© Красимир Юскеселиев Всички критики към калинките от ГЕРБ ще

...
© Красимир Юскеселиев Всички критики към калинките от ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Мнения Daily - БСП не може да са алтернатива, кланяйки се на Живков

© Красимир Юскеселиев Всички рецензии към " калинките " от ГЕРБ ще си останат глас в пустиня.
Минало незабравимо

Българска социалистическа партия не може да са опция, кланяйки се на Живков

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Независимо какъв брой се дънят Бойко Борисов и компания, Българска социалистическа партия няма никакъв, но никакъв късмет да пристигна още веднъж на власт.

Причините за това не изключително цветущо положение, в което се намира " Позитано " 20, са доста. Една от тях обаче сигурно е продължаващата обвързаност на алените ръководители към ръководството на Българска комунистическа партия. Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бъде опция на ГЕРБ, до момента в който нейните ръководители не се разграничат изрично от Българска комунистическа партия. Те обаче освен че не го вършат, а в противен случай - една от най-важните им политически задания е по всякакъв начин да припомнят " какво ни е лишила демокрацията ".

Няма по какъв начин обвиняванията към Борисов, че е властнически политик, да звучат основателно от водачите на социалистите, до момента в който те не престават да се кланят пред паметника на Тодор Живков в Правец. Всички рецензии към " калинките " от ГЕРБ ще си останат глас в пустиня, до момента в който в Българска социалистическа партия не престават да се пробват да оправдават един тоталитарен режим, който докара няколко банкрута на България, нанесе съществени вреди върху нейната околна среда и какво ли още не.

В ГЕРБ обаче също се виждат трендове, които мощно припомнят на оня интервал. Ако питате ГЕРБ, всеки, който подлага на критика държавното управление, всеки, който счита, че то би трябвало да приключи предварително мандата си, е безконтролен и небрежен за личната си страна. Това държание доста припомня на държанието на Петър Младенов, да вземем за пример. Малко преди именитата си танкова имитация той прикани хората, събрали се пред Народното събрание, за отговорност към ориста на народа и на България. Безотговорно е да протестираш за повече народна власт, отговорно е да браниш една провалена власт - това бе логиката на Българска комунистическа партия.

В ГЕРБ явно също има задоволително доста почитатели на тази логичност.

-------------

Няма потребност от някакви тоталитарни ограничения.

Тука има, тука нема...

Национализацията на лотариите не взема решение казуса с хазарта

От коментар на икономиста Петър Ганев за седмичния бюлетин Института за пазарна стопанска система

Предложението на Валери Симеонов за възбрана на частните
лотарии, посредством лишаване на техните лицензи и даването на държавен монопол за лотарийни игри на " Български състезателен тотализатор ", бива представяно като мярка против хазарта, само че по своето създание то не е ориентирано против търкането на билетчета по принцип. Никъде в законопроекта или претекстовете не се показва, че търкането на държавни билетчета е проблем. Всички проблеми, свързани с хазарта, биват употребявани като мотив против частните лотарии, само че всъщност – в интерес на държавната компания.

Фотограф: Надежда Чипева

Факт е, че частните
лотарии са се възползвали от неуместно написана алинея в закона и са плащали по-ниски такси по отношение на държавната. Факт е и че билетчета през днешния ден се оферират във всевъзможни обекти, без каквито и да е било лицензионни условия към тях. Най-вероятно е реалност и че Комисията по хазарта не си е правила работата. Всичко това обаче не ни води към одържавяване на бранша, а към доста елементарни законови промени, които да затворят малките врати в заплащането на държавната такса, да уредят продажбата на билетчета и да преструктурират контролиращия орган.

Законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов обаче не могат да съществуват дружно, защото се отхвърлят. Единият се занимава с по-добрата регулация на
лотариите и уеднаквяване на облагането, а другият напряко не разрешава частните лотарии. Ограничението на хазарта обаче не е нужно да се случи с някакви тоталитарни ограничения – като установяването на държавен монопол върху дадена " нездравословна " активност, а може да се случи с доста ясни правила.

Първата стъпка е да се почисти облагането. Без някакви неясноти и малки врати в закона. Решава се един % – дали върху приходите или върху облагата, и се постанова на всички. Реално законопроектът на финансовото министерство е в тази посока и ще увеличи постъпленията в хазната от частни
лотарии. Всякакъв мотив, който прави връзка сред особеното облагане и одържавяването, наподобява чудноват, в случай, че решението е в таксата, а не в собствеността.

Втората е да се уточни регулаторната рамка за реализиране на активността. Общо взето билетчета в обособен лицензиран обект за билетчета – по образеца на познатите тото пунктове. Ако обществото желае да лимитира
хазарта, това е най-очевидният и елементарен метод да го направи. Без национализации, държавни монополи и други нелепости.

-------
Изглежда за властта е по-лесно да управлява избора на основен прокурор.

На изсъхнало

Протестите поради Перник надали ще смутят ръководещите

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Управляващите се намират в епицентъра на екологични и филантропични проблеми, които се роят и задълбочават с всеки минал ден. Водната рецесия в Перник, тоновете отпадъци, захвърляни на всевъзможни места в България, замърсяването на река Марица и измрялата риба, каквато бе откривана и в реките Чая, Въча и Сазлийска, мръсният въздух в огромните градове, калпавият тръбопровод в Свищов, построен от тръби за поливане... Зачестилите земетресения на публично неодобрение клатят, само че не събарят третия кабинет на Бойко Борисов.

Фотограф: Георги Кожухаров

Група протестиращи пред Министерския съвет перничани, които желаят оставки и затвор за виновниците, надали ще притеснят изключително властта. За 10 години в ръководството Борисов е обръгнал на гневни и обезверени хора. В последните две години митингите зачестиха - на улицата излязоха майките на деца с увреждания, медицинските сестри, жители и правозащитници против избора на Иван Гешев за основен прокурор, както и стотици хора поради избитите им поради чума домашни животни.

Политическите измерения на водната рецесия са прекомерно скромни, макар че близо стотина хиляди души в Пернишко са изправени пред филантропична злополука. Тя заплашва бизнеса на тези хора, обезценява парцелите и носи и всевъзможни други негативи. Тази седмица в Народното събрание се чака отхвърлянето и на четвъртия избор на съмнение на Българска социалистическа партия към държавното управление, пожелан поради неуспех на политиките в региона на околната среда и водите. Подкрепата от Движение за права и свободи не е задоволителна, с цел да бъде съборено държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". А " Воля " и самостоятелни депутати увъртат за гласуването и избират да се пазарят с ръководещите. И други се възползват.

" Нормално е да омръзнем, само че е като своята жена - омръзне ти, само че си казваш - по-добро от своето няма ", беше коментарът на Борисов след последните локални избори предходната есен, извоювани още веднъж от ГЕРБ, въпреки и с по-слаби резултати. Тогава за ръководещите към този момент е било ясно, че язовир " Студена " е изпразнен и стотина хиляди души, в това число деца, възрастни и заболели хора ще останат на изсъхнало. Но никой от тях не признава виновност. Така както и министърът на финансите Владислав Горанов не вижда своята за " надплатените " допълнително партийни дотации за интервала 2016-2018 година И отново Горанов пропуснал да забележи по какъв начин цели пет години частните
лотарии заплащат доста по-малко налози от държавната - поради отворена услужливо малка врата в закона от времето на втория кабинет на Борисов.

Изглежда, за властта е по-лесно да управлява избора на основен прокурор, само че не и какви ги правят нейните министри, депутати и високопоставени служители. Или за второто ѝ е все едно, стига да обезпечи първото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР