© Carlos Garcia Rawlins Броят на потвърдените смъртни случаи от

...
© Carlos Garcia Rawlins Броят на потвърдените смъртни случаи от
Коментари Харесай

Ще се превърне ли китайският вирус в пандемия

© Carlos Garcia Rawlins Броят на доказаните смъртни случаи от новия вирус в Китай доближи 360 души
По този метод жертвите станаха повече от тези на тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС), който през 2002 и 2003 година лиши живота на 349 души в континентален Китай. Общият брой на инфектираните в страната по публични данни е минимум 17 хиляди Случаи на болест бяха открити в над 20 страни, а в неделя беше обявено за първия умрял от болестта отвън Китай - във Филипините. Засега рестриктивните мерки на пътуванията не са съумели да попречат на разпространяването на вируса.
Страните от Г-7 възнамеряват да обсъдят обединен метод към ковид, заяви немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан, който през вчерашния ден е разговарял с американския си сътрудник. Още 3 страни се причислиха към групата, която затвори границите си за китайци и за чужденци, които са посещавали Китай през последните две седмици. Израел, Индонезия и Ирак взеха това решение, а преди този момент по този начин постъпиха Съединени американски щати, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Виетнам.
Капитал
Две неща изясняват за какво новата заразна болест всява такова безпокойствие. Едното е, че в началото тя се популяризира експоненциално. Когато десетките случаи се трансфорат в стотици и стотиците се трансфорат в хиляди, математиката ти оказва въздействие, пробуждайки спекулации за срив в опазването на здравето, обществен и стопански прелом и смъртоносна пандемия. Другото е дълбоката неустановеност. Рядкото комбиниране на обстоятелства и спорните отчети са знак, че учените не могат да изключат опцията за най-лошия вид.
Това е казусът с новия ковид, прочут като 2019-nCoV, който беше открит в Китай. Броят на докладваните случаи набъбна от 282 на 20 януари до над 17 000 единствено 14 дни по-късно. През това време четирите докладвани случая отвън континентален Китай се усилиха до 105. Съмнението хвърля сянка над значителните характерности на заболяването, в това число по отношение на това по какъв начин се предава и какъв дял от инфектираните умират.
В неразбираемата обстановка за предугаждане се вземаше симулация на взрив на ковид, направена от Johns Hopkins University през октомври, в която 65 млн. души губят живота си. А тя не е подобаваща.

Въпросите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Правилните въпроси са следните: Ще се трансформира ли новият вирус в световна болест? И какъв брой гибелен ще бъде?
Категоричен отговор ще получим след седмици или месеци, само че публичните здравни органи би трябвало да изготвят проект през днешния ден. Най-вероятното съмнение е, че болестта е тръгнала от Китай и има огромен риск да се популяризира по света - даже може да се трансформира в повтаряща се сезонна зараза. Може да се окаже, че не е по-смъртоносна от един сезонен грип, само че тогава също би се счела за сериозна. В кратковременен проект това би засегнало международната стопанска система и според от метода, по който се реагира против вируса, може също да повлияе на политиката в Китай.

Разпространението стартира през декември. Честото разбъркване на едно място на хора и животни в Китай значи, че е евентуално там да зародят вирусни разновидности, които да заразят хората; а всеобщото придвижване сред градовете значи, че е евентуално те да се разпространят измежду популацията.

Този вирус вероятно произлиза от прилепи и е минал през бозайници, евентуално като далекоизточни язовци, завършвайки на месния пазар в Ухан, където са се продавали диви животни. Симптомите наподобяват на тези на грип, само че могат да включват пневмония, която да има съдбовен край. Около 20% от докладваните случаи са доста тежки и изискват наблюдаване в болница; към 2% от тях са завършвали съдбовно. Все още няма ваксина или антивирусно лекуване.

Най-голямата неустановеност

Най-голямата неустановеност идва от това какъв брой случаи не са били регистрирани. Първичната здравна помощ е на базово равнище в Китай и част от болните са били избягвани или им е била отказана помощ в натоварени лечебни заведения. Много други може да са имали сходни леки признаци и да не са осъзнали, че са били носители на вируса. Модели, основани от учени в Хонконг, сочат, че до 25 януари десетки хиляди души към този момент са били инфектирани и че епидемията ще доближи връхна точка в границите на няколко месеца.

Ако в действителност е по този начин, вирусът е по-разпространен, в сравнение с мислим, и затова ще е по-трудно да се задържи в границите на Китай. Но това ще значи също, че е по-малко гибелен, тъй като броят на смъртните случаи ще би трябвало да бъде изчисляван по отношение на доста по-голяма база от инфектирани. Както е и при грипа, доста хора въпреки всичко могат да загинат. През 2017-2018 година тежък сезонен грип провокира признаци у 45 млн. американци и имаше 61 хиляди смъртни случаи.

Учените са почнали да работят над ваксини и лекувания - резултатите се чакат след 6 до 12 месеца, тъй че светът би трябвало да заложи на ограниченията на публичното опазване на здравето. В Китай това докара до най-голямата карантина в историята, като Ухан и останалата част от провинцията Хубей са блокирани. Такива съществени ограничения засегнаха цялостен Китай. Ваканцията е удължена, като учебни заведения и компании остават затворени. Храни и други артикули се доставят по домовете.

Много специалисти правят оценка напъните на Китай. Учените им несъмнено са се справили с уханския вирус по-добре, в сравнение с с вируса SARS през 2003 година, като го улавят бързо, засичат генома му и осведомят интернационалните органи. Китайските политици се показаха по-зле. Те оставиха да действат тесните пазари за диви животни, които са популяризирали SARS вируса. При новия вирус локалните управляващи в Ухан в началото омаловажиха научните обстоятелства и по-късно, когато болестта стартира да се популяризира, вкараха цялостна карантина - осем часа след първото оповестяване на частична, и по този начин са разрешили евентуално на към 1 млн. евентуално инфектирани жители да изоставен града преди този момент. А това може да е подкопало резултата от мярката.

Растежът на Китай през първото тримесечие може да падне под 6%. Тъй като Китай дава отговор за съвсем една пета от международното произвеждане, това евентуално ще има видим резултат върху световния напредък. Въпреки че стопанската система ще се възвърне, когато вирусът изчезне, репутацията на комунистическата партия и даже тази на президента Си Дзинпин може за дълго да бъде накърнена. Партията твърди, че " въоръжена " с науката е по-ефективна в ръководството от страните с демокрации. Провалът в преодоляването на вирусната болест обаче демонстрира противоположното.

Извън Китай сходни карантини са немислими. Медицинските и икономическите разноски ще зависят от забавянето на разпространяването на заболяването вследствие на дейностите на държавното управление. Начинът, по който би трябвало да се направи това, е посредством уединяване на инфектирани допустимо най-скоро, откакто се открият, и търсене и слагане под карантина на хората, с които засегнатите са били в контакт - в реалност, в случай че заболяването изчезне в Китай, това може въпреки всичко да спре пандемията.

Ако, въпреки това, това не се случи, може да се затворят учебни заведения, да се лимитират пътуванията и да се анулират обществени събития. Системите на опазването на здравето биха имали по-голям късмет да се приготвят за вълната и да освободят леглата, които сега са цялостни с хора със сезонен грип.

Въпреки всички тези ограничения епидемията може въпреки всичко да бъде доста тежка. Някои системи на опазването на здравето, в Африка и в бедните региони на големите градове в Азия, няма да бъдат способни да изолират пациентите и да проследят контактите им с други хора. Много зависи от това дали хората са заразни, когато признаците им са леки (или преди въобще да се появят някакви, както демонстрират някои доклади), тъй като е мъчно да се разпознаят такива хора. Също зависи от това дали вирусът мутира, ставайки по-лесен за предаване или гибелен.

Светът в никакъв случай преди не е отговарял толкоз бързо на болест, както на 2019-nCoV. Въпреки това вирусът въпреки всичко може да аргументи огромни вреди. Докато хората се заселват на нови места, отглеждат повече животни, събират се в градове, пътуват и затоплят планетата, новите заболявания ще става по-често събитие. Една оценка демонстрира, че разноските за това се равняват на 60 милиарда $ на година. SARS, MERS, вирусът Зика, мексиканският свински грип: треската от Ухан е последното допълнение в неприятната поредност. И няма да бъде последното.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР