© Brendan Mcdermid Още по темата Тръмп и съюзниците се

...
© Brendan Mcdermid Още по темата Тръмп и съюзниците се
Коментари Харесай

Пазарите засега приемат спокойно заплахата от въздушни удари в Сирия

© Brendan Mcdermid Още по тематиката
Тръмп и съдружниците се приготвят за удар против Сирия

Все още не е ясно по кое време ще бъде нанесен военният отговор на химическата офанзива в Дума
12 апр 2018
Войната в Сирия движи тържищата
12 апр 2018
Тръмп предизвести Русия, че Съединени американски щати ще нападат Сирия

Москва съобщи, че ще смъкна американските ракети, в случай че бъдат изстреляни
11 апр 2018 Инвеститорите наблюдават с нараснало внимание обстановката към Сирия, тъй като възможна въздушна офанзива на Съединени американски щати и съдружниците й може да се отрази на цените на редица активи. След като международните тържища приключиха вчерашния ден с скептицизъм поради упованията Съединени американски щати да поведе офанзива против режима на Башар Асад, в четвъртък обстановката в Европа беше много по-добра, а търговията оттатък Океана стартира с покачване.

Днес американският президент Доналд Тръмп разгласи, че офанзива против Сирия може да има " доста скоро или не толкоз скоро ", като тези думи наподобява бяха задоволителни, с цел да успокоят вложителите.

Dow Jones отвори с покачване от 0.9% и след час търговия растежът е към този момент 1.3%. S&P подвигна равнището си с 0.6% при започване на сесията, а към 17.30 часа покачването е 1%. В Европа настроенията също са оптимистични, като в Германия DAX се покачва с 1%, във Франция CAC с 0.5%, а във Англия FTSE отбелязва най-малък растеж от 0.1%.

Игра на боязън

Вчера Доналд Тръмп стресна освен вложителите с думите си, че Русия би трябвало да е подготвена за американски ракети, ориентирани към Сирия. Американският президент разкритикува за следващ път всички, които поддържат " животното " Асад. Очакванията бяха за неотдавнашен удар, само че защото подобен не последва на момента от страна на Съединени американски щати или съдружниците на страната, вложителите се успокоиха.

През последните седмици всички показатели работят с изключително висока волатилност, като аргументите за това са свързани в множеството случаи със Съединени американски щати. Страховете от комерсиална война сред най-голямата стопанска система в света и втората по величина Китай доведоха до някои от най-големите спадове на Dow Jones и S&P през последното десетилетие, последвани от частични възобновявания. Сега търговците насочват вниманието си към възможна ескалация на войната в Сирия.

Поскъпване на петрола

Напрежението в Близкия изток се отразява непосредствено и на цената на петрола, която по-рано денем доближи най-високото си равнище от 2014 година насам. В сряда брент даже мина за малко 73 $. В момента един барел вид брент се търгува за над 71.5 $, до момента в който лекият американски вид е на цена 66.7 $. Златото остава устойчиво на ценови равнища към 1350 $ за унция.

Еврото отстъпва

След като от началото на седмицата доларът отстъпваше по отношение на останалите водещи валути, в четвъртък нарастна с малко над 0.5% по отношение на еврото - до 1.2302. В основата на растежа на американската валута са данните за свиването на индустриалното произвеждане в еврозоната и Европейски Съюз през февруари на месечна база и информацията от протокола от срещата на ЕЦБ през март. На последното си съвещание представителите на ЕЦБ са изразили угриженост от риска от широкообхватна комерсиална война със Съединени американски щати и се тормозят от евентуалното нездравословно влияние на мощното евро върху стопанската система на валутния съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР