© Изабела МаноловаТи си рокаджийка. Нищо няма да стане от

...
© Изабела МаноловаТи си рокаджийка. Нищо няма да стане от
Коментари Харесай

Между музиката, театъра и дърворезбата: Изабела Манолова, от която уж нищо нямало да стане

 Между музиката, театъра и дърворезбата: Изабела Манолова, от която сякаш нищо нямало да стане
© Изабела Манолова

" Ти си рокаджийка. Нищо няма да стане от теб "

Тя е бунтовник по душа и личността ѝ не може да бъде сложена в рамка. Изкуството за Изабела Манолова няма граници, по тази причина и не стопира да пробва, да съчетава и да гради планове, като работи освен с един от гениите, които има.

Истински мъчно е да бъде избрана като създател в един артистичен род, тъй като се занимава с резба, снимка, сценография и даже с музика, която признава, че е водеща в живота ѝ. От година е и част от екипа на Драматичен спектакъл Ловеч, където с изключение на да снима и твори декори и костюми, работи върху цялостното му образно наличие.

И тъкмо там, в една от най-новите постановки на Ловешкия спектакъл, " Духът на Гогол " по режисурата на Биляна Петрова, Манолова прави дебюта си като сценограф - неспокойствие, което се надява да не не помни в никакъв случай.

Началото на пътя

Изабела Манолова рисува от дребна - " Много обичах рисуването и смятах, че то в действителност може да сътвори нови светове и то е единственият път към всичко друго ", споделя тя, макар че учителката ѝ по предмета в гимназията считала, че въобще не я бива.

В пети клас взема решение, че желае да прави филми и когато става задоволително огромна, кандидатства в Националната художествена академия (НХА) в София със компетентност " Сценография ". Всичко се случва някак на смешка, тъй като около бунтарската си персона и рок бандите, в които взе участие като младеж, няма необикновен интерес към академичното обучение. Не я одобряват, само че ѝ оферират няколко други благоприятни условия, от които да си избере и яви на изпит. Манолова се стопира на резбата, до тогава неразбираемо за нея изкуство, на което през днешния ден обаче към този момент е отдадена.

" В Академията влязох без никаква подготовка. Като ученичка майка ми се опита да ме прати на курс по изобразяване. Отидох два пъти и отхвърлих изрично да продължа. С парите започнах уроци по китара ", смее се и споделя Манолова.

 С дърворезба стартира да се занимава като че ли на смешка, само че това се оказва първата й специалност.
© Изабела Манолова

С дърворезба стартира да се занимава като че ли на смешка, само че това се оказва първата й специалност.

Когато е трети курс взема решение да последва детската си фантазия, обвързвана с киното. Приета е измежду първите претенденти в английския Norwich University of arts с образни резултати, само че решението за Брекзит и разнообразни административни проблеми, още веднъж я отдалечават от нея. В последна сметка приключва резба в НХА, а по пътя си се среща с актьори като Венелин Шурелов и настоящия зам.-ректор на Художествената академия - Робърт Цанев, които имат вяра в гения ѝ и ѝ оказват помощ да го развие.

Случайни срещи, когато не вярваш в случайностите

Срещата на Изабела Манолова с Ловешкия трагичен спектакъл преди година е " инцидентна ", както тя обича да споделя, до момента в който се смее (защото просто не има вяра в случайностите). Биляна Петрова, шефът на културния институт, вижда гения ѝ на фотограф и я кани да добави екипа с тази си заложба. Впоследствие става и графичен дизайнер, записва сценография в НХА, а като резултат на ловешка сцена прави и сценографския си дебют.

 Плакат към спектакъла за Гогол, дело на художничката.
© Изабела Манолова

Плакат към спектакъла за Гогол, дело на художничката.

Представлението " Духът на Гогол " е построено върху текстовете на огромния съветски публицист, стъпва върху действителни обстоятелства от писма и документални разкази за живота и гибелта на създателя на " Мъртви души ". Предиз0викателство за сценографа е режисьорската трактовка посредством отварянето на времеви портали да запраща феновете към мислите и прекарванията на основния воин, подплатени от спомените на неговите родители и родственици. Една от главните настоящи влакна в спектакъла, е гласът на самия Гогол, който ускорява въздействието на облика му.

В ролята на студента, който търси духа на писателя е артистът Дамян Тенев, а през цялата история на сцената му партнират Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов (Трупата гостува на сцената на спектакъл " Азарян " в София тази седмица с " Духът на Гогол " с режисьор Биляна Петрова и Шекспировата трагикомедия " Мяра за мяра " по режисурата на Крис Шарков).

 Декорите и костюмите на постановката
© Изабела Манолова

Декорите и костюмите на постановката " Духът на Гогол " са нейно дело.

Когато приказва за този театър, вълнението на Изабела Манолова е огромно поради идната на 18 ноември премиера на пред софийската аудитория. В хода на работата си върху спектакъла Манолова харесва най-вече разискването и раждането на концепцията - " Никога не знаеш от кое място ще изскочи белият заек. Понякога освен хората от екипа са свързани с появяването на концепция. Всичко към теб стартира да вибрира на тази периодичност, тъй като ти доста държиш и желаеш тя да се случи, да я измислиш ", изяснява тя.

С необикновен взор към дърворезбата

 С дърворезба стартира да се занимава като че ли на смешка, само че това се оказва първата й специалност.
© Изабела Манолова

С дърворезба стартира да се занимава като че ли на смешка, само че това се оказва първата й специалност.

Като актьор, който се занимава с резба, Манолова има необикновен взор към това изкуство. Фактът, че след измененията от 10 ноември доста произведения на създатели изчезват от постройките, за чийто интериор са предопределени, а този раздел от изкуството бива напълно ориентиран от държавния към частния бранш, мощно я разгневява. Така се появява концепцията за организирането на пленер по дърворезба, посредством който творчеството на огромни модерни майстори да остави отпечатъка си в постройката на Драматичния спектакъл в Ловеч. Сред тях са имената на Роберт Цанев, Антон Георгиев, Изабела Манолова и студентите от катедра " Резба " на НХА Ивана Топалова, Цветина Генева и Добромир Бонев.

" Беше значимо да се направи, тъй като една непрекъсната експозиция във към този момент подготвен интериор може да бъде прегледана по нов метод, с нови създатели, взаимно работещи със студенти, които сега се учат ", прецизира Манолова.

Проектът на тематика " Театър " е финансиран отчасти от Национален фонд просвета, а останалите средства идват от частни спонсори, един от които е ловешка компания за произвеждане на мебели, която обезпечава на създателите материал.

Така Манолова се надява, че направените пана ще останат в историята на българската резба на 21 век като нещо, правено за мястото, на което се намира - " И след 10 години да вземем за пример едни студенти от НХА ще могат да отидат в Драматичен спектакъл Ловеч, с цел да видят скулптурите на тези създатели ", споделя тя.

 Опит в живописта.
© Изабела Манолова

Опит в живописта.

Като черпи сила от най-големите си вдъхновители - художникът Пабло Пикасо и режисьорите Дейвид Линч и Тим Бъртън, Изабела Манолова продължава да върви неуморимо през жанровете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР