© Kai Pfaffenbach Още по темата Последният залог на Ангела

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Последният залог на Ангела
Коментари Харесай

Ръстът на европейската икономика ще се забави трайно

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Последният залог на Ангела Меркел

Тя се отдръпва от партията, с цел да се укрепи на канцлерския пост. Постепенното й излизане от политиката ще бъде вододел както за Германия, по този начин и за Европейски Съюз
2 ное 2018
Икономиката на еврозоната осезаемо се забавя

Брутният вътрешен продукт пораства доста под упованията на анализатори и икономисти
30 окт 2018 Ръстът на стопанската система на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната ще продължи и през идващите години, само че темповете ще се забавят доста. Брюксел чака, че Европа ще остане стопански постоянна във времена на световна неустойчивост, въпреки и с цената на по-слаб напредък.

Европейската комисия чака по-нисък напредък в еврозоната тази година, откакто предходната доближи най-високо равнище от 10 години. Прогнозите са за намаляване на растежа на Брутният вътрешен продукт на валутния съюз от 2.4% през 2017 година на 2.1% през тази, 1.9% следващата година и 1.7% през 2020 година Подобно развиване се чака и за всички 27 страни, които ще останат след напускането на Англия. За целия блок предвижданията са, че Брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 2.2% през 2018 година, 2% през идната година и 1.9% през 2020 година

Комисията е намалила прогнозата си и за българската стопанска система през тази година, като от Брюксел считат, че поради по-слабия експорт Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3.5% през 2018 година Европейска комисия резервира упованията си за покачването на Брутният вътрешен продукт в страната за идната година от 3.7%.

Двигателите

Нарастващата световна неустановеност, напрежението в интернационалната търговия и по-високите цени на петрола ще имат негативен резултат върху растежа в Европа, предвижда Европейска комисия. След няколко години на постоянен напредък на заетостта, вероятността за закъснение на подобренията на пазара на труда и за увеличение на рестриктивните мерки във връзка с предлагането в някои страни в съюза би могла също да укрепи това неподходящо влияние.

Брюксел счита, че стопанската система в съюза ще нараства с помощта на вътрешното ползване и вложенията. В отчета към есенната прогноза се показва още, че сюжетът се преглежда при отсъствието на основни разтърсвания, което може да се сбъдне на фона на желанието на Съединени американски щати да стартира договаряния за нова комерсиална договорка с Европейския съюз.

" Очаква се напредък на всички стопански системи в Европейски Съюз през тази и идната година, което ще докара до повече работни места ", разяснява Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото. " Въпреки това несигурността и рисковете, както външни, по този начин и вътрешни, нарастват и стартират да се отразяват неподходящо върху темпото на икономическата интензивност. " Според него съюзът би трябвало да остане внимателен и да работи за по-устойчива стопанска система. На равнище Европейски Съюз това значат решения за подсилване на икономическия и паричен съюз, а на национално равнище – по-нисък дълъг и мощни фискални запаси.

Смесени упования

До огромна степен прогнозата на Европейската комисия остава оптимистична. Според отчета, през 2019 година за пръв път от 2007 година насам, вложенията във всички страни в общността ще набъбнат. Условията за финансиране също са позитивен фактор. Общите упования са брутният вътрешен артикул във всички страни от Европейски Съюз да продължи да нараства, само че с намаляващи темпове, по-слаби от предстоящото през лятото.

Безработицата в Европа също ще продължи да се намалява – тази година се планува да доближи 8.4% в еврозоната, и да слезе до 7.5% през 2020 година В целия съюз предстоящият са за 7.4% през тази година и 6.6% през 2020 година Това би било най-ниското ниво на безработицата от 2000 година насам, когато започнаха да се събират общи данни за Европа.

Инфлацията във валутния съюз се чака да доближи 1.8 % през тази и идната година и да спадне до 1.6% през през 2020 година Нарастването й се дължи на повишаването на петрола. Възможно е мощните позитивни базови резултати да продължат през първото тримесечие на идната година, предвижда Еврокомисията. Въпреки че същинската инфлация, която изключва цените на силата и на непреработените храни, беше относително ниска до момента през тази година, чака се тя да се утвърди още веднъж като главен мотор на общата инфлация през 2020 година заради нарастването на заплатите на фона на стягането на пазарите на труда, е записано в прогнозата.

По-нисък недостиг

Според предвижданията дефицитът на консолидирания държавен бюджет в еврозоната ще продължи да понижава по отношение на Брутният вътрешен продукт тази година с помощта на по-ниските лихвени разноски. Очаква се понижението да спре идната година за първи път от 2009 година насам с превръщането на фискалната позиция в леко експанзионистична през 2019 година, преди тя да стане като цяло неутрална през 2020 година

Прогнозите на Брюксел сочат, че дефицитът на консолидирания държавен бюджет на еврозоната ще нарасне от 0.6 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година на 0.8 % през 2019 година, след което ще намалее до 0.7 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Дефицитът на консолидирания държавен бюджет на ЕС-27 ще нарасне от 0.6 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година на 0.8 % през 2019 година, след което ще намалее до 0.6 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Като цяло се резервира наклонността за обилни усъвършенствания спрямо преди 10 години, когато дефицитът през 2009 година доближи върхова стойност от 6.2 % в еврозоната и 6.6 % в Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР