© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Само един час продължи Националното събрание (най-висшият

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Само един час продължи Националното събрание (най-висшият
Коментари Харесай

На най-високия форум на ГЕРБ говори само Борисов

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Само един час продължи Националното заседание (най-висшият партиен форум) на ГЕРБ в неделя, който авансово беше претрупан с две упования. Едното беше обвързвано с отстраняването на до неотдавна втория човек в партията Цветан Цветанов и възможното оповестяване и на други имена на регионални координатори и кметове, които да последват ориста му. А второто - че форумът ще набележи главните насоки, по които партията да се реформира и в нея на предни позиции да застанат свежи лица.

Освен от медиите, тези упования бяха подхранвани и от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. В разнообразни свои изяви след успеха на партията му на европейските избори в края на май той отправяше закани за " чистка " в няколко регионални структури, сред които Пловдив, Добрич, Плевен, Ямбол, чиято работа определяше като незадоволителна. Интригата преди форума в допълнение се подгряваше от тоталната неопределеност измежду депутатите и висшите партийни функционери на ГЕРБ за кадровите рокади по високите етажи на партията, които готви Борисов, както и за желанията му за структурни промени във групировката.
Изказването на Борисов зае половината от времето на форума, след него всички лични промени и оферти за промени в устава бяха гласувани единомислещо от 1060-те делегати. Не беше дадена думата на нито един от присъстващите, а и никой не прояви предпочитание да приказва пред съпартийците си.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Темата Цветанов към този момент е затворена
Оставката на Цветан Цветанов от всички партийни постове беше утвърдена от 1046 души, 10 бяха " срещу ", а 11 се въздържаха. В изявлението си Борисов му благодари и съобщи, че за него този ден е най-труден, " само че това е животът ". Премиерът посочи, че Цветанов остава редови партиен член и ще работи за ГЕРБ от " първичната си партийна организация ". " Животът е динамичен, трансформира се и това се чака от нас. Който може. несъмнено, който не може, времето го изхвърля ", съобщи ръководителят на ГЕРБ по негов адрес. След това с аргумента, че тематиката за него е " мъчителна " Борисов не загатна повече името на Цветанов в речта си, макар че той се появи в залата с него и от самото начало двамата стояха един до различен. След форума Цветанов пък съобщи, че е " предан човек и постоянно цени хората, с които е работил ". Декларира, че повече с организационна активност няма да се занимава и разгласи, че приготвя основаването на център с евроатлантическа устременост за разбори и прогнози по тематиката " Сигурност ".

Заедно с оставката на Цветанов беше гласувано и освобождението от Изпълнителната комисия на някогашния шеф на премиерския кабинет на Борисов - Румяна Бъчварова, която стана дипломат на България в Израел. На тяхно място Борисов предложи ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и регионалния координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров. Аргументи за избора им в управлението на ГЕРБ не бяха дадени. Лидерът уточни единствено, че Караянчева била от значим район - Кърджали, а Тодоров му трябвал, тъй като отговарял за Силистра и Дулово. Очевидно регионалният координатор на Силистра не беше прочут на по-голямата част от делегатите, тъй като Борисов го прикани да стане, " с цел да го видят ". Така от направените промени се разбра, че Борисов ще остане единствено с двама заместници в партията - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. " За да не се концентрира властта в един човек ", уточни Борисов. Не стана ясно обаче по какъв начин и дали партийната работа ще бъде разпределена сред членовете на изпълнителната комисия, каквито поръчки даваше Борисов преди този момент. Най-вероятно по-голямата тежест по работата със структурите ще падне върху настоящия административен секретар и регионален координатор на София Цветомир Паунов, който беше претрупан да води националното заседание на ГЕРБ.

Пловдив и Плевен - черните овце в ГЕРБ
В изявлението си пред делегатите Борисов обществено разкритикува работата единствено на кмета на Пловдив Иван Тотев и структурата в Плевен. Лидерът на ГЕРБ сподели, че на предходното събиране на актива на ГЕРБ преди европейските избори е приказвал за " сините и алените лампички ", които би трябвало да светнат на хората на управителни позиции. " Някои не ме схванаха. Не схванаха и в Пловдив ", съобщи Борисов. От много време министър председателят е в спор с кмета на Пловдив и в средите на ГЕРБ се приказва, че той няма да е още веднъж претендент на партията за кмет на идните локални избори. Очевидно и самият Тотев е наясно с това, тъй като в навечерието на националното заседание стартира няколко имена като вероятни претенденти за кмет на ГЕРБ в Пловдив сред които и близкия до Борисов регионален шеф Здравко Димитров, с ангажимента, че решението ще бъде взето от Борисов. За Плевен пък водачът на ГЕРБ се възмути, че толкоз неща са направени, само че поради това, че няколко индивида са се " възприели като тартори " ГЕРБ освен, че няма триумф, само че и хората им " се смеели ". " Там би трябвало радикално да се реже ", съобщи Борисов.

Новата " визия " на Борисов за ГЕРБ

В ГЕРБ към този момент ще работи етична комисия, която ще приема сигнали за злоупотреби и нарушавания на партийни функционери на разнообразни постове. Тя ще е спомагателен орган към Изпълнителната комисия и ще прави инспекции по сигналите и ще предлага санкции. Идеята за основаването й Борисов изясни по този начин: " Когато получаваме във фейсбук сигнали, първо ние да си проверим. Има Министерство на вътрешните работи, прокуратура, само че първо ние да си знаем и да проверим дали е правилно ". Той даде образец още веднъж с Пловдив, където наскоро беше задържан районният кмет Ральо Ралев след подаден сигнал от предприемач до Борисов. По същия метод беше освободен от служба и дългогодишният зам.-кмет на града Димитър Кацарски. " Трябва ли хората в Пловдив да идват и да ми се оплакват. Затова би трябвало етична комисия ", сподели Борисов и прикани в нея да влязат чисти и морални хора..
Пред делегатите Борисов съобщи, че номинациите за кметове и общински съветници на ГЕРБ за идните локални избори ще се вършат от партийните структури на ГЕРБ, само че това би трябвало да става след срещи с обществеността.,,Ще желая срещи с обществеността, с цел да ги чуя какво мислят за нашите кметове и общински съветници. За да забележим дали не сме станали номенклатура във времето. Дали не сме станали доста лъскави. Има хора, които желаят да вземат участие в партийния живот, само че локалният феодал не ги позволява, тъй като вижда конкуренция, а ние би трябвало да се обновяваме непрестанно. ", съобщи Борисов. След насъбраните във всички направления кавги, от които продължава да няма ефектини последици, Борисов за следващ път заплаши съпартийците си, че няма да има благосклонност за никого, " тъй като другояче партията няма да съществува ". По думите му хората желаят правдивост и съгласно него това е основната дума.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР