© Heinz-Peter Bader Още по темата Износът на петрол от

...
© Heinz-Peter Bader Още по темата Износът на петрол от
Коментари Харесай

ОПЕК и Русия се договориха за удължаване на петролната сделка до края на 2018 г.

© Heinz-Peter Bader Още по тематиката
Износът на нефт от Съединени американски щати дава нови очаквания на танкерните оператори

Политиката на ОПЕК за съкращения в продукцията води до развиване на нови направления за транспорт на суровината
14 ное 2017
ОПЕК чака търсенето на нефт да се вдигне

Организацията предвижда пик на търсенето на нефт през 2040 година
7 ное 2017
ОПЕК чака по-голямо търсене на нефт през 2018 година

Международната организация по енергетика планува по-балансиран пазар
13 окт 2017
Износът на нефт от Съединени американски щати доближи рекордно равнище

Производителите от Близкия изток се тревожат поради американското уголемение
5 окт 2017 " Когато решим да сложим завършек на договорката, ще го създадем на стадии, с цел да сме сигурни, че няма да шокираме пазара. "
Халид Ал-Фалих, енергиен министър на Саудитска АрабияПетролният картел ОПЕК и други страни отвън него се съгласиха да удължат периода на пониженото произвеждане на нефт до края на 2018 година, написа Reuters. Целта е да бъдат отстранени и последните останки от презапасяването на международните пазари, които бяха част от аргументите за спада в цената на петрола и задържането й на ниски равнища от 2014 година до тази година. Днес във Виена се организира среща на страните експортьори на нефт.

Ефективни ограничения

Досега ограниченията на ОПЕК се потвърдиха като ефикасни, като цената на суровината се подвигна до над 60 $ за барел – най-високото равнище от над две години. От Русия, която не е част от ОПЕК, само че е част от договорката, желаят и изясненост по какъв начин тъкмо ще се излезе от нея, когато завърши, с цел да не се стигне до същата обстановка.

Сегашният период е краят на март 2018 година, само че той ще бъде продължен до края на годината. От ОПЕК обаче оповестиха, че в случай че пазарът покаже сигнали на прегряване, е допустимо договорката да бъде прекъсната и по-рано.

Още преди събранието на ОПЕК енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих разгласи, че избира договорът да бъде продължен с 9 месеца до края на 2018 година, което докара до скок в цената на брента с 1.6% до на 64 $ за абрел. Той също по този начин разяснява, че е прекомерно рано да се разяснява по кое време ще завърши и би трябвало да се прегледа какво ще бъде ситуацията на пазара през идващите тримесечия, преди да се вършат проекти. " Когато решим да сложим завършек на договорката, ще го създадем на стадии, с цел да сме сигурни, че няма да шокираме пазара ", разяснява пред медиите Ал-Фалих.

Руски терзания

Заради забележителния растеж напоследък на цената на петрола, Русия изрази терзания, че може да се стигне до по-високо произвеждане от страна на Съединени американски щати, което още веднъж да докара до спад на котировките. Съединени американски щати не е част от договорката за понижаване на производството и през последните години прогресивно усилва износа си на суровина.

Русия се нуждае от доста по-ниски цени на петрола с цел да балансира бюджета си, в сравнение с Саудитска Арабия, чиято стопанска система е прекомерно подвластна от продажбата на суровината и управляващите в Рияд към този момент взимат ограничения за нейното диверсифициране. За Саудитска Арабия е значима високата цена на петрола и по друга линия – през 2018 година би трябвало да се случи общественото предложение на държавната компания Saudi Aramco. Петролният колос се цели в пазарна капитализация от над 2 трлн. $, при услови че в света сега няма компания с оценка даже 1 трлн. $. А при ново намаляване на цените на петрола, тази цел няма по какъв начин да бъде изпълнена.

Очакванията на някой от експертите са, че цените ще продължат да се покачват. " Пазарът може да ни изненада и да се стигне даже до 70 $ за барел ", разяснява Гари Рос, дългододишен анализатор на ОПЕК и създател на Pira Consultancy.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР