© Иван Григоров Състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира

...
© Иван Григоров Състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира
Коментари Харесай

ВАС: Прекратяването мандата на кметове с незаличени фирми не бива да е формално

© Иван Григоров Състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд (КС) с искане, което може да породи съществени последствия в локалната власт. Съдиите от Върховен административен съд желаеха от Конституционен съд да разгласи за противоконституционен текст от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), уреждащ прекратяването на кметските пълномощия поради незаличено присъединяване във компания.

Конкретният мотив е дело, формирано по тъжба на кмета на Ветово Мехмед Мехмед против решение на Административния съд на Русе, с което бе преустановен мандатът му. Кметът навреме и изрядно е заличил едната си компания и трансферирал другата, откакто е бил определен, а след това в период уведомил за това общинския съвет, както и в декларацията си пред КПКОНПИ. Той обаче пропуснал да адресира уведомлението и до общинската изборна комисия (ОИК). Този напълно фиктивен пропуск обаче се оказва задоволително съображение ОИК да вземе решение да приключи предварително мандата му, а Русенският административен съд да удостовери това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Досега на това съображение - с влезнало в действие решение, доказано от съда, бяха прекъснати мандатите и кметовете на Стрелча и Благоевград. На сходно съображение бе преустановен и мандатът на общинския консултант в Дряново доктор Нено Ненов. Пред Върховен административен съд обаче са постъпили и не престават да постъпват аналогични тъжби от кметове и общински съветници от цялата страна.

В този смисъл, в случай че Конституционен съд допусне за разглеждане това искане на Върховен административен съд, всички висящи каузи по тъжби на кметове би трябвало да бъдат спрени, както е спряно и делото по тъжба на кмета на Ветово. Хипотетично напълно различен проблем би се появил, в случай че Конституционен съд одобри настояването за основателно и разгласи атакуваните текстове от ЗМСМА за противоконституционни. Тогава ще изникне въпросът какво става с към този момент прекратените мандати на двамата кметове на Стрелча и Благоевград, защото решенията на Конституционен съд работят единствено отсега нататък. Нещо повече - чака се решение на Конституционен съд и по въпроса за правните последствия от решенията му, с които се афишират за противоконституционни закони, към този момент произвели деяние.

Законът не позволява истински правосъден надзор върху предварителното преустановяване мандата на кметове с компания

Мотивите, изложени в определението на тричленния състав на Върховен административен съд, са съществени. Според тримата съдии - Ваня Пунева, Искра Александрова и Румяна Лилова (докладчик), сега законът не позволява истински правосъден надзор на решенията за предварително преустановяване на пълномощията на кмет поради незаличено присъединяване във компания в период, а единствено официална инспекция за осъществяването на избрани отговорности. Същевременно това визира освен персоналните права и ползи на определения за кмет, а и правата на гласоподавателите, които са дали своят вот за него. Според тримата съдии това води до нарушение на конституционно обезпечените право на отбрана и право на труд.

Законът задължава кметовете до един месец от оповестяването на изборните резултати, надлежно от приемането на решението на общинския съвет, да подхващат дейности за преустановяване на всякаква комерсиална активност и за освобождение от всички длъжности, несъвместими с кметския пост като контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пълномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации.

Кметовете, които са осъществявали такава активност или са заемали такива длъжности, са длъжни по едно и също време с предприемане на нужните дейности за прекратяване на този си статут да уведомят документално за това ръководителя на общинския съвет и съответната общинска изборна комисия. Неизпълнението единствено на едно от тези дейности в този едномесечен период води до предварително преустановяване на пълномощията им. Точно това се случва с кмета на Ветово, който все още на изборите е имал две сдружения - едноличен търговец и ЕООД. Мехмед в действителност е подхванал всичко належащо, с цел да приключи активността си като търговец, като е документално е уведомил за това ръководителя на общинския съвет, а след това е заявил този факт и в декларацията си пред КПКОНПИ. Пропуснал обаче да адресира уведомлението си с изключение на до общинския съвет, само че и до ОИК, която от своя страна установила това като съображение за прекратявана на мандата му.

Съставът на Върховен административен съд установи, че методът, по който тези условия са дефинирани в закона, води до нуждата те да са по едно и също време изпълнени и налични в едномесечния период по закон, като неизпълнението даже на едно от тях е причина за предварително преустановяване на компетенции. Такава е и еднопосочната правосъдна процедура досега като по този метод правосъдният надзор се трансформира във фиктивен. Този фиктивен правосъден надзор обаче не е съчетаем нито правото на отбрана по член 56 от конституцията, нито с института на несъвместимостта, считат тримата съдии.

Цитира се решение на Конституционен съд от 2013 година, в което се споделя, че правната уредба на несъвместимостта има за цел да не слага под подозрение " условията за самостоятелност и почтеност при реализиране на компетенции, на права и отговорности ". Но в същото време съществуването на несъответственост не допуска автоматизирано преустановяване на пълномощията, а след съответна преценка точно предвид на тази цел на института.

" Доколкото предварителното преустановяване пълномощията на кмет визира съществени права на определеното лице, а и права на гласоподавателите, упражнили политическото си право на избор, процесът на взимане на решение за това би трябвало да дава на засегнатия нужната отбрана на неговите ползи... Решението за такова преустановяване следва да бъде взето при съблюдаване на справедливия баланс сред конкуриращите се предпазени ползи. Необходим се явява самостоятелният метод към всеки обособен случай, с цел да се откри действителната воля на лицето посредством проучване на аргументите, довели до неизпълнението ", се споделя в определението.

По делото има всички учредения да се одобри, че волята на определения за кмет Мехмед е несъмнена - той е трансферирал всички дялове от ЕООД-то и е премахнат като негов шеф, а записаният му едноличен търговец е преустановен. Липсата на опция за преценка на осъществяването води до извода, че плануваният в закона надзор е фиктивен и неподходящ на същинската роля, която има съдът. Факта, че преустановяване пълномощията на кмета не предстои на изчерпателен правосъден надзор прави невероятно да се осъществя правото на отбрана, приема съдът.

Казусите на кметовете на Благоевград и Стрелча и общинския консултант от Дряново доктор Ненов

Само преди пет дни Върховен административен съд удостовери прекратяването на пълномощията на определения кмет на Благоевград Румен Томов (независим, подсилен от БСП) с аргумента, че не е заличил в точния момент компанията си едноличен търговец (решението на съда вижте тук). Съдът не одобри причините на Томов, че незаличаването на компанията в период е резултат от явен механически пропуск - компанията е продадена в едномесечния период по закон и е трябвало по едно и също време с висването на контракта за продажба на комерсиалното дружество Едноличен търговец да бъде вписано и заличаването на търговеца, само че това не е станало заради пропуск на юриста. Наложило се подаването на нова молба за изтриване и оттова и просрочието.

" Подобно пояснение е разумно и може да се одобри за житейски и правно обосновано , доколкото е открит фактът на прекачване на комерсиалното дружество на Едноличен търговец в периода по член 41, а.1 ЗМСМА, а той, наред с доказателствата за освобождение от присъединяване в другите търговски сдружения, е индикация за желание за преустановяване на комерсиалната активност на кмета на общината и като Едноличен търговец ", установи съдът в решението си по делото на Томов против отстраняването му като кмет, което стана по искане на съперника му в изборите Атанас Камбитов от ГЕРБ. Това обаче не би могло да преодолее императивното условие на закона, се споделя още там.

По същото време Върховен административен съд удостовери прекратяването и на мандата на кмет а на Стрелча Стойно Чачов, който преди изборите е притежател на " Българска асоциация по белот " ЕООД и въпреки че е подхванал дейности по прехвърлянето му на друго лице, не е задействал освобождението си като шеф. Допълнителна детайлност е, че сдружението не развива комерсиална активност, само че това няма значение по закон, значимото е, че не е изпълнено формалното условие да се в профил като шеф.

На 15 април Върховен административен съд удостовери решението на Апелативен съд - Габрово, и на ОИК - Дряново, за предварително преустановяване на мандата на определения за общински консултант в Дряново доктор Нено Ненов ( " Зелените " ), който е и шеф на сдружението, през което упражнява здравната си процедура, което пък е и наемател на общински парцел за лекарски кабинет.

Друг е въпросът, че Върховен административен съд не нападна пред Конституционен съд анологичната наредба във връзка с общинските съветници, само че този въпрос би могъл да изникне с оглед произнасянето на Конституционен съд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР