(Christ in the Wilderness, 1872, by Ivan Nikolaevich Kramskoy) ╫

...
(Christ in the Wilderness, 1872, by Ivan Nikolaevich Kramskoy) ╫
Коментари Харесай

Господ дава всекиму това, което той търси от Него ╫ Свети Николай ВЕЛИМИРОВИЧ

(Christ in the Wilderness, 1872, by Ivan Nikolaevich Kramskoy)

╫ Езерни молебствия

Увълчиха се хората и споделят: Какво ни дава Господ?

Господ дава живот на всяко тяло; Господ дава лице на всяко нещо. Като дете милосърден е Господ и себичността Му е непозната, както е при децата.

Господ дава всекиму това, което той търси от Него. Своята безкрайност Господ изпълва с предоставяне, а вие казвате: Какво ни дава Господ? Не бихте могли и този въпрос да зададете, в случай че Господ не ви беше дал мощ за това.

Господ събира сълзите на печалните в своята ръка. Господ посещава наказаните. Господ седи на болнишката постелка.

Господ бди над рискови пътища и над морските дълбини стражари, а вие казвате: какво ни прави Господ?

Това, което търсите от Господа, Той ви дава. Но тъй като започнахте да търсите повече от света, в сравнение с от Господа, вие се усещате излъгани в очакванията си и говорите: Какво ни прави Господ?

Като добър хазаин Господ е поставил софра и чака посетители. Внимава Господ за чукащи и бърза да отвори вратата на всеки посетител. На трапезата Му са насъбрани красоти несънувани; зад трапезата Му има доста седалища. Който стигне до Неговата врата и почука, няма да бъде върнат, а вие казвате: Защо Господ не ни отвори, когато чукахме? Защото със подозрение чукахте на Божията врата, а с религия на вратата на света.

На портите на душата ви стои Господ с метла, подготвен при първо повикване да измете душата ви от всяка нечистотия, с тамян и благовония да я намирише и с момински украшения да я украси – стои Господ и чака да Го повикате.

И на прага на сърцето ви стои Господ с огромна свещ, която гори без пушек и дим, стои Господ и чака повикване, с цел да внесе свещта в сърцето ви и да го осветли, да изгори всеки боязън, пристрастености и грозни стремежи и да изгони всевъзможен пушек и неприятен аромат.

И на прага на мозъка ви стои Господ със Своята мъдрост и Своя език, подготвен при първо повикване да влезе вътре и да измие всички луди мисли, кални отпечатъци, неправилни показа, да изтрие всички мимолетни облици – стои Господ и чака да внесе Своя разсъдък, Своя щемпел и Своето слово.

А вие казвате: Де е Господ? На прага на вашия живот. Затова животът ви е килнат. Ако Господ беше в средата, дето Той е бил първоначално и дето Му е мястото, животът ви щеше да бъде прав и вие щяхте да виждате Господа и нямаше да питате: Де е Господ?

Увълчихте се, по тази причина питате: Де е Господ? Твърде добър е Господ, по тази причина неприятните не Го познават. Твърде транспарантен е Господ, по тази причина прашните не Го виждат.

Твърде свят е Господ, по тази причина несветите не Го усещат.

Ако няма задоволително хора, с цел да се изповяда името Господне, Господ ще се покаже през тварите.

Ако пък и небесните звезди не помнят името Господне, няма до го не помнят безбройните войски от небесни ангели.

Колкото по-слабо се изповядва името Господне в едно царство, толкоз по-силно гърми то в другото. Не може да се смали гърменето на Божието име, нито да се ускори. Ако един поток пресъхне, различен ще пристигна и по този начин морето се държи на същата височина.

Из: „ Езерни молебствия “, Свети Николай Велимирович, изд. „ Омфор “, 2009 година
Картина: Christ in the Wilderness, 1872, by Ivan Nikolaevich Kramskoy; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР