© Dado Ruvic Още по темата Когато банката блокира биткойна

...
© Dado Ruvic Още по темата Когато банката блокира биткойна
Коментари Харесай

Български платформи за криптовалути отново приемат банкови преводи

© Dado Ruvic Още по тематиката
Когато банката блокира биткойна

По-голямата част от българските банки лимитират или отхвърлят прехвърляния, свързани с криптовалути
15 дек 2017
Къде да си похарча биткойна

Разплащането с криптовалути към момента е лимитирано, благоприятни условия за това обаче има и в България
24 ное 2017 Някои от българските платформи за търговия с криптовалути още веднъж одобряват заплащания през банков превод. Cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg работят с разнообразни български банки все още, като одобряват заплащания в размер от най-малко 300 лева до 30 000 лева за една транзакция. Единствено crypto.bg към момента е затворен, като оттова настояват, че създават способ за заплащане, който да ги направи самостоятелен от обичайните финансови институции. Това демонстрира инспекция на " Капитал ".

Денят на банкера

Търговията през българските уеб сайтове беше блокирана на 6 декември предходната година, откакто Първа капиталова банка спря да ги обслужва без авансово уведомление. Тогава от ПИБ оповестиха, че огромна част от банките репортери като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отхвърлят да одобряват преводи за покупко-продажба на криптовалути. " В тази връзка Fibank не може да продължи да дава услуги на търговците на криптовалути ", разгласи банката в позиция. Подобна позиция на блокиране на дейностите на юридически лица, занимаващи се с търговия на криптовалути, преди този момент бяха изразили и други банки като Райфайзенбанк и ЦКБ. " Към момента работим сполучливо с друга банка, само че не можем да сме сигурни какъв брой време ще продължи това ", разяснява Венцислав Петров, създател на cryptobank.bg.

В позиция, изпратена до " Капитал " в края на предходната година, Българската национална банка разгласи, че комерсиалните банки имат право да отхвърлят осъществяването на парични преводи на база нормативни актове като Закона за ограниченията против финансиране на тероризма и Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Пълната самостоятелност

Ето за какво основателите на друга известна платформа – crypto.bg, смятат, че казусът е кардинален и няма да се реши, в случай че заменят потреблението на една банка с друга. Според тях съществува риск, щом един път са получили " благословията " на законодателя, банките и отсега нататък да запорират изборно сметки на съображение на двата представени нагоре закона. Именно по тази причина crypto.bg търсят по-дългосрочно решение на казуса, като желаят да основат peer-to-peer приложение за превод на средства, с което да реализират активността си.

Според тях възбраната от страна на банката, от една страна, е сигнал, че се случва нещо революционно в областта на финансите. " Вместо да попречи на търговията с криптовалути, тази рестрикция ще докара до подтик на развиването й ", разясниха от платформата за " Капитал ". Разработването на този инструмент обаче ще отнеме най-малко месец на платформата, която все още не действа.

Защо ги блокират

Най-очевидната причина за запорите от страна на банките е анонимността на криптовалутите. Има регистриран случай, при който пари, източвани посредством скимиране на платежни карти, се трансферират към български платформи за криптовалута. Преводът става посредством онлайн банкиране на трето лице, незает жител от малцинствата да вземем за пример, на името на който е открита банкова сметка. След като един път договорката е завършена и измамниците получат биткойн в портфейла си, парите не могат да бъдат проследени, а банката продължава да носи отговорност за източените средства.

И за мен ли важи

Трябва да се означи, че физически лица, които се занимават интензивно с търговия на криптовалути, споделят, че в никакъв случай не са имали проблем или запориране от страна на българска банка. Тоест локалните финансови институции по-скоро не поддържат " черен лист " с IBAN сметките на интернационалните тържища, въз основата на който автоматизирано да блокират нареждания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР