканите и изключително атрактивни за бизнеса ограничения - за преработвателите (подмярка 4.2. " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " ) и за вложения в неземеделски действия, която нормално се свързва със селски туризъм (подмярка 6.4.1.).
От земеделското министерство изясняват закъснението със почналата през предходната година законодателна и административна промяна в разпоредбите за използване на ПРСР, която би трябвало да обезпечи повече гласност и бистрота. " Реформата беше необятно подкрепена от заинтригуваните страни в бранша, само че осъществяването й е обвързвано със законодателни промени, които забавиха отварянето на приеми по капиталовите ограничения от графика през 2017 година ", изясняват от министерството.

Цели, резултат и корекции
" Загубата на една цяла година за банкет на капиталови планове ще се отрази неприятно на усвояването на програмата. Имам поради и идните междинни цели, чието несъблюдение би могло да докара до загуба на авариен бюджет " Кристина Цветанска, ръководител на Българската асоциация на консултантите по европейски планове

Фотограф: Капитал
Според Кристина Цветанска, изпълнителен шеф на " Елана инвестмънт " и ръководител на Българската асоциация на консултантите по европейски планове (БАКЕП), " загубата на една цяла година за банкет на капиталови планове ще се отрази неприятно на усвояването на програмата ". " Имам поради и идните междинни цели, чието несъблюдение би могло да докара до загуба на авариен бюджет, и то по ограничения, към които има огромен интерес. Но въпреки всичко това положение е сходно и в други страни в Европейски Съюз ", разяснява тя.
" Целите на програмата и ограниченията за постигането им, както и бюджетите, са написани добре, обосновани са и звучат разумно. Проблемът идва сега, в който би трябвало да оценим резултата от използването ", разяснява и доктор Стоилко Апостолов, шеф на фондация " Биоселена ", който от 2007 година е член на Комитета за наблюдаване на ПРСР.
Индикаторите, с които се мери триумфът на ПРСР, се свеждат до: общо изплатени средства по мярката, брой финансирани планове, брой действия, подкрепени по дадена мярка, или хектари земеделска земя, включени в обещано направление. " Постигането им се трансформира в съществена цел на програмата, а с тях, общо взето, се мери успеваемостта на работата на администрацията, способността й да обработи, финансира и управлява осъществяването на плановете ", обобщава Апостолов. И дава образец с ограниченията " Агроекология ", " Биологично земеделие ", " Плащания в " Натура 2000 ". " Според заложените знаци до 2018 година имаме преизпълнение на финансовите индикатори с 23%, а индикаторът " площи, обхванати в подкрепяне " по тези три ограничения е надвишаващ с повече от 70%. В същото време бюджетът на мярка 11 е привършен, на процедура след 2016 година няма банкет на нови заявки ", акцентира той.

Според Стоилко Апостолов вторият фундаментален проблем е обвързван с опцията за корекции и смяна в ПРСР. " Органът, който би трябвало да има коригираща функционалност, на процедура не е в положение да я извършва. И в предходната ПРСР, и в сегашната съставът на Комитета за наблюдаване е по този начин селекциониран, че в случай че ръководещият орган на програмата (МЗХГ) не е склонен с предложение от член на комитета, това предложение няма никакъв късмет да бъде признато. Това трансформира Комитета за наблюдаване във фиктивен орган, който удостоверява и утвърждава решенията на ръководещия орган, т.е. на министерството ", обобщава Стоилко Апостолов.

Кристина Цветанска внася оптимистична нота в мненията. " Вече има диалог по тематиката за промяна на метода, по който ще се регистрира осъществяването на програмата. Възможно е аршин да е освен броят осъществени и изплатени напълно контракти, само че и такива, по които има приключен промеждутъчен стадий и изплатена отчасти финансова помощ. Това ще даде още благоприятни условия да се употребява напълно плануваният запас по програмата без риск от загуба ", счита Цветанска.

По електронен път

Идеята за оптимално потребление на средствата по ПРСР и за облекчение на претендентите докара до някои промени в изискванията за банкет. " БАКЕП направи редица оферти за промени по подмярка 4.2. - " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ", тъй че бюджетът да е задоволителен за одобрение на настояванията на към този момент работещи предприятия. Положителни промени бяха направени и в приоритизирането на плановете при оценката им ", напомня Кристина Цветанска.

" Администрацията се вслуша в анализите на консултантите и бизнеса и отстрани преимуществата за започващи компании, които разрешиха при първия банкет да бъдат утвърдени огромен брой рискови планове. Освен това въведеният през новия програмен интервал обзор на действителното пускане на плановете е инструмент, посредством който незапочнатите вложения се приключват една година след утвърждението им, тъй че да може навреме да се освобождават средства за нови планове. По старите правила трябваше да се чака няколко години, с цел да се разбере, че средствата по програмата не могат да бъдат усвоени, което не осигуряваше време за корекции ", напомня Цветанска. И предвижда: " В момента, след увеличение на бюджета по първия банкет по подмярка 4.2, с понижаване на максимума за възможни разноски за план до 2 млн. евро и след освобождение на средства от нестартирали или неизпълнени напълно планове, БАКЕП планува, че средствата ще са задоволителни за всички планове от първия банкет, които са с 42 и повече точки. А това са плановете на съществуващите компании, които са от сензитивните браншове, само че се намират в градски региони, каквато е и задачата на програмата ", обобщава Кристина Цветанска.

В края на 2017 година бяха направени промени и в Закона за подкрепяне на земеделските производители. С тях се вкарва електронно кандидатстване при подаването на планове за вложения през общата за всички оперативни стратегии осведомителна система ИСУН (за ръководство и наблюдаване на средствата от европейските структурни и капиталови фондове). Очакванията са, че това ще улесни претендентите и ще понижи административната тежест. Компенсаторните заплащания по разнообразни схеми за лесовъдство, биологично земеделие, агроекология, естествени ограничавания и земи в " Натура 2000 ", както и за хуманно отношение към животните, обаче ще се управляват през осведомителната система ИСАК (за администриране и контрол), която се поддържа от фонд " Земеделие " и която се употребява за директните дотации на фермерите. Новост е също, че отварянето на приеми ще се случва посредством насоки за кандидатстване, а не с наредби по всяка обособена скица, какъвто беше досегашният режим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР