© Kim Kyung-Hoon Вдигането на акциза на бездимните цигари значи

...
© Kim Kyung-Hoon Вдигането на акциза на бездимните цигари значи
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фалира ли бюджетът на държавата

© Kim Kyung-Hoon Вдигането на акциза на бездимните цигари значи или лобизъм, или празна хазна. Още по тематиката
Мнения Daily - Мигрантите изместиха политическия мейнстрийм надясно

И още: Цивилизациите умират от личните си апокалиптични визии; И селските кмет знаят, че в политиката водещо е доверието
2 юли 2018
Мнения Daily - Борисов си има български остров

И още: Как Тръмп падна от мотора; Зад продажбата на ЧЕЗ прозира политически покупател
28 юни 2018 Димна завеса

Фалира ли бюджетът на страната

От коментар на специалиста по връзки с обществеността Любомир Аламанов в неговия фейсбук-профил

" Дясната " Менда Стоянова по бТВ. Говори за незабавните законодателни промени, с които се подвига акциза на бездимните IQOS. И с които от октомври кутийката ще стане двойно по-скъпа.

Основен и единствен аргумент: " Трябва да напълним бюджета. Не може да остане нищо на открито, което да не приберем в бюджета. "

" Дясната " Менда Стоянова явно не осъзнава, че:

1. Вдигането на акцизи и налози не е дясна политика.
2. Централизирането на финансовите средства в бюджета не е дясна политика.
3. Поставянето на бюджета пред ползите на хората не е дясна политика.
4. Атакуването на новаторски артикул не е дясна политика.
5. Атакуването на много по-малко нездравословен артикул демонстрира, че не мисли за хората. И не е дясна политика.
6. Спешното повдигане на акцизи в средата на годината е неприятен знак към интернационалните вложители. И не е дясна политика.
7. Има време да се занимава с повдигане на налози, само че няма време за промяна в администрацията, правосъдната система, опазването на здравето и незабавната помощ, както и всички други области, от които текат държавни средства като пара от продънен бойлер. Тъжно. И не е дясна политика.

Ако допуснем, че се занимава с повдигане на налози и акцизи, не по лобистки аргументи, то явно има незабавна потребност да се цялостни бюджета. Единствената незабавна потребност, с цел да се прави сходен ход през лятото, е, че бюджетът издиша...

Та, госпожа Мендева, банкрутира ли бюджетът на страната, че толкоз незабавно и без оглед на горните точки, променяте налозите през лятото?

Ама и аз какво се чудя. Цецка Цачева си го сподели: Те всички са комунисти. По-добре да си виждам бойлера, така и така не запознат съм политика...

---------
Дружеска среща с Путин значи да го поощряваш да продължава експанзиите.
Истърн

Тръмп не се тормози от залятия с кръв Донбас

От коментар на съветския политолог Игор Айдман в неговия фейсбук профил. Преводът е на " Клуб Z ".

Фотограф: Joshua Roberts
Тръмпистите пишат, че това е единствено една общоприета обстановка - американските президенти не са се гнусели да се срещат със руските диктатори, за какво и Тръмп да не се срещне с Путин. Не е по този начин. Ситуацията е невиждана.

Лидерите на Съединени американски щати се срещаха с комунистическите при безусловно други условия. Те бяха насилственият боен съюз против заплашителен зложелател (Сталин - Рузвелт), десталинизацията в Съюз на съветските социалистически републики (Хрушчов - Айзенхауер, Кенеди), разведряването и хелзинкският развой (Брежнев - Никсън, Форд, Картър), перестройката (Горбачов - Рейгън, Буш). По този метод след Втората международна война американските водачи се срещаха със руските генерални секретари единствено тогава, когато тези водачи се отдръпваха от твърдия сталинистки курс и се ориентираха към мирното взаимно битие.

Не бихме могли даже да си представим, че Рейгън би се срещнал с Брежнев след нахлуването в Афганистан. Сега всичко е наобратно. Тръмп не го тормозят анексията на Крим и залетият с кръв Донбас.

Путин води по едно и също време няколко нападателни войни - в Украйна, в Сирия, хибридна против Запада. Той на процедура публично е разгласен за интернационален терорист (след заключенията по делото на Литвиненко, сваления " Боинг ", отравянето на Скрипал и т.н.). По време на ръководството си той потвърди, че не съблюдава никакви сделки и лъже, както си диша.

В тази обстановка да имаш изцяло дружеска среща с Путин (а тя ще бъде такава, в случай че се съди по изявленията на представителите на Белия дом), значи да го поощряваш да продължава експанзиите и другите закононарушения. Това е удар по мира и сигурността на Земята, изменничество освен към Украйна, само че и на ползите на самите Съединени американски щати.

---------
Откъм работещи хрумвания и решения политиците са си в непрекъсната почивка.

Популизъм

Партиите водят борба против здравия разсъдък

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Един от най-разпалените парламентарни диспути предходната седмица бе провокиран от следното предложение, импортирано от председателката на огромна опозиционна партия: Народното събрание да се откаже тази година от плануванаъа в правилника му почивка през август, с цел да приема обществени закони. Идеята не е нова - през годините едни и същи политици, съгласно това дали са на власт или в съпротива, са били и " за ", и " срещу " нея. Тя звучи човеколюбиво и самоотвержено, само че е на практика безсмислена, тъй като прекараните повече часове и дни в Народното събрание не са гаранция за нищо положително. А и същинският проблем се състои в това, че откъм работещи хрумвания и решения мнозина са си в непрекъсната почивка.

Ето и образци от различен популистки род - този на подвеждащите измислици. Освен димката с парламентарната почивка, упоменатата към този момент партийна лидерка си бе подготвила и една енергийна тематика (от тези, които в България работят безотказно): енергийният регулатор не бил обърнал внимание на импортираната от партията ѝ подписка за преустановяване на договорката за ЧЕЗ, което пък най-вероятно било обвързвано с (минималното) повишаване на тока от 1 юли.

Тя прелестно знае, че няма по какъв начин една партийна подписка да приключи частна договорка (каквато и да е тя), че регулаторът няма по какъв начин да се произнесе нито за подписката, нито за договорката, тъй като няма законова база за това, както и че определянето на цената на тока (всяка година по това време) няма нищо общо с тематиката. Което въобще не ѝ попречи да потопи в безумна нервност още 2-3 дни парламентарно и медийно време. Накрая спретна и " импровизиран цивилен митинг " против новите цени. Протестът можеше да се свика пред посолството на Русия, откъдето идва по-скъпият газ (а с него и по-скъпият ток).

Списъкът с сходни бръщолевения е безконечен. И се добавя всеки ден. А резултатът се умножава неведнъж от обстоятелството, че създателите им се употребяват с неспирното снизхождение на медиите, в които човек към този момент мъчно може да попадне на естествен глас.

Естествено, всичко е опаковано в благовидна идеологическа обвивка. Едни се показват като борци против " либерално-мракобесните нови трендове ", други настояват, че се борят против глобализацията и " безчувствената към проблемите на хората десница ", трети - против корумпирания хайлайф, от който те не били част. Нищо сходно. За да се докопат и задържат във властта, всички те в действителност водят борба против здравия разсъдък. И я печелят.

Последиците от това са тежки. Системното заблуждаване на " необятните национални маси " с измислици, раздухването на подправени проблеми и подправени решения отравя трайно цялата социална среда. А това прави решаването на действителните проблеми доста мъчно, невероятно даже.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР