© Анелия Николова А дали правителството само не си организира

...
© Анелия Николова А дали правителството само не си организира
Коментари Харесай

Мнения Daily - Борисов - с "гадовете" срещу "гадовете"

© Анелия Николова А дали държавното управление единствено не си провежда тази " ювелирна интервенция ". Още по тематиката
Мнения Daily - Търговска загадка, преминаваща в омерта

И още: Скандалът ЧЕЗ може да ни разноски до урните; Коалицията сред ДСБ и " Да, България " е извънредно незадоволителна
28 фев 2018
Мнения Daily - Ако ДАНС работеше в наш интерес...

И още: Олигархичната страна е неприятен стопанин; По-важни са въпросите към договорката за ЧЕЗ
27 фев 2018 Игра на тронове

Борисов - с " гадовете " против " гадовете "

От коментар на Полина Паунова за " Дойче Веле "

Пак ЧЕЗ, отново ток, отново популистки изявления. Така министър-председателят Бойко Борисов заключи политическия взор към договорката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. И освен - в гневна конференция министър председателят разказа скандална скица с присъединяване на руско-грузински офшорки и български банки. Но не пое отговорност за протичащото се. Вместо това упрекна ЧЕЗ в скрит план за свалянето му от власт - както при февруарските митинги през 2013 година.

Докато Борисов " разобличаваше " участниците в схемата, един до друг с него бе застанал водачът на " Атака " Волен Сидеров, който сега е негов сътрудник във властта. При това формален сътрудник, подписал съглашение и контролиращ министерството на стопанската система посредством своя номинация. Къде беше Волен Сидеров през 2013 година? От другата страна. Или другояче казано - водачът на една от трите националистически партии, които в този момент партнират на ГЕРБ в ръководството, беше тогава от " гадовете ".

На този декор е прелюбопитен миг, че пет години по-късно и без никакво разстройване министър-председателят приказва за " гадове ", и то " същите " като тогава, които още веднъж желали да го смъкват от власт. В компанията на същите тези " гадове ".

Интересно е и друго събитие - подробност, който няма по какъв начин да бъде пропуснат и който хвърля светлина върху фигурата на Сидеров, а оттова и върху актуалната управническа настройка. Преди пет години водачът на " Атака " беше така наречен " златен пръст " на ръководещите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които пристигнаха на власт след държавното управление на Борисов. Именно техният кабинет издигна Пеевски за началник на ДАНС, а кворумът при избора бе обезпечен от " Атака ". Същата " Атака ", която в този момент номинално стои зад икономическия министър, уличаван в протекция на ред ползи на въпросния неуспешен началник на ДАНС.

Тези елементи не биха имали толкоз огромно значение, в случай че министър-председателят не насочи самичък вниманието към тях. По остарял бит медиите не му зададоха никакви въпроси. А поле несъмнено има. Най-очевидното и разумно запитване е следното: кои са " гадовете ", откакто с част от тях той ръководи сега. Но въпросите надалеч не се изчерпват с това.

Може би най-важният миг, който би трябвало да се обясни в подтекста на сюжета " ЧЕЗ, Гинка Върбакова и гадовете ", е не кои са " гадовете ", а дали самото държавно управление не си провежда тази " ювелирна интервенция " взаимно със същите тези " гадове ".

Причините за сходно съмнение са не една и две, като може би най-солидната от тях е присъединяване на Българската банка за развиване (ББР), отпред на която стои Стоян Мавродиев. Кариерата му публично е обвързвана с Борисов и ГЕРБ, а след това редица случаи осветиха връзките му с Пеевски.

На този декор целият спектакъл, разигран от държавния уред за да покаже Борисов като жертва пред необятната аудитория, наподобява напълно несполучлив. Навярно има хора, които считат, че сходна огромна договорка, засягаща директно сигурността на страната, може да се случи без знанието на министър-председателя. Но тези наивници, за благополучие, са малко. Страничните условия към компанията на Гинка Върбакова и най-много ролята на ББР в цялата история няма по какъв начин да не породят догатки за безмълвното присъединяване на страната в нея.

------------- Нашият избор не е сред капитализъм или социализъм, а за тип народна власт.
Политикономика

Без демократичната народна власт лявото и дясното губят смисъл

От коментар на макроикономиста Евгений Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Георги Кожухаров
За " дясното " и " лявото ". Както при градежа на къща, по този начин и в построяването на демократична страна има разнообразни равнища. Както не може да има къща без основи, по този начин не може да има и леви и десни партии без демократична народна власт. Веднага разяснявам - това не е народна власт на либералите, а на всички хора без значение генезис, религия, раса, пол, възраст и обучение. За разлика от нелибералната народна власт, където суверен не е народът, а групата или един човек сега на власт, представляващи страната. Или за разлика от робовладелската народна власт в антична Гърция и Рим, която е единствено за една група хора в обществото.

Няма демократична народна власт там, където не се съблюдават няколко правилото: господство на правото, независимост на медиите (плурализъм на мненията), отбрана правата на индивида и на малцинствата и пазарна стопанска система със отбрана правата на частна благосъстоятелност. Те са метаниво, координатна система, без която не са вероятни " лявото " и дясното ". Затова когато са фасадни, както у нас тези правила и ценнности - всички,които ги желаеме действителни би трябвало да се сплотяваме. Това е смисъла на " няма ляво, няма дясно "

Едва когато успеем да имаме тези правила приложени в обществения живот, в държавността, тогава можем да отидем на второ равнище - видното - и пазиме други полезности, производни на първите: повече или по-малко страна, налози, войска, персонална независимост и така нататък

Апропо, по тази причина в този момент не ни одобряват в Еврозоната - тъй като сме покрили критериите на Маастрихт от второ равнище, само че не сме покрили базовия аршин от Копенхаген от първо равнище (метаниво) на демократичната народна власт за правовата страна - върховенството на правото.

Много хора бъркат алтернативата демократична или нелиберална (суверенна) народна власт с друга алтернатива - капитализъм или социализъм. Това е неточност - капитализмът може да съществува под разнообразни форми, включително и при социализма (НЕП, държавен капитализъм), олигархичен, другарски, предприемачески и така нататък Той няма директно отношение към ръководството на страната - дали е Китай, Сингапур, Съединени американски щати, Бангладеш или Швеция...Но от тези страни единствено в Съединени американски щати и Швеция има демократична народна власт, и единствено там " дясното " и " лявото " имат смисъл...

Затова е значимо да сме наясно какъв е нашият избор. Той не е сред капитализъм или социализъм, а за тип народна власт, която разрешава избран вид капитализъм. Само демократичната народна власт предизвиква предприемаческия, т.е. продуктивния капитализъм.

Ако непрекъснато се хващаме на въдицата, че у нас алтернативата е " ляво или дясно ", постоянно ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм и нелиберална народна власт от съветски вид.

С видните за всички ни скандални резултати.

------------- Твърде бързо от подправени вести преминахме към първоначални страхове.

Димна завеса

Политици-чираци сеят суматоха

От коментар на политолога Антоний Гълъбов за Offnews.bg

Фотограф: Николай Дойчинов
Критично ниското доверие в институциите открива големи пространства за корист със страховете на хората. През миналите два месеца от началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз напъните за заглушаване на европейския дневен ред на България все по-често се насочват към манипулирането на страхове и усилването на евразийска агитация.

Историята за чирака, който желал да стане вълшебник, е била обект на голям брой тълкования, само че оттатък комичната й страна, в нея се крие и значима поука. В упоритостта си да се показа за същински вълшебник чиракът най-често протяга ръка към най-страшните вълшебства. Колкото по-неук и упорит е, толкоз по-вероятно е да се опита да приложи най-разрушителните заклинания. Всичко това свършва, когато майсторът се върне, само че до тогава чиракът е в положение да провокира стихии, които мъчно могат да бъдат овладени още веднъж.

Твърде бързо от подправени вести преминахме към първоначални страхове. Насред пропагандната нервност, която се разгоря в България, мнозина решиха, че подправените вести към този момент не са задоволителни, с цел да се реализира бърз резултат. И тъкмо като чирака-магьосник взеха решение, че е за предпочитане да покажат на другите, само че най-много на самите себе си, какъв брой дълго и незаслужено са били подценявани.

По-голямата част от политиците в България наподобява се отхвърлиха изцяло от мисълта, че могат да завоюват доверието и уважението на българските жители. Вместо да се пробват да привлекат вниманието им към личните си политически планове и платформи, все по-често политиците у нас се пробват да основат или най-малко да усилят споделеното чувство за неустановеност и тревога в обществото.

Посланието на тази тактичност наподобява ясно – откакто не ни харесвате, ние пък можем да ви плашим със страшни истории за идни бедствия и произшествия. Ако към това прибавим все по-настойчивите указания на про-кремълската и антиевропейска агитация, които ни заливат в навечерието на президентските избори в Руската федерация, с получената примес съвсем всеки упорит и несръчен чирак може да тества знанията си в магиите.

Нашите чираци доста припомнят тези измамници, които тъкали невидими платове, с които обличали царя, който поради личните си провинциални комплекси за непълноценност приел да се довери на техните обещания. Те се пробват да основат цялостна визия за злополука, само че - както и художниците-наивисти - отделят прекомерно огромно значение на детайла, забравяйки за общата картина. Просто тъй като са чираци. Във всеки случай нашите чираци биха могли да израснат до калфи единствено с връзки. Няма различен метод, като се има поради нападателния примитивизъм, с който ни заливат все по този начин неуморно.

Все отново, от наглостта и самонадеяността на чирака може да има и изгода. Най-малкото, при превъзмогването на последствията от неговите изстъпления, излиза наяве кои съставки би трябвало да бъдат държани настрана, кои порти би трябвало да останат заключени и какъв брой време могат да бъдат оставени без надзор чираците, а даже и калфите на магьосника.

След края на следващия опит пушекът ще се слегне, а може би чираците най-сетне ще бъдат сложени на мястото им. Може би най-сетне тези, върху чието схващане се упражняват чираците на майстора, ще се отърсят от не толкоз фините частици и ще престанат да се вслушват в чираците. Или може би не?!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР