Чужди форми на живот, попаднали в нови условия, могат да

...
Чужди форми на живот, попаднали в нови условия, могат да
Коментари Харесай

Невидима заплаха: Изследването на Космоса може да донесе извънземни вируси

Чужди форми на живот, попаднали в нови условия, могат да нанесат сериозна щета на екосистемата, в която нахлуват. Това може да е правилно както за инвазивните типове животни и растения, по този начин и за генномодифицирани организми. И, несъмнено, надалеч не последното място измежду тези евентуално рискови „ завоеватели “ заемат бактерии, гъби и вируси.

Последните могат да застрашат освен салдото на екосистемата, само че и оцеляването на обособените типове. Не е изключено и че някой патоген може да унищожи въобще живота на Земята (или да го преобрази до неузнаваемост).
Това ли е неуловимата Планета Х?
Обект, който може да съставлява загадъчната Планета Х, е разкрил в покрайнините на Слънчевата система английският астроном Майкъл Рова...

Авторите на проучване, оповестено на 17 ноември 2021 година в научното издание BioScience, обръщат внимание на разрастваща се област от науката, учеща аргументите и следствията от внедряването на организми в нова среда. Изследователите я назовават „ просвета за нашествието “ (invasion science).

Те обръщат внимание на това, че някои страни към този момент са създали ефикасни способи за биологичен надзор и отбрана на своите територии от инвазивни типове растения и животни. Ярък образец за такава страна е Австралия, която по метода на тестът и грешката е постигнала триумф във възобновяване на биоразнообразието, което нееднократно е страдало от внедряване на непознати типове.

Но възобновяване на един път нарушавания естествен баланс е извънредно комплицирана задача. Тя е обвързвана с непредвидени компликации, за които е невероятно да се подготвим авансово. Така да вземем за пример строгата природозащитна политика на Австралия е довела до нов проблем: пренаселването на някои райони на страната с кенгуру.

И в случай че даже в рамките на един сектор от сушата на една неголяма планета могат да зародят такива съществени сложности с поддържането на биологична сигурност, е мъчно даже да си представим какво чака човечеството, импровизирано за нашествието на посетители от галактическото пространство. Във връзка с това експертите оферират по-добре да се проработи тематиката за биобезопасността на Земята. Те настояват, че са ни нужни по-строги протоколи за предотвратяването на биологична болест – както на нашата планета от извънземни организми, по този начин и противоположното.
НАСА разгласи по кое време американците отново ще кацнат на Луната
Ново кацане на човек на Луната ще бъде допустимо не по-рано от 2025 година. Първият пилотиран полет в границите на програмата „ Артем...

Международният комитет по галактически проучвания COSPAR е основал група по отбрана на планетата (Panel on Planetary Protection), само че нито един от нейните членове няма опит в науката за нашествията. Междувременно са извършени огромно количество проучвания в региона на проучването и създаването/изпитанието на способи за ръководство на инвазивни типове, пишат биолозите.

„ Ние сме уверени, че по-тясното съдействие сред биолозите, занимаващи се с инвазия, и астробиолозите ще усъвършенства съществуващите интернационалните протоколи за планетарна сигурност – както за Земята, по този начин и за извънземни обекти, които могат да съдържат живот “, означават откривателите.

 

 
Земята пораснала от междузвездно " семе "
Американски учени от Института за проучване на Космоса считат, че междузвездни обекти от рода на Оумуамуа или кометата Борисов могат д...

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР