class=first-letter-big>У ниКредит Булбанк дава по-изгодни ипотечни кредити за жилища в

...
class=first-letter-big>У ниКредит Булбанк дава по-изгодни ипотечни кредити за жилища в
Коментари Харесай

Банка с по-изгодни кредити за жилища в енергийно ефективни сгради

class= " first-letter-big " > У ниКредит Булбанк дава по-изгодни ипотечни заеми за жилища в енергийно ефикасни здания. Това оповестиха от банката на онлайн конференция "Възможности на пазара на ипотеките ".

Участници в нея и отговори на въпроси даваха Теодора Петкова, ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк, Джакомо Волпи, член на Управителния съвет и шеф Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк и Людмил Цоков, старши управител в отдел Продукти и процеси за самостоятелни клиенти в УниКредит Булбанк.

УниКредит Булбанк предлага отстъпки от лихви по ипотечни заеми за парцели с висок енергиен клас. Устойчивото развиване е значим аспект от новите артикули и услуги на банката, съобщи Теодора Петкова.

Клиентите на УниКредит Булбанк имат опция да се възползват от преференциални условия за ипотечно кредитиране на парцели с висок енергиен клас, разясниха специалисти от банката по време на онлайн конференция, отдадена на опциите на пазара на ипотеките.

"Зелена ипотека от Уникредит Булбанк " е особено предложение за кредитиране за здания с висок клас енергийна успеваемост. Бихме желали да подтикваме посредством особено ценово предложение търсенето на подобен вид жилища, а това в средносрочен проект би и нараснало и предлагането на подобен вид здания от строителите ", сподели Людмил Цоков. Той изясни, че всички здания, издигнати след 2010 година, би трябвало да имат документ за енергийна успеваемост с най-малко клас Б.

"За 2019 година от всички издигнати здания е към момента невисок делът на постройките с клас А енергийна успеваемост – едвам 7%. Искаме да подтикваме виновното държание и посредством повишение на знанието да увеличим и търсенето на жилища в здания с клас А или по-висок. Всички здания от клас А, или по-висок, са освободени от налог здания за 7 година ", уточни Цоков.

"При клиентите на УниКредит Булбанк с ипотечни заеми превес имат мъжете, които са фамилни и без деца. 70% от заемите са дълготрайни - за 30 – 35 година Най-много изтеглени такива заеми има в София, Пловдив, Варна и Бургас. 50% от кредитополучателите са на възраст сред 25 и 35 година ", сподели още Цоков.

"УниКредит Булбанк работи ангажирано, с отговорност и храброст, с цел да уголемява от ден на ден каузи на зелените транзакции в кредитния ни портфейл и ще видите, че това се отнася към този момент освен за бизнес плановете, а и за семействата. Причина за това е освен възприятието за неотложност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните опасности и да стартират да ги включват на всеки стадий от банковата активност, само че и вътрешната ни ангажираност, че дружно би трябвало незабавно да предприемем съответни дейности по трите стълба на ESG - околна среда (environment), обществена политика (social) и ръководство (governance) ", разяснява Теодора Петкова.

"В УниКредит Булбанк имаме ясна политика във връзка с екологичните и обществени начинания ", съобщи Джакомо Волпи.

"Целта ни е да поддържаме опазването на околната среда. Затова създадохме самодейността за засаждане на гората на Уникредит. Нашите чиновници засаждат дървета и следят онлайн по какъв начин те израстват. В Уникредит в България имаме същата цел, като се стремим да бъдем компания, която не употребява хартия ", изясни Волпи.

Той добави, че концепцията на Уникредит е да финансира планове и компании, които имат обществена интензивност и предопределение.

"Подкрепяме образования за финансова просветеност за 38 000 възпитаници в България ", сподели Волпи.

"Стараем се да създадем удобна среда за нашите чиновници, да създадем условия за открита и почтена връзка. В България желаеме да промотираме вземането на управителни позиции от дами ", съобщи Джакомо Волпи.

"Същевременно Уникредит е измежду 10-те компании в Европа с най-хубави резултати във връзка с еколог, обществени и корпоративни начинания. Ние сме доста дейни в зеленото кредитиране. 11% от новите ни заеми в банкиране на дребно идват от зеленото кредитиране от общия размер заеми в Централна и Източна Европа. Дигитализацията поддържа нашата тактика за запазване на околната среда. Предоставя се опция да станеш клиент на банката изцяло отдалечено през Булбанк Мобайл. Лесно и бързо заплащане на битови сметки, разплащане с телефон посредством Apple pay и цифров портфейл и други Към днешна дата имаме към 440 000 клиенти в мобилното банкиране, на които сме признателни, защото ни оказват помощ в нашата цел за по-устойчива околна среда ", уточни Волпи.

По време на конференцията Людмил Цоков изясни, че от Зелената ипотека на банката могат да се възползват физически лица, а също и дребния и междинен бизнес.

"Продуктът дава опция на клиентите да се възползват от отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в постройка с енергийна успеваемост клас А или по-висок. Класът енергийна успеваемост може да бъде забелязан от енергийния документ, който всяка постройка, издигната след 2010 година има. Сертификатът може да бъде взет от строителя, общината по местоположение и от техническия паспорт на постройката ", сподели той.

Цоков даде съответни образци като изясни, че за ипотечен заем на стойност 150 хиляди лв. за период от 30 години клиентите могат да спестят 5760 лв., което се равнява на 6 и половина по-малко месечни вноски или 5% по-малко разноски за клиента.

" Банката предлага зелени решения и за дребния и междинен бизнес, като се прави специфична отстъпка при капиталови заеми за пазаруване на зелени активи, както и облекчени условия за обезпеченията на капиталовия заем. За бизнеса при междинен размер на заем 100 000 лв. за период от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лева, което е 17.5% по-малко разноски за клиента ", уточни Цоков.

"В УниКредит Булбанк считаме, че банките, посредством своите артикули и условия, могат да въздействат върху трендовете в потребителско търсене. Затова насърчаваме потреблението с мисъл за бъдещето със Зелена ипотека ", изясни той.

А какви са упованията за лихвите по ипотечните заеми за 2021 година:

"Пандемията не се отрази на търсенето и пазарът на ипотечни заеми регистрира двуцифрен растеж. Запазихме нашата рискова политика, каквато е била. При лихвените равнища наклонността е за непрекъснат тренд на понижаване. Пазарът е намерил своята равновесна точка и не чакаме някакво придвижване нагоре или надолу във връзка с лихвите по ипотечни заеми ", счита Теодора Петкова.

"Много е евентуално идната година ипотечните кредитидда набъбнат с към 11% ", счита Джакомо Волпи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР