Чрез кампанията “Чисти училища за светло бъдеще през 2023 година

...
Чрез кампанията “Чисти училища за светло бъдеще през 2023 година
Коментари Харесай

“Чисти училища” събра 25 т. непотребна хартия

Чрез акцията “Чисти учебни заведения за ярко бъдеще ” през 2023 година бяха събрани близо 25 тона излезли от приложимост учебници, пособия, тетрадки и непотребна хартия от 29 образователни заведения в цялата страна, огромна част от които членове на Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения в България.

Инициативата, проведена от издателство “Клет България ”, се реализира за трета поредна година. Тя съчетава по едно и също време две дела – опазването на околната среда и подкрепяне образованието на децата със специфични потребности. В акцията се включиха учебни заведения и езикови центрове от цялата страна, които събраха и предадоха за преработване остарялата и непотребна хартия от своите здания.

Средставата, от акцията са дарени на Център за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) “Д-р Петър Берон ”, гр. Лом. Учебното заведение е бенефициент за втора поредна година. Сумата от миналата акция е помогнала на екипа на Центъра да закупи портативни компютри, с които преподавателите да подкрепят работата си с децата.

“Аз и целият екип сме извънредно признателни за направеното подаяние. Радостта, която изпитахме, когато разбрахме, че точно нашият Център е определен за бенефициент за повторно, бе неописуема. Ние работим с деца с друга степен на увреждане, хиперактивни, а огромна част от тях са и невербални или речникът е доста безпаричен, а изказът-труден. За тях е мъчно да се съсредоточат за повече от 10-15 минути. Със закупените преносими компютри улеснихме административната работа на преподавателите, както и образованието на децата. Привличайки вниманието им, посредством слушане на песни и приказки, те се концентрират върху активността, усвояват нови думи и показват страстите си. Работим и с материалите от “Дигиталната раница ”, които са подобаващи за деца със СОП. ”, споделя шефът на ЦСОП “Д-р Петър Берон ”, гр. Лом, г–жа Станчева.

Центърът разполага с разнообразни кабинети, по отношение на потребностите на посещаващите заведението – за терапия на горен и низък крак, кабинет със изсъхнал басейн за лежащи деца, мека стая за децата в рецесия, сензорен кабинет и други. С направеното подаяние тази година, екипът възнамерява да обнови част от уредите и да закупи нови такива за работа с децата.

Един от дейните участници в акцията “Чисти учебни заведения за ярко бъдеще ” е Езикова школа БУК. За трета поредна година вземат участие в самодейността като събират непотребна хартия. В акцията се включват и преподавателите, и децата, които с готовност оказват помощ в дейностите. Главен основател и движеща мощ е Илианна Иванова, админ и механически помощник в школата, която съумява да стимулира всички да вземат участие.

“Инициативата “Чисти учебни заведения за ярко бъдеще ” ни завладя незабавно. Рециклирането е нещо, в което би трябвало да възпитаваме и учим всички деца – да пазят природата, да ценят както личния си труд, по този начин и този на другите. А когато има чиста идея, за която да се борят, те стават като пчелички. ”, споделя Илианна Иванова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР