Чували ли сте за болест на котешкото одраскване, наричана още

...
Чували ли сте за болест на котешкото одраскване, наричана още
Коментари Харесай

С кои болести могат да ни заразят домашните любимци?

Чували ли сте за болест на котешкото одраскване, наричана още фелиноза? С нея може да се болести всеки при одраскване, захапване или олизване от котка. Болестта се развива в границите на няколко дни и е съпроводена с висока температура, отичане на лимфни възли, смяна в положението на кожата на засегнатото място. Въпреки че домашните любимци ни носят доста позитивни страсти, вижте с какви заболявания още могат да ни заразят, написа Струма бг.

И това е забавно! Д-р Калина Павлова: Замърсени басейни предизвикват „ диария на екскурзианта “. Четете още забавни вести и потребни препоръки за вашето здраве на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Салмонела
Когато чуят за салмонела, доста хора считат, че с нея можем да се заразим единствено в случай че сме консумирали негодни млечни и месни артикули, или такива, които не са добре термично обработени. Малко са тези хора, които допускат, че домашният любим може да ни болести със салмонела. Това е тип бактерия, която живее в храносмилателната система. Животните могат да се заразят с нея, а в същото време да наподобяват здрави. Бактерията може да се популяризира по фекален път, както и да болести елементи от тялото на животното, като козината. Ето за какво е значимо след контакт с домашния любим да измиваме доста добре ръцете си със сапун и топла вода.

Лишеи по кожата
Лишеите по кожата са постоянно срещана гъбична зараза, с която можем да се сдобием освен в плувните басейни, само че и от домашни животни. Лишеите най-често съставляват червени кръгове със мощно изразени тъмни контури, сърбят и е допустимо да се появяват и мехурчета. Важно е да се лекуват, тъй като могат да прогресират.

Лаймска болест
Много елементарно можете да се болестите с лаймска болест от кърлежите, които са се закачили за вашия домакински любим. Дори и домашният любим да е котка и да не излиза от вкъщи ви, с обувките вие бихте могли да внесете въпросния паразит в дома си.
Лаймската болест стартира най-често с висока температура и болки в мускулите. За да намалите риска от кърлежи, постоянно обезпаразитявайте домашните любимци и постоянно ги преглеждайте за кърлежи, както е добре да оглеждате и себе си, изключително през пролетно-летните месеци.

Токсоплазмоза
За всеки собственик на котка има риск да се болести с микроскопичния паразит. Заболяването може да провокира признаци на лека простуда, само че може да има доста по-големи затруднения, в случай че се болести бременна жена. За попречване на инфекцията е значима хигиената на ръцете и помещението, в което живее домашният любим.
Хората, които са били в контакт с котки, заразявани един път от заболяването, са по-устойчиви на тази болест, защото имат антитела в кръвта. Почиствайте постоянно пясъка на вашата котка и в същото време използвайте ръкавици.
Избягвайте пряк контакт с животинските изпражнения, а бременните дами би трябвало изцяло да заобикалят почистването на тоалетната на котката.

Хелминтоза
Хелминтите са паразитни червеи, обитаващи в гостоприемник (човек или животно). Разделят се на три класа. С тях можем да се заразим още веднъж посредством фекалиите на животното. За да се понижи рискът от болест, е значимо стопаните постоянно да дават лекарства на домашните си любимци против глисти и други сходни червеи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР