© Lucas Jackson Още по темата Струва ли си борсовият

...
© Lucas Jackson Още по темата Струва ли си борсовият
Коментари Харесай

Spotify дебютира на борсата с пазарна оценка от 27 млрд. долара

© Lucas Jackson Още по тематиката
Струва ли си борсовият абонамент за Spotify

Музикалната платформа излиза на фондовата борсата в Ню Йорк на 3 април с непосредствено листване на акции, само че какво би трябвало да се има поради преди вложения в компании
23 мар 2018
Симфония на борсата

Spotify ще бъде листната непосредствено на борсата в Ню Йорк, само че компанията към момента има значително проблеми
9 мар 2018 Най-голямата компания за музикален стрийминг в света Spotify дебютира на борсата в Ню Йорк. Тя не направи класическо първично предложение (IPO) и нямаше в началото оповестена цена, като акциите започнаха търговията си на цена от 132 $, само че при първите покупко-продажби бързо се подвигна до 165 $, след което последва спад до 156 $, а в края на търговията затвори на 149 $. Пазарната оценка на компанията след първия ден на борсата е 27 милиарда $, което е над упованията на анализаторите.

Добрата цена на Spotify, въпреки и при слаба търговия, за следващ път демонстрира глада на Уолстрийт, който страда от неналичието на огромни софтуерни предлагания от няколко години. Преди дебюта на Spotify анализаторите бяха разграничени на две, като едните акцентираха, че компанията в никакъв случай не е излизала на облага (загубата за 2017 година е 1.47 милиарда долара), до момента в който за други водеща бе опцията на Spotify да пораства и бързото набиране на нови клиенти, включително платени такива.

Шведското сдружение има общо 229 млн. консуматори, от които 159 млн. безвъзмездни, които генерират доходи посредством слушането на реклами, и 70 млн. платени консуматори. Данните са към януари 2018 година За общественото си предложение Spotify избра неконвенционалния метод на директното листване, което е по-евтината опция на класическо обществено предложение, където се набира нов капитал.

Изпълнителният шеф на компанията Дейниъл Ек заложи точно на този метод за бъдещето на компанията, която продължава да работи на загуба, макар че господства бранша си против огромни играчи като Apple Music, Amazon и Гугъл с приходите си от съвсем 5 милиарда $. Ек разяснява стартирането на Spotify на борсата в блог пост на уеб страницата на компанията. " Spotify няма да събира нов капит ал, а нашите акционери и чиновници са свободни да продават и купуват акции от години ", написа той в деня преди борсовия дебют. " Така че макар че на следващия ден се показваме на една по-голяма сцена, това не трансформира кои сме и по какъв начин работим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР