© Георги Кожухаров Политиката е заменена с празни приказки и

...
© Георги Кожухаров Политиката е заменена с празни приказки и
Коментари Харесай

Мнения Daily - Политиката ни е пихтиеста маса без ясни очертания

© Георги Кожухаров Политиката е сменена с празни приказки и агитация. Още по тематиката
Мнения Daily - Ердоган отклонява вниманието от слабата стопанска система с милитаризъм

И още: Видя се, че има и друга Турция; Бойко Борисов е хибрид сред Живков и Симеон
26 юни 2018
Мнения Daily - Тежко им на свободните хора в Турция

И още: Меркел ще вие като дяснопопулистките вълци; Реши ли Западът да не помни за съветското навлизане в Украйна
25 юни 2018 Вот на съмнение

Политиката ни е пихтиеста маса без ясни контури

От коментар на Полина Паунова за " Дойче Веле "

Факт е, че в България към този момент политика няма. Отсъствието ѝ не се случи изведнъж. Напротив - политиката последователно отстъпи на нещо друго, чието име не е доста ясно. То хем е политика, хем в него няма нищо политическо. Хем е опълчване, само че в него няма изясненост, а единствено противоборство. Хем е спор, само че по-скоро сред надъхани агитки, в сравнение с сред сблъскващи се визии.

За сходно цялостно размиване на пейзажа се приказва много от дълго време - несъмнено с съображение, изключително откогато партийният живот (а и държавният) се трансформира най-вече в лидерски монолози. Рядко обаче образецът за тоталната липса на политика в България е бил толкоз фрапантен както дебатите по вота на съмнение към кабинета " Борисов III ", които сякаш по процедура се организираха във вторник.

Дебатът по вота на съмнение против кабинета по тематика " Сигурност " бе претупан за по-малко от час и половина. В него стана дума за всичко останало - от това по какъв начин се управлява Народното събрание до ксенофобските партии във властта, само че за сигурност не приказва съвсем никой. Изключение направи, сякаш от вежливост, единствено водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която се опита да структурира някои от главните проблеми в региона.

Встъпителното ѝ изявление стартира, несъмнено, с поредицата бягства от затвори и арести (последното от които се случи директно преди съвещанието на парламента), мина през показните разстрели, ромски протести, битова престръпност, пропуски в сигурността по границите. Т.е. все тематики, по които държавното управление не просто недвусмислено се провали, а стана за смях.

По време на изявлението си обаче Корнелия Нинова - въпреки вотът да бе съответно за бранш " Сигурност " - не загатна нито дума за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, чието избиране за началник на ДАНС от кабинета на Българска социалистическа партия преди пет години подкопа сигурността на България и предпостави протичащото се в България и до през днешния ден. В думите на Нинова липсваше и разбор на енергийната сигурност - в подтекста на възраждащата се АЕЦ " Белене ". Липсваше и разбор на финансовата сигурност - в подтекста на големия обир КТБ.

Затова и някак напълно обяснимо се получи " изкривяването " на другояче изчезналия спор от страна на патриоти и Движение за права и свободи, които удавиха оскъдните причини на социалистите в слова за ксенофобия, шовинизъм и " майка България ". Съвсем като по сюжет, в тази обстановка представителите на ГЕРБ не отрониха нито дума. Нещо повече - те избраха да се изявят по тематиката в коридорите на Народното събрание. Там, където политика по формулировка няма.

Ето по този начин, единствено за час и половина, партиите потвърдиха, че в България понятието " политика " е изчерпано. То е сменено с нещо друго, което не изисква причини, в което няма визия, в което има най-много агитация и празни приказки и то изказани само пред публицистите. Така вторият избор на съмнение към кабинета " Борисов III " се трансформира в най-яркото доказателство, давано напоследък, че българската политическа класа е пихтиеста маса, без ясни контури. Тя си служи с клишета, а дейностите, които подхваща, са единствено за дегизировка на зависимостите, които я построяват и на чиято база ръководи.

----------
Властта първо да каже дали е осигурила професионално подготвени сили за сигурност.
(Не)сигурност

Полицията ни би трябвало да бъде градена отначало

От коментар на Петя Владимирова за " Дневник "

Фотограф: Георги Кожухаров
Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изрази във вторник сутринта пред Би Ти Ви страдание, че полицията в Ботевград не е употребила " мощ, помощни средства, гумени патрони и палки " при случая в ромската махала на Ботевград в неделя. И прикани вбъдеще да не се колебае. Тогава изпратени по сигнал за мощна музика чиновници на реда са били замеряни с камъни и буркани от група роми.

И зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи, и вицепремиерът виновен за сигурността и публичния ред, са представители на патриотичния сътрудник на ръководството. И двамата виждат отговорностите и призванието си в заканителния език, нравещ се на изстрадалия от престъпността, в това число и циганската престъпност, народ. Не са надалеч от истината изказванията на социолози, че единствено с говоренето и заканите срещу ромите Патриотите и Волен Сидеров си подсигуряват непрестанно наличие в Народното събрание и партньорство на ГЕРБ. А посредством тях ГЕРБ си обезпечава да бъде харесвано ръководството му, без да прави пропагандни старания в същата посока...

Но да не се отклоняваме, а да забележим по какъв начин полицията би могла да извърши рекомендациите на зам.-министъра и вицепремиера. Когато властта приканва да се работи с патрони, първо да каже дали е осигурила подготвена професионално полиция, вместо в хор с медиите да ни дава образец с Америка.

В Америка също имат проблем с използването на мощ, и там изправят на съд служители на реда за смъртоносна пукотевица, не заблуждавайте нашите униформени. Само че американските служители на реда не зяпат сащисани след откраднатия автомобил, а знаят по какъв начин до го догонят или да открият същия ден нарушителя. Бият с палките и стрелят с патрони, когато се постанова, а не откакто те оковат, тъй като тогава им е безвредно. И - да повторя, когато прекалят със силата, във всички правови страни се отива на съд. А за побой в килията се разделят с полицията. Завинаги.

Лесно е министрите да пускат строги закани по тв приемника, с цел да се харесат, само че мълчат за какво полицията не е в положение нито да пази жителите, нито да лови нарушителите. Мълчат, тъй като другояче би трябвало да признаят, че полицейската ни система е разрушена тотално и би трябвало да бъде градена отначало, в случай че изобщо е допустимо.

----------
Каквото и да има в предаването, не може да е по-лошо от фантазиите по тематиката.
Часът на Бойко Борисов

Премиерът би трябвало да желае лъчение на " Часът на Милен Цветков "

От коментар на Светлана Джамджиева за " Клуб Z "

Фотограф: Красимир Юскеселиев
Всяка медия има право на своя публицистична политика. Да, съобразена със закона, етичните и моралните правила и положителните професионални практики. И това се дефинира от хората, които вършат тази медия. Ръководството на малкия екран не се е смутило от оповестената тематика в предаването на Милен Цветков " Какво накара премиера Борисов да се възмути от подправената вест, че е станал притежател на гръцки остров? ". Трудно е да кажат, че не са я знаели авансово - звучи демократично, само че я има на фейсбук страницата на предаването. Така дефинирана, тя звучи необичайно - твърдим, че новината е подправена, само че ние се интересуваме за какво министър председателят се е възмутил от нея.

Ако една сериозна телевизия постави в едно изречение " Бойко Борисов-собственик-гръцки остров ", би трябвало да има доста съществени учредения за това, да вземем за пример нотариален акт или най-малко контракт за покупко-продажба. Но не, управлението на въпросната телевизия приема за обикновено да се питаме за какво Борисов е засегнат от подправената вест... (Може би имат поради, че той бе прекомерно благоразположен през годините към подправените " новинари ". И към момента е.)

Но кой знае какво е било казано в това предаване, с цел да бъде свалено, си мисли всеки естествен фен. Дори тези, които не гледат " Часът на Милен Цветков "... " Може би въпреки всичко е показан нотариален акт, а? " Ако съм на мястото на премиера, ще помоля малкия екран да излъчи предаването. Каквото и да има в него, не може да е по-лошо от фантазиите и догатките. Нито пък от тези " от сигурен източник се знае, че... ", които ще бъдат популяризирани напълно умишлено. (Да не загатвам, че предаването е на запис и е можело просто да бъде кратко това, което " не дава отговор на стандартите "...)

Всички помнят един уволнен карикатурист и изтритите му карикатури. А последната от тях беше търсена от хиляди след уволнението му. Колко пъти човек може да настъпи една и съща мотика? Може би престараването не е недостатък. Или пък в Нова имат някаква специфична причина да вършат черен пиар на премиера?

Знам, че мнозина ще кажат: " Защо ни занимавате с нелепости?! Буря в чаша вода. " Но да не забравяме - бурята в чаша вода си е напълно същинска стихия за жителите на чашата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР