Чуждестранните автомобили изчезват, руските излизат на сцената. Това послание отправи

...
Чуждестранните автомобили изчезват, руските излизат на сцената. Това послание отправи
Коментари Харесай

Путин качи администрацията на руски автомобили, но руснаците искат китайски

Чуждестранните коли изчезват, съветските излизат на сцената. Това обръщение насочи съветския президент Владимир Путин към формалните лица в четвъртък по време на среща с ръководителите на индустриални предприятия, оповестява държавната осведомителна организация ТАСС, представена от Politico.

" Министерствата, организациите и администрацията желаеха да продължат покупките, да наблегнат на колите, създадени в чужбина, да продължат тази процедура ", споделя Путин. " Казах, че това би трябвало да бъде безусловно изключено и всички чиновници на страната би трябвало да карат локални коли ".

Руският авто пазар пострада през последните години, защото попадна под тежките удари на глобите и интернационалните компании, които се изтеглиха от страната след нахлуването на войските ѝ в Украйна. Автомобилни производители като Volkswagen, Mercedes-Benz и Nissan преустановиха работата си в Русия поради войната, оставяйки повече място на пазара за съветските марки.

" Всички наши чиновници са прелестни, само че би трябвало да осъзнаят, че би трябвало да се стремим да развиваме локални марки коли и други локални артикули ", споделя Путин.

Lada е най-емблематичната марка коли в Русия - въпреки че самият Путин е бил забелязван доста пъти в по-луксозната съветска марка – Aurus.

Ръст на пазара на коли в Русия

Иначе Reuters пресмята, че продажбите на коли в Русия са се нараснали със 168,8% на годишна база през юли, възстановявайки се частично след спада през 2022 година Руската автомобилна промишленост беше мощно подвластна от вложения, съоръжение и елементи от чужбина и надлежно мощно наранена от последствията от западните наказания, като продажбите спаднаха с 59% през 2022 година

Аналитичната организация Autostat, базирайки се на данни от партньорската си консултантска компания PPK, декларира, че през юли са продадени 95 654 автомобила, спрямо 82 407 през юни и едвам 35 584 през юли 2022 година

Но макар поддръжката от най-високо равнище съветските коли може да не съумеят да се възползват от възстановяващия се пазар, защото китайските производители завземат все по-голям пазарен дял в Русия, възползвайки се от напускането на западните играчи, сочат данни от автомобилната промишленост.

Китайските компании усилват продажбите си в страната и със сглобяването на коли в заводите, освободени от компании като Renault и Nissan, подчертава Reuters.

Руската Lada заема първо място на вътрешния пазар, като делът ѝ за интервала януари-юни е 32,6%, спрямо 21,6% през предходната година. Делът на компанията леко се е намалил през юли на годишна база, точно поради бързо възходящите продажби на  китайските производители.

Китайските марки, като Haval, Chery и Geely, заемат идващите шест места по пазарен дял през последния месец.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР