© Eric Vidal Маските падатЕврокомисията заздрави зависимостите в правосъдието ни

...
© Eric Vidal Маските падатЕврокомисията заздрави зависимостите в правосъдието ни
Коментари Харесай

Мнения Daily - Еврокомисията заздрави зависимостите в правосъдието ни

© Eric Vidal Маските падат

Еврокомисията заздрави зависимостите в правораздаването ни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Петя Владимирова за " Дневник "

От договорката с махането на мониторинга над правораздаването ни не следва нищо като практическа смяна в България, защото и досегашните мониторингови отчети не доведоха до заличаване на зависимостите сред сенчестите кръгове и прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.
Брюксел пусна вълка в кошарата на третата власт.
Точно противоположното – зависимостите се заздравиха, Висшият правосъден съвет абдикира все по-откровено от задължението си да брани независимостта на правораздаването и преследва посредством инспектората си неуместните, които надигат глас. Благодарение на този " вътрешен механизъм ", на който в бъдеще Брюксел ще разчита, изпълнителите на поръчките на действително ръководещата тайфа зад завесата остават ненаказани. За това оказа помощ и фактът, че механичното повторение в евродокладите, че има прогрес, изцяло легитимира тази порочна действителност.

Е, в този момент към този момент няма да има отчети. Практически продължаването на мониторинга в досегашния му тип е не просто безсмислено, то е нездравословно. Ако искаше да внесе смисъл и резултат, Европейската комисия щеше да промени механизма на наблюдението, да го направи дейно, като го обвърже с финансовите потоци, в които са се вкопчили ръководещите у нас.

От казаното от Юнкер във вторник не проличава Брюксел да е имал такива планове, макар че настойчиво се приказва за бъдещо всеобщо наблюдаване на всички страни в Европейски Съюз по индикатор господство на правото. Чак не е за поверие, че е вероятен нов механизъм през 2020 година, привързан със прекъсване на евросредства при нарушавания, които в България са непрекъсната процедура.

И по какъв начин въобще да има доверие в еврокомисията, откакто в продължение на 11 години ролята на мониторинга й се изчерпваше да следи обикалянето на " вълка " към кошарата на правораздаването и да залива ефира с увъртени до вербален парадокс умозаключения във връзка така наречен битка с корупцията по високите етажи, която още никой не е усетил да съществува. Сега към този момент " вълкът " даже няма да е следен – той публично е вкаран в кошарата, с цел да " бди " над агнетата. А помним какво беше споделил сегашният министър председател, когато беше в съпротива: Достатъчно е да държиш правосъдната власт и да имаш медийна империя, с цел да управляваш, даже да си трета политическа мощ.

------

Шумните кавги остават не просто неразплетени, а някои от тях даже не са разследвани.
Контрареформи

Прокуратурата в България все по този начин е от " постъветски вид "

От коментар на Полина Паунова за " Свободна Европа "

След съвсем 13 години наблюдаване на правосъдната система у нас Европейската комисия разгласи, че предлага отпадането на мониторинговия механизъм. През целия интервал, в нито един собствен отчет Брюксел не означи, че в София се следи необратима воля за битка с корупцията по високите етажи на властта. Нямаше и еднопосочно изказване, че са изпълнени рекомендациите за реализиране на самостоятелност на съда и за определяне на механизми за надзор на основния прокурор.

Фотограф: Анелия Николова

Въпреки това отпадането на мониторинговия механизъм беше предстоящо, защото актуалният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер даде обещание на своя " другар Бойко ", че до края на месец октомври 2019 година наблюдението ще бъде отстранено. Може би точно на това заричане се дължат и последните думи на премиера Бойко Борисов по тази тематика: " Оптимист съм, тъй като безусловно всичко, което желаеха, ние с решения на Министерски съвет, с нарочни писма до Европейската комисия, с поети задължения за Венецианската комисия, сме го създали ", сподели той.

Дали обаче България е изпълнила всичко? Фактите сочат противоположното: политическото въздействие във Висш съдебен съвет е непроменено, а съветът от своя страна намира за несъществено да ревизира дали депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски има въздействие в правосъдната системи, даже когато това са изказвания на настоящи магистрати. Прокуратурата в България все по този начин е от " постъветски вид ", а следствията за корупция и търговия с въздействие (ако бъдат образувани) не стигат до съд.

България се свързва с постоянно с " корупция по високите етажи на властта " и " търговия с въздействие ". Наред с медийните изявления по тематиката, тези изрази участваха непроменяемо в отчетите на Брюксел за София. На този стадий обаче шумните кавги остават не просто неразплетени, а някои от тях даже не са разследвани, до момента в който други са напълно провалени.

-------------
Европа няма да идва като deus ex machina на всички места, където се проваляме.
Брюксел не има вяра на сълзи

Завърши интервалът на наивния еврооптимизъм у нас

От коментар на Веселин Желев за " Клуб Z "

Малко преди края на петгодишния си мандат Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер заяви, че предлага Европейският съюз да приключи наблюдението над правораздаването и вътрешните работи на България и да продължи за неопределен срок това над Румъния. Досегашният мониторинг над балканските съседки продължи над 12 години.

Фотограф: Надежда Чипева

С днешна дата знаем, че оповестеното през днешния ден решение не е дефинитивно. По него следва да се произнесат страните членки (Съветът на ЕС) и Европейският парламент и Комисията да го вземе дефинитивно, като се съобразят с техните мнения. Срок за това няма. Ако остане в действие досегашната процедура, Съветът ще изрази мнението си със изводи по отчетите на Комисията, а Народното събрание – с незаконодателна резолюция. И двете изискват елементарни болшинства, затова най-вероятно наподобява изразеното през днешния ден желание на Комисията да стане дефинитивно решение. Тя разказа прекратяването на досегашния механизъм за България като " преход " към мониторинг за върховенството на закона, който занапред ще се основава, ще важи за всички членки на Европейски Съюз и ще обгръща повече области от в този момент следените в България и Румъния.

Ако сумираме досегашните резултати в Механизма за съдействие и инспекция, Румъния изпреварва България, само че тя пропиля актива си, тъй като управлявалите до неотдавна социалдемократи обезсилиха признатото преди тях антикорупционно законодателство и подложиха на напън Антикорупционната дирекция (ДНА), уволнявайки нейната ръководителка Лаура Кодруца Кьовеши, с цел да се завърне тя, макар съпротивата на формален Букурещ, като първия европейски основен прокурор. От друга страна, цитираният източник, отчитайки, че България е изпълнила всички 17 рекомендации по механизма, уточни, че " отчетът не споделя, че задачата е реализирана и работата е свършенаТой не е знак, че всичко е съвършено ".

Въпреки това разликите в досегашните резултати на двете страни са повече от явни. Днешните отчети са доказателство, че Брюксел не постоянно вижда живота с очите на европейските жители. Питайте който си желаете дали счита корупцията в България за победена на фона на " Апартаментгейт ", " къщите за тъщи " или сериала " КТБ ". Питайте и дали някой счита правосъдната промяна за приключена при надпреварата с един кон за установяване на идващия основен прокурор.

Положително в края на механизма е най-малко формалното самопризнание, че България може най-накрая да стане пълноценна и равноправна членка на съюза, свободна от външен контрол. Дали нейните жители се усещат такива, си е техен проблем. Допълнително успокоение е, че Европейски Съюз в лицето на новата си Комисия и на част от европейските партии желаят да вкарат мониторинг за върховенството на закона във всичките си страни членки. Но да изчакаме първо това да стане и да забележим какъв ще бъде той. Не бива да се разпореждат прекомерни очаквания и на европейската прокуратура. Нейните пълномощия ще се простират до такава степен, докъдето стигат финансовите ползи на Европейски Съюз.

Можем да бъдем удовлетворени и че с края на мониторинга би трябвало да приключи интервалът на наивния еврооптимизъм у нас, на вярата, че Европа ще идва като deus ex machina на всички места, където българските институции или гражданско общество се провалят. Европа може доста да оказва помощ, само че нито може, нито е длъжна да свърши работата на българите за тяхната лична страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР