Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем

...
Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем
Коментари Харесай

Павлова: Чрез европредседателството успяхме трайно да променим имиджа на България

Чрез Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз успяхме да реализираме задачата си - радикално и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме жигосани като корумпирана, бедна и неможеща страна, само че показахме, че имаме капацитет и подготвеност да бъдем балансьор, водач, да отстояваме позиция по значимите европейски тематики. Това разяснява министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова пред участниците в ХI Летен университет на МГЕРБ. Тя бе безапелационна, че позитивните резултати са реализирани, макар множеството подправени вести, предшестващи председателството ни. Това оповестиха от ГЕРБ.

„ С манипулативни изказвания имаше опити да се внуши, че не можем да се оправим с тази виновна задача, че не сме на висотата на тази позиция ”, напомни министърът в подтекста на мотото на политическата академия - „ Само истината, не на подправените вести ”.

Лиляна Павлова уточни като голяма изгода за страната ни и наложената от министър-председателя Бойко Борисов предпочитана тематика за Западните Балкани. „ За хората, живеещи в района, беше значимо да видят вероятност. Наред с икономическите изгоди – директни и косвени, фонд от 10 милиарда подсигурява вложения в свързаността на Балканите ”, напомни Павлова в равносметката си за първите шест месеца на годината.

Тя посочи, че по време на председателството се е развил административен потенциал, който би трябвало да бъде привнесен като опит във всички национални секторни политики.

„ Администрацията ни може да работи дейно, значимо е да бъде основан добър механизъм да го прави. Имаме доста готови хора, доста специалисти на всички равнища ”, уверена е Лиляна Павлова.

„ Трябва да запазим силата, потенциала и тласъка, който показахме по време на председателството. Трябва да си имаме вяра повече, тъй като сме част от Европа и участваме равностойно в процесите. Когато имаме самочувствие и причини, можем да сме безапелационни и да помогнем истината да надделее над подправените вести ”, съобщи пред младежите Павлова. По думите й неуважението към страната и институциите е неприемливо за един политик, само че и за всеки жител. „ Защото страната сме всички ние ”, безапелационна бе тя.

Павлова регистрира като достижение пресичането на практиката за онлайн извършване на покупки на български жители през непознати страни.

„ Доскоро, влизайки в онлайн уеб сайтове, непосредствено ни пренасочваха да пазарим през други страни. Това географско блокиране към този момент е преодоляно. И от 1 декември отпада дефинитивно. По еднакъв метод бяха позволени и проблемите с колетите. Приехме инструкция за колетните колета. В учебен аспект бе непокътната стратегия „ Еразъм “, а бюджетът й – подсилен. Обърнахме тренда в съотношението при медийното отразяване в позитивна посока. 120 медии отразяваха новините за председателството “, уточни министърът.

Лиляна Павлова разяснява, че едвам 1 % от българите, взели участие в социологическо изследване, декларират, че България не се е справила с председателството. „ Имаме с какво да се гордеем. Равносметката е доста добра “, посочи тя.

Лиляна Павлова показа, че нито в Естония, нито в Австрия е видяла саботиране на европредседателството, както опитите, които бяха направени в България. „ Бях в залата, когато Естония и Австрия представяха своите цели за европредседателството. И ръководещи, и съпротива се подкрепяха в името на националния интерес “, описа министърът.

Тя анонсира, че през септември в Залцбург следва Среща на върха, на която ще участва министър председателят Бойко Борисов.

Лиляна Павлова показа в отговор на поставените въпроси, че към този момент е спечелила 8 каузи против подправените вести. „ Невинаги можеш да си търсиш правата, борбата е неравностойна, само че имам вяра, че с напъните си българският еврокомисар Мария Габриел ще способства да се сътвори правилник против подправените вести ”, заключи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР