Чужди инвестиции, нови работни места и ниски данъци бяха обещания,

...
Чужди инвестиции, нови работни места и ниски данъци бяха обещания,
Коментари Харесай

Тревогата за икономиката върна Гърция към традиционната политика

Чужди вложения, нови работни места и ниски налози бяха обещания, насочили гръцките гласоподаватели към консерватора Кириакос Мицотакис. Той върна на върха на гръцката политика партия, потърпевша мощно в годините на рецесията, и отклони Гърция от наклонност, в която тя в огромна степен зададе посоката в Европа - напредък посредством популистки обещания.

Задачата пред Мицотакис, който ще се закълне още през днешния ден като министър председател, обаче няма да е лека - " Нова народна власт " не е имала подобен мандат от 2007 година, а това поставя на плещите му и големи упования.

Премиерът Алексис Ципрас стартира възхода си като водач на коалиция с коренно леви хрумвания с остри офанзиви против интернационалните кредитори на страната. Състоянието на гръцките финанси обаче смекчи реториката му и го принуди да работи с кредиторите. През последната година до изборите доста анализатори споделяха, че той ще заплати цената за това, още повече след историчесткото съглашение със Скопие за името, което подписа неговото държавно управление.

" Европа опитоми един популист и той заплаща цената, " написа " Блумбърг " предходната седмица. Същевременно от първите избори след началото на рецесията, свикани на 6 октомври 2009 година, нито една партия не е печелила два пъти - социалистическата ПАСОК и " Нова народна власт " си размениха местата, откакто ги раздели едно държавно управление на националното единение и едно служебно, последва и успеха на Ципрас.

" Обществото разбра, че изборът на популисти не е решението "

Разочарованието на гърците от десетилетие на стопански компликации, свило стопанската система им с една четвърт и трансформирало дълговата рецесия в тематика на всички международни медии, даде на Мицотакис най-силния мандат за ръководство от началото на рецесията.

Според в. " Гардиън " обаче роля е изиграл и фактът, че Мицотакис втвърди позициите си по някои въпроси, с цел да притегли гласове от неонацистката " Златна зора " посредством остра изразителност против миграцията и оборване на съглашението със Северна Македония. Последното го изстреля в изследванията предходната година, а и резултатите му на север, където е гръцката географска област Македония (център на митингите против Преспанския договор), удостоверяват, че тактиката му е проработила.

В мненията му в дните непоследствено преди изборите обаче стопанската система имаше централно място.

 Тревогата за стопанската система върна Гърция към обичайна политика
© Reuters

" Един на всеки трима млади споделя, че животът му е по-лош от този на родителите му, " споделя за турската телевизия ТРТ Тодорис Георгакопулос от изследователския институт " Дианеосис ". " Нямам вяра, постоянно сме били бананова република и нищо няма да се промени, в случай че не се променим ние, " споделя обаче пенсионер, интервюиран от малкия екран.

" Трябва да планираме стопанската система на бъдещето, " сподели Ципрас по време на акцията. Според Мицотакис направеното от досегашния министър председател обаче не е задоволително. На въпроса по какъв начин ще си разреши редуциране на налози той изяснява, че не е имало задоволително огромен фокус върху инвестиция в продуктивността и смяна на конструкция на стопанската система - по-голям растеж би оказал помощ да се изплати по-лесно дългът.

" Обществото разбра, че изборът на популисти не е решението. Махалото се завъртя в другата посока. Ние сме обичайни и консервативни. След четири години би трябвало да опитаме друго, " споделя Мицотакис в изявление за сп. " Вайс ".

" Кризата да остане в предишното "

Задачата пред Мицотакис обаче няма да е лесна. Много от депутатите му в този момент влизат в политиката и с тях той ще би трябвало да опита да се трансформира в първия министър председател от началото на рецесията, направил задоволително, с цел да бъде избран отново.

Атина завърши избавителната стратегия точно по времето на Ципрас, само че се резервираха някои от уговорките към кредиторите. За " Катимерини " източник от " Нова народна власт " споделя, че " един от най-хубавите резултати " на партията след диктатурата демонстрира, че " жителите най-сетне желаят да оставят рецесията зад тила си и да видят по какъв начин в страната се завръща нормалността. "

Кризата ускори и настроенията в Гърция против Брюксел и интернационалните финансови организации, отпуснали и общо над 300 милиарда евро за десетилетие. Консерватизмът на Мицотакис, макар тежките години на икономии, обаче е мощно проевропейски. " Европейски Съюз е необикновен опит - непринудено да дадеш суверенитет на наднационална организация, " изяснява той в изявлението за " Вайс ". " В свят, където имаме Европейски Съюз и Китай, ни би трябвало мощен Европейски Съюз. Твърде дребни сме. Трябва ни Европейски Съюз, който да е по-успешен. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР