Чуждестранни граждани започнаха да се евакуират от пристанище в Судан

...
Чуждестранни граждани започнаха да се евакуират от пристанище в Судан
Коментари Харесай

Започна евакуацията на чужденци от Судан

Чуждестранни жители започнаха да се изтеглят от пристанище в Судан в събота, заяви " Ройтерс ". По-рано беше обявено, че със съдействието на армията това ще бъде допустимо, макар че боевете не престават.

Кървавият напън на градската война е хванал в капан огромен брой хора в суданската столица. Летището е било неведнъж атакувано и доста поданици не са съумели да изоставен домовете си или да се измъкнат от града в по-безопасни региони.

Организацията на обединените народи и непознатите страни приканиха съперничещите си военни водачи да съблюдават оповестеното преустановяване на огъня, което в множеството случаи беше подценено. Поискано бе и да подсигуряват безвредно прекосяване както за бягащите цивилни, по този начин и за доставката на извънредно нужната помощ.

Тъй като летището е затворено, хиляди чужденци - в това число личен състав на посолствата, филантропични служащи и студенти в Хартум и другаде в третата по величина страна в Африка - също не са съумели да излязат.

Саудитска Арабия изтегля жителите на Персийския залив от Порт Судан на Червено море, на 650 км от Хартум. Йордания ще употребява същия маршрут за своите жители.

Очаква се западните страни да изпратят самолети за своите жители от Джибути, макар че суданската войска сподели, че летищата в Хартум и най-големия град на Дарфур Ниала са проблематични и не е ясно по кое време това може да е допустимо.

Чуждестранен посланик, поискал анонимност, сподели, че някои дипломатически чиновници в Хартум се надяват на евакуация по въздух от Порт Судан през идващите два дни. Посолството на Съединени американски щати предизвести американците, че не може да оказва помощ на конвои от Хартум до Порт Судан и пътуването ще бъде на лична отговорност.
 Суданската войска подсигурява евакуацията на чужденци
Суданската войска подсигурява евакуацията на чужденци

Чуждестранни жители и дипломати бягат от боевете в страната

Армията, под управлението на Абдел Фатех ал Бурхан и съперничещите Сили за бърза поддръжка, ръководени от Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти, д осега не са спазвали примирията, договаряни съвсем всеки ден, откогато избухнаха военните дейности на 15 април.

Боевете в събота нарушиха това, което трябваше да бъде тридневно помирение от петък, с цел да се разреши на жителите да доближат безвредно място и да посетят фамилията си по време на мюсюлманския празник Рамазан Байрям. Двете страни се упрекнаха в неспазване на примирието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР