Cinch Championships, осминафиналГригор Димитров – Ботик ван де Зандсхулп6-7(5), 3-6Григор

...
Cinch Championships, осминафиналГригор Димитров – Ботик ван де Зандсхулп6-7(5), 3-6Григор
Коментари Харесай

Димитров отстъпи пред Ван де Зандсхулп на осминафинала в Куинс


Cinch Championships, осминафинал

Григор Димитров – Ботик ван де Зандсхулп 6-7(5), 3-6

Григор Димитров завърши присъединяване си на ATP 500 шампионата в Куинс Клъб след двусетово проваляне от международния №29 Ботик ван де Зандсхулп. Българинът може да съжалява за развиването на дуела, защото не бе по никакъв начин надалеч от спечелването на първата част, само че непредизвикани неточности във значими моменти не разрешиха на първата ни ракета да запише нов триумф на конкуренцията в Лондон.

Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Няколко неточности от страна на българина обаче разрешиха на Ван де Зандсхулп да стигне до два поредни брейкпойнта. Те обаче бяха избавени от първата ни ракета след къса в навън на нидерландеца, последвана от нточен ретур. В последна сметка откриващия гейм завърши с форхенд уинър от страна на международния №22 и той излезе напред в резултата. Още от първия сервис гейм на Ван де Зандсхулп обаче стана ясно, че началният удар ще е главното оръжие в арсенала му, и резултатът бе подравнен.

Два ретура в навън на международния №29 осигуриха преднина от 30-0 за Димитров в третия гейм, само че резултатът бе подравнен след ретур уинър по правата и непредизвикана неточност на българина. Първата ни ракета обаче си върна самодейността с два отлични бекхенда по диагонала и поведе с 2-1.

Сервисът на Ван де Зандсхулп продължи да затруднява съществено Димитров и след няколко къси разигравания нидерландецът още веднъж завоюва подаването си. Българинът обаче още веднъж пое контрола върху разиграванията и принуждаваше съперника си да тича по целия корт, като пласира две отлични офанзиви с форхенд от главната линия, последвани от първия му ас в мача, като по този метод направи резултата 3-2 в своя изгода.

След втората отмора в сета Ван де Зандсхулп стартира да демонстрира съмнения на сервис и Димитров се възползва оптимално от това. Непредизвикана неточност на нидерландеца даде три следващи брейкпойнта на Димитров, първият от които бе избавен с ас, само че по-късно международният №29 още веднъж изпрати бекхенд в мрежата и първата ни ракета проби за 4-2.

Димитров пласира няколко отлични сервиса и излгеждаше, че ще затвърди брейка без особени проблеми. В играта на международния №22 обаче настъпи неочакван спад и той позволи равнене от 40-0. Пред българина се откриха още няколко благоприятни условия за спечелването на гейма, само че ретурът на Ван де Зандсхулп бе доста стабилен, а излизанията на мрежата на Димитров също не бяха толкоз сполучливи, колкото му се искаше.

Българският тенисист на два пъти позволи двойна неточност при геймпойнт, като след това тези пропуснати благоприятни условия му костваха скъпо, защото Ван Де зандсхулп стигна до късмет за пробив, който бе осъществен след топка в навън на Димитров и по този начин нидерландецът реализира пробив, с който редуцира пасива си на 4-3. Впоследствие четвъртфиналистът от US Open изигра най-силния си гейм от началото на мача и възвърне равенството, откакто не загуби точка при идващото си подаване.

Димитров още веднъж сподели съществени съмнения на начален удар, като във втори следващ сервис гейм позволи равнене от 40-0. Този път обаче българинът не разреши на съперника си да реализира цялостен поврат и при 40-40 пласира ас, последван от отлично воле на мрежата, доближавайки се на гейм от спечелването на сета.

Ван Де Зандсхулп обаче не позволи решителен пробив и възвърне равенството след няколко положителни офанзиви „сервис-мрежа“. След бекхенд в мрежата на Димитров нидерландецът стигна до брейкпойнт в единадесетия гейм, само че не съумя да го оползотвори откакто изпрати топката в навън в края на дълго надиграване от главната линия.

Българинът добави нов ас в актива си, като Ван де Зандсхулп несполучливо претендира за навън. Последва двойна неточност на Димитров, само че незабавно по-късно пред него се откри нов геймбол след ретур в мрежата на неговия конкурент. Първата ни ракета пропусна и този късмет, само че все пак не спря да слага Ван де Зандсхулп напрегнат и в последна сметка геймът приключи с нов несполучлив ретур на нидерландеца и Димитров си върна водачестовто при 6-5. Световният №29 обаче отговори с третия си сервис гейм на нула от началото на сета и по този начин се стигна до тайбрек.

При 4-4 Ван де Зандсхулп стигна до мини-брейк след петата двойна неточност на Димитров от началото на мача, след което несполучлив ретур на българина даде на неговия конкурент два следващи сетпойнта. Първият бе отразен след топка в навън на нидерландеца при опит за офанзива по правата, само че по-късно бекхендът на Димитров още веднъж го съобщи и Ван де Зандсхулп завоюва първия сет със 7-6(5).

Нидерландецът продължи да нападна доста решително и поведе във втория сет, завършвайки откриващия гейм с директна точка от сервис. Впоследствие се повтори една към този момент позната обстановка – Димитров пропиля задатък от 40-0 на собствен сервис, само че все пак не разреши на съперника си да запише ранен пробив и изравни геймовете след ас. Ван де Зандсхулп обаче усъвършенства доста придвижването си по корта и показва отлична игра в отбранителен проект, която му разреши да си върне водачеството при 2-1.

Грешките на Димитров още веднъж зачестиха и това оказа помощ на нидерландеца да стигне до две поредни благоприятни условия за пробив, които обаче бяха отразени след топка в навън и ас. Българинът обаче изпрати топката в мрежата при опит за офанзива с форхенд по диагонала и Ван де Зандсхулп стигна до нов късмет за пробив, който бе осъществен след топка в навън на Димитров и по този начин резултатът стана 3-1 в интерес на международния №29. Влседствие на осъществения брейк нидерландецът стартира да нападна с доста повече самочувствие и записа нов сервис гейм на нула, увеличавайки преднината си на 4-1.

Първата ни ракета обаче не разреши на съперника си да осъществя втори пореден пробив и редуцира пасива си. Радостта на Димитров обаче не продължи дълго, защото в седмия гейм той още веднъж бе много неуверен на ретур и това оказа помощ на Ван де Зандсхулп да направи съществени крачка към успеха, повеждайки с 5-2.

Българинът бе решен да се бори до дъно и още веднъж понижи резултата откакто си отвори пространства за офанзива с няколко положителни сервиса, а след това приключи осмия гейм с ас. Ван де Зандсхулп обаче не разреши на първата ни ракета да върне интригата и още веднъж бе непреклонен на сервис, триумфирайки със 7-6(5), 6-3 по-късно повече от час и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР