Cisco придобива софтуерната компания за киберсигурност Splunk за 157 долара

...
Cisco придобива софтуерната компания за киберсигурност Splunk за 157 долара
Коментари Харесай

В сделка за за $28 млрд. Cisco купува компанията за киберсигурност Splunk

Cisco придобива софтуерната компания за киберсигурност Splunk за 157 $ на акция в най-голямата си до момента договорка на стойност към 28 милиарда $, заяви компанията в четвъртък.

Технологията на Splunk оказва помощ на организациите да следят и проучват своите данни, с цел да минимизират риска от хакерски офанзиви и да позволяват по-бързо механически проблеми. Cisco от дълго време е най-големият производител в света на компютърното мрежово съоръжение и укрепва бизнеса си с киберсигурност, с цел да отговори на условията на клиентите и да подтиква растежа, показват в известия фирмите.

Изпълнителният шеф на Cisco Чък Робинс акцентира смисъла на изкуствения разсъдък и потреблението на силата на AI, която идва с технологията на Splunk за отбрана на мрежите.

„ От откриването и реагирането на закани до прогнозирането и предотвратяването на закани, ние ще помогнем на организации от всевъзможен размер да станат по-сигурни и устойчиви “, споделя Робинс в изказване.

Очаква се договорката да завърши през третото тримесечие на 2024 година, като цената е еквивалентна на към 13% от пазарната капитализация на Cisco - много огромно число за компания, която до момента като цяло е избягвала хитови покупко-продажби, разяснява CNBC.

Преди Splunk, най-голямата договорка на Cisco е придобиването на производителя на кабелни приемници Scientific Atlanta през 2006 година за 6,9 милиарда $. По това време пазарната капитализация на Cisco е малко над 100 милиарда $.

През 2023 година Cisco закупи други четири компании, фокусирани върху сигурността: Armorblox, платформа за разкриване на закани, Oort, занимаваща с ръководство на идентичността, както и Valtix и Lightspin, които оперират в сегмента на облачната сигурност.

Тъй като облакът погълна огромна част от обичайния back-end бизнес на Cisco, компанията трябваше да откри нови и огромни потоци от доходи. Киберсигурността е най-големият залог, добавя CNBC.

През фискалната 2022 година Cisco се концентрира върху нуждата от вградена сигурност в мрежовото съоръжение. Компанията има настрана звено, наречено End-to-End Security, предлагащо съответно артикули за сигурност.

Приходите в главния ѝ бизнес се повишиха с 22% през фискалната година, завършила на 29 юли, до 29,1 милиарда $, а отделът за сигурност регистрира растеж на продажбите с 4% до 3,9 милиарда $.

Акциите на Splunk завършиха в четвъртък с растеж от 21%, до момента в който акциите на Cisco затвориха с 4% надолу.

Акциите на Cisco се показват по-слабо от Nasdaq тази година, повишавайки се с 12%, до момента в който софтуерният показател е скочил с 27% досега. През последните пет години акциите на компанията са се повишили с към 10%, изоставайки от облагата от 66% на Nasdaq.

След известието за договорката някои анализатори показаха опасения по отношение на евентуалното припокриване на продуктите, регулаторния надзор и цената, която Cisco заплаща.

През последните години Splunk се отхвърли от локалния „ ръководен от клиента “ метод, с цел да се концентрира върху облачно насочено предложение.

Главният изпълнителен шеф на Splunk Гари Стийл, който ще се причисли към изпълнителния екип на Cisco след привършване на договорката, разяснява по време на диалога с анализатори, че компанията „ към момента има доста огромни клиенти, които са доста подвластни от опциите, които Splunk разрешава в среда, ръководена от потребителя. “

Стийл се причисли към Splunk доскоро повече от година. Преди това той е основен изпълнителен шеф на Proofpoint, компания за киберсигурност, която беше добита от частното капиталово сдружение Thoma Bravo през 2021 година за 12,3 милиарда $.

Ако Cisco се отдръпна от договорката или тя бъде блокирана от регулаторите, ще би трябвало да заплати на Splunk такса за преустановяване от $1,48 милиарда. Ако Splunk се отдръпна, ще заплати такса от 1 милиард $ на Cisco.

Изпълнителният шеф на Cisco Чък Робинс споделя пред CNBC, че чака организационните синергии сред Cisco и Splunk да станат ясни в границите на 12 до 18 месеца.

„ Заедно ще станем една от най-големите софтуерни компании в международен мащаб “, съобщи още той в конферентен диалог с анализатори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР